logo-reg-jh-360x100-optz
EU Medfinans
Jägare Räv, alias Allan Borgsten, vid Glösa hällristningar

Kännedomsresa Visit Sweden

31 juli, 2023
Text: Johan Ericson och Anne Adsten, Jämtland Härjedalen Turism
Jägare Räv, alias Allan Borgsten, berättar historien kring hällristningarna i Glösa. Foto: Johan Ericson, JHT

För att bli bättre på Sveriges turistiska utbud testar Visit Sweden ett helt nytt grepp i år för sin personal. Styrkan delades upp i sju grupper som besökte de norra delarna av Sverige i 1,5 dagar (12-13 juni) för att sedan samlas och berätta i ord och bild för varandra om sina upplevelser.

Inom ramen för projektet Välkommen åter planerades besöket i Jämtland Härjedalen med ambitionen att få med exempel på natur, kultur, historia och gastronomi i regionen under 1,5 dagar.

Personal från Visit Sweden utanför Copperhill Åre
Personalen från Visit Sweden som var i Jämtland Härjedalen på visningsresa. Foto: Johan Ericson, JHT

Kännedomsresa för Visit Swedens personal

I mitten av Juni 2023 stod Jämtland Härjedalen Turism värd för 8 personer från Visit Sweden, bland annat deras VD Susanne Andersson från Östersund. Resan var en kombinerad lära-känna-Sverige-resa och personalkonferens där hela personalstyrkan om totalt 50 personer var uppdelade för besök i sju olika regioner. Fokus denna gång var regioner i den norra och mellersta delen av Sverige. Därefter samlades de i Stockholm för att berätta för varandra i ord och bild om sina upplevelser. Vid ett kommande tillfälle kommer sju nya regioner att besökas.
Programutformning
I programmet försökte vi från Jämtland Härjedalen Turism fånga regionens natur, kultur, historia, gastronomi, aktiviteter och evenemang med en lagom lång tur för de 1,5 dagar som fanns till förfogande. Målet var att skapa en wow-känsla och hitta barmarksaktörer som redan öppnat för säsongen (de flesta öppnar efter midsommar). Visit Swedens uppdrag har störst fokus kring att marknadsföra Sverige till övriga världen, men efter pandemin har de även ett uppdrag kring att marknadsföra Sverige för den svenska marknaden på en övergripande nivå. Insatsen innebar en grym chans att låta just Jämtland Härjedalen skina på den kartan lite extra.

Programdelar i kännedomsresan

Clarion Hotel Grand Östersund – mer än ett stadshotell

Gruppen från Visit Sweden bodde på Clarion Hotel Grand i Östersund. Det levande hotellet ligger mitt i stan och har gångavstånd till allt Östersund har att erbjuda. Förutom hotellrum finns 11 mötesrum, relax med pool och bastu, bar och restaurang Kitchen & Table. Vi fick en genomgång av hotellet ena morgonen och där berättade de att hotellet inte enbart vill erbjuda något till sina gäster på resande fot, utan de vill ska en mötesplats även för den lokala befolkningen. Ett ställe att kunna gå till för att äta, umgås och dricka gott. Därför skapar de ibland temakvällar där de bjuder in till en härlig upplevelse.

Glösa hällristningar och mötet med Jägare Räv

Vårt första stopp efter vägen blev Glösa hällristningar. Efter en kort promenad från bussen kom vi fram till platsen där vi kunde se ristningarna och där klev Jägare Räv (Allan Borgsten) ut ur skogen. Han berättade om hällristningarna som kan vara 5000-6000 år gamla. Jägare Räv visade runt på området och berättade passionerat om Glösas historia och vi avslutade inne i Älghallen där det finns en mängd föremål (kopior) av verkliga fynd runtom i Europa och Asien som berättar om hur man levde under stenåldern. Exempelvis finns en fungerande kanot tillverkad av älgskinn, snöskor och skidor av stenåldersmodell, ett fisknät tillverkat av bark och kopior av älgfettslampor för att kunna lysa sig fram under den mörka delen av året.

En fransk dessertmästare på Åre Chokladfabrik

Hos Åre Chokladfabrik fick gänget träffa Maria Wilhelmsson från Åre Destination som kunde svara på specifika frågor om Åre och så fick de bland annat träffa Chocolatier Laurent Tassel. Laurent har varit med i det svenska kocklandslaget och kommer från Frankrike, men jobbar sedan några år tillbaka hos Åre Chokladfabrik och höll på med kokning av väldoftande chokladfyllningar under besöket. Gänget lät sig väl smaka av de utsökta pralinerna och många passade på att köpa med en souvenirstrut.

Lugnet före stormen på Copperhill Mountain Lodge

Efter chokladprovningen och shopping av strutar gick resan vidare till Copper Hill Mountain Lodge. Efter den slingrade vägen upp kunde vi se hur området Björnen vuxit fram genom åren i form av ett helt nytt “centrum” och vi kunde se helt fantastiska stugor och hus med härlig utsikt utöver Åresjön. Väl inne på hotellet var det stängt för säsongen för att fixa och renovera inför öppningen av sommarsäsongen. Den dagen vi var där var det hissarna som skulle ses över. Trots att hotellet egentligen var stängt möttes gruppen upp av en sprudlande representant och fick en rundtur i byggnaden. Gruppen fick se restaurangen, den härliga SPA-avdelningen och några rum i olika storlekar. Gruppen fick en kort paus för att avnjuta en härlig Pulled pork-wrap från Ica Supermarket Åre.

Gruppens guide berättade bland annat om att en ökande skara författare nu skrivit böcker, mest deckare, som utspelar sig i Åre och dess område. I en av böckerna utspelar sig ett mord i ett av rummen på Copperhill. Det gör at turister som läst böckerna besöker Åre och de platser där böckerna utspelar sig och många kommer till hotellet för att få besöka rummet som mordet i den boken ägde rum. Tänk att en deckare kan vara en reselandning till ett hotell i Åre!

Historiska Bergbanan

Efter besöket vid toppen av Förberget, där Copperhill ligger, tog vi oss ned till Åre by där vi klev på Åre Bergbana som drivs av Skistar Åre. Åre Bergbana är en 800 meter lång hissbana som invigdes 1910 och går från Åre torg till hotell Fjällgården. Det var ingenjören Carl Olof Rahm som var mannen som såg till att banan blev av. Tanken var att Åre skulle bli Sveriges Davos – en internationell vintersportort som kunde mäta sig med de stora. Bergbanan skulle sträcka sig ända upp på toppen av Åreskutan, men pengarna tog slut och stoppet fick bli vid Fjällgården. Bergbanans slutstation är en av Åres historiska byggnader där det idag finns ett litet museum som visar Åres kulturhistoria.

Över stock och sten med Mountain Cart

I Bergbanan på väg upp till Hotell Fjällgården berättade Fredrik från Explore Åre om deras verksamhet. De har sedan 2010 skapat och arrangerat upplevelser och aktiviteter för företag och privatpersoner. Deras vision är att skapa helhetslösningar och skräddarsy aktiviteter utefter kundens behov. Man skulle kunna tro att deras högsäsonger ligger under sommaren och vintern, men faktum är att september och oktober är deras mest intensiva period. Det är då många företag och föreningar har sin “Kick-off” och hyr in sig i Åre. När gruppen kom upp på Fjällgårdsplatån hade Fredrik förberett med en varsin Mountain cart för deltagarna. Det är en 3-hjuling utan trampor, men med handbromsar så att föraren kan njuta av vindlande nedfarter. Efter att alla fått på sig en varsin hjälm och en säkerhetsgenomgång bar det av ned mot Åre. Först via vägen från Fjällgården för att sista biten byta till betydligt tuffare terräng över stock och sten. Väl nere hade adrenalinet slagit till och hela gruppen kände sig upprymda och lite mörbultade.

Byvandring genom Åre till Åre Gamla kyrka

När adrenalinet lagt sig och vi packat ihop våra Mountain carts bytte Maria Wilhelmsson ordet och hälsade oss välkommen till Åre by. Förutom att Maria arbetar med pressbesök för Åre Destination så har hon nyss startat sitt företag Morrvikja som erbjuder en butik med lokalt hantverk och inredningsdetaljer, boende i ett mysigt härbre och guidning genom Åres historia. Och det var guidningen vi fick ta del av så gruppen tog en promenad till Åre gamla kyrka som ligger mitt i byn. Vi började utanför kyrkan där Maria visade oss olika gravstenar där stora profiler genom Åres historia ligger och vilar. Utan dessa profiler, som en gång var bosatta i Åre, skulle Åre inte vara den turistort den är idag. Sedan gick vi in i vackra Åre gamla kyrka där historieberättandet fortsatte och det var många hundra år tillbaka i tiden vi fick höra om och det var en otroligt intressant historia.

Kaffe med duppa på Åregården

Maria Wilhelmsson tog oss efter kyrkan på en promenad in till Åre by och till Hotell Åregården som är Åres äldsta hotell och stod klart år 1895. Det var skånskan Kristina Hansson som flyttade upp och byggde hotellet och drev det sedan i ca 20 år. Väl på Åregården fick gruppen träffa en av ägarna och blev bjuda på kaffe med duppa. Maria Wilhelmsson fortsatte att berätta historien om Åre.

Spegelblankt på Storsjön

När vi sedan kom tillbaka till Östersund mötte vi Per-Åke Wahlund i Badhusparken vid Thomèe, som är en ångbåt som går i Storsjön. Där bytte vi om till våtdräkter och goggles och begav oss ut med Super Tornado ut på Storsjön med sikte på Verkö slott som Per-Åke äger och driver. Väl ute på sjön fick vi uppleva ett spelgelblankt Storsjön med vyer ändå upp till Åreskutan. Verkligen en härlig tur. Ute på Verkö slott fick en god middag och god dryck och Per-Åke berättade om sina nya planer och satsning i närheten av Suljätten. Där ska byggas en lyxig stuga som det inte kommer att gå att åka bil till utan det är helikopter som gäller för exklusiva jaktäventyr för svenska och utländska gäster.

Så jobbar Jämtland Härjedalen Turism

Dag 2 startade på JHT:s kontor i Östersund. Där berättade VD Teres Gärdin om Jämtland Härjedalen Turisms verksamhet. Allt från budget, nutid, framtid och vilka projekt som är igång. Personalen från Visit Sweden fick chansen att ställa frågor och utforska sättet vi arbetar på.

Jamtli, Nationalmuseum Jamtli och Historieland

Sedan tog vi oss till Jamtli Historieland. Där mötte Olov Amelin och Torgärd Notelid upp oss i foajén och tog oss på en rundvandring nere i utställningshallarna, där de bland annat berättade om Jämtland Härjedalens allra mest unika fynd från vikingatiden – Överhogdalsbonaderna. Sedan gick vi in till det nybyggda Nationalmuseum Jamtli och utställningar med konst, konsthantverk och design ur Nationalmuseums samlingar. Regelbundet öppnar nya utställningar där verk av välkända konstnärer ingår. Därefter fick personalen på Visit Sweden göra en gruppövning i konstateljén. Från naturen hade grenar, kvistar, mossa och annat som legat på marken samlats in och gruppen skulle bygga ett eget sagoväsen. De hade 20 minuter på sig och idéerna och fantasin sprudlade. Detta moment blev väldigt uppskatta med mycket glädje och skratt.

Skidskytte i Östersund

Vid Nationalarenan för skidskytte i Östersund fick gänget träffa landslagstränaren Christoffer samt tidigare aktiva skidskytten och numera arbetande för förbundet; Anna-Maria Uusitalo.  Deltagarna fick prova att skjuta liggande med stöd på vallen och alla var överens om att det är så mycket lättare att vara proffs i tv-soffan. Besöket som helhet träffade mitt i prick bokstavligen:-) Anna-Maria berättade också om hur de arbetar med världscupen i skidskytte i Östersund och när det var VM 2019. För att locka publik och skapa en fest av arrangemangen försöker de bygga en arena med aktiviteter för både vuxna och barn med mat och uppträdanden. Det är svårt att konkurrera med tv-soffan, men tack vare erfarenhet och många erfarna i tävlingsorganisationen så är Östersund i topp kring arrangemang.

Arctura med 360 graders utsikt över staden med fjällutsikt

Sedan var det dags för lunch och den åt gruppen på Arctura. Vädret visade sig från sin bästa sida dessa dagar så utsikten var häftig för de tillresta gästerna. Eftersom Arctura har stora fönster så de kan se över hela stan och ut mot fjällvärlden började personalen på Vist Sweden kunna känna igen plasterna vi varit på under dagarna. Till och med Åre kunde de se 🙂

Så jobbar Destination Östersund

Under lunchen anslöt personal från Destination Östersund. Det var VD Mikael Jonsson och Elisabeth Richardsson på marknad & kommunikation. Det berättade om hur de jobbar som destination. De visade vilka projekt de arbetar i, förklarade hur de ser på Östersund som evenemangstad och vilka utmaningar och utvecklingsmöjligheter de har och de pratade om vilka marknader de jobbar med.
Ett gäng som hängde med i svängarna
Efter lunchen tog vi adjö av gruppen som var överens om att de nu behövde tid att smälta intrycken inför redovisningen för övrig personal hos Visit Sweden dagen efter. Insikterna och upplevelserna kommer de att använda för att bli ännu bättre att forma sina aktiviteter där vi som region kan delta samt beskriva oss som region med egna ord i olika material. Jämtland Härjedalen Turism är tacksamma över möjligheten att få visa upp en liten del av alla de upplevelser som finns i regionen.

Hur kan fler dra nytta av aktiviteter via projektet Välkommen åter?

Gå med i din lokala destinationsorganisation (destinationer och kommuner i regionen är medlemmar i Jämtland Härjedalen Turism och turismföretag är därmed indirekta medlemmar hos JHT) för att via dem ta del av utbildning och visningsresor för journalister och researrangörer, som arrangeras i projektet Välkommen åter. Under projektets tre år 2023-2025 är ambitionen att alla de destinationer/kommuner som önskat delta ska ha fått besök i en eller annan form och via de utbildningar som startar i höst hoppas vi att fler ska stå redo att i egen regi kunna attrahera utländska gäster via egna och respektive destinations kanaler.

Visit Sweden väsen Nationalmuseum Jamtli
Visit Sweden-gänget skapade ett väsen under en 20 minuter lång workshop på Nationalmuseum Jamtli. Foto: Max Green Ekelin
Skip to content