logo-reg-jh-360x100-optz
EU Medfinans
Helags glaciär Ljungdalsfjällen Jocke Lagercrantz

Danska tidningen Politiken på besök i Ljungdalen

4 september, 2024
Text: Camilla Jarefors Åslund, Ljungdalsfjällens Turistbyrå och Anne Adsten, JHT
Helags med Sveriges sydligaste glaciär. Foto: Jocke Lagercrantz

Vecka 36 2024 besökte en dansk journalist med fotograf Ljungdalsfjällen för att göra ett flertal artiklar i anslutning till att varva ned och vandra, fiska och bara vara. Politiken är en av Danmarks mest prestigefyllda tidningar och de gör ofta ingående resebeskrivningar för att inspirera sina läsare till nya upplevelser. Visit Sweden stod för deras resa till och från Jämtland Härjedalen, Jämtland Härjedalen Turism:s projekt Välkommen åter stod för planering och hyrbil, medan Ljungdalsfjällens turistinformation stod för ett heldygn med guidade upplevelser. Vistelsen i övrigt stod Green Footprint Vacation House för.

Tidningen Politiken på besök vid Storsjö fiskecamp Camilla Jarefors Åslund
Tidningen Politiken på besök vid Storsjö fiskecamp. Foto: Camilla Jarefors Åslund, Ljungdalsfjällens turistbyrå

En äventyrsdag i Ljungdalsfjällen

Vi, Camilla Jarefors Åslund, Stella Buur Rasmussen och hennes fotograf Anders Thomsen, träffades vid Fiskecampen i Storsjö Kapell, bredvid sjön Storsjön. Här finns restaurang, boende och fiskeäventyr. Under dagen skulle det bli 22 grader och sol, perfekt för att visa Stella och Anders vårt fina område.

Kevin, vår guide, fixade med utrustning och båt så att vi kunde ge oss ut på en fisketur. Sjön låg spegelblank och nästan bara fåglarna hördes. Kevin rodde ut en bit och så fick Stella och Anders lära sig att kasta med kastspö. Det blev snabbt en tävling om vem som kastade längst. Tyvärr så blev vi fisklösa, men fick en fin upplevelse.

Efter fisketuren blev det älgfärsbiffar och halloumiburgare till lunch. När vi skulle åka mot Ljungdalen så visade det sig att hyrbilen hade fått punktering, så jag och Kevin bytte däck.

När vi kom till Ljungdalen besökte vi först Ljungdalsfjällens turistbyrå. Där fick Stella och Anders se den fina utställningen om destinationen.

Näst på tur var Hemslöjden i Ljungdalen. Där fick de titta på lokalt hantverk från bybor och turister som är medlemmar i hemslöjdsföreningen. Sedan fick de prova på att väva på en riktig vävstol. Ann-Marie Lidberg Andersson instruerade.

Vi avslutade dagen med ett besök på Gammelgårdens servering och museum. På övervåningen finns mycket fint bevarade gamla verktyg för fiske, jakt, och kläder m m.

Fikadags, men för att få äta våfflan måste man göra den först!

Anna Ljungberg visade och sedan var det lätt som en plätt att få till våfflor till oss alla. Vi satt ute och njöt av den otroligt varma septemberdagen. Vi hann även med kast med lasso och tog en kik in i en kåta som tillhör samerna i området, den kan man låna om man vill grilla lite och umgås. Jag lämnade av Stella och Anders på Pensionat Helags där de avslutade med att äta middag och sova. De hann även med en tur upp på Flatruet dagen efter Ljungdalsbesöket. Det var väldigt trevligt att få vara deras guide och nu hoppas vi i Ljungdalsfjällen att artiklarna i Politiken i Köpenhamn kan locka många nya gäster till vårt vackra område.

/Camilla Jarefors Åslund, Ljungdalsfjällens Turistbyrå (se även Camillas berättelse med fler bilder i pdf:en nedan)

Green Footprint Vacation House Storsjö
Green Footprint Vacation House Storsjö. Foto: Orest Andersen

Green Footprint Vacation House

Ligger i Storsjö, Ljungdalen, och erbjuder en miljövänlig vistelse. Huset är byggt med hållbarhet i fokus, med användning av förnybar energi och lokala material, samtidigt som det ger moderna bekvämligheter för gästerna. Dess läge nära sjöar och vandringsleder gör det perfekt för naturälskare som söker både lugn och äventyr. Besökare kan njuta av aktiviteter som fiske, vandring och skidåkning, allt med minimal miljöpåverkan. Huset kombinerar rustik charm med grönt tänkande, och erbjuder ett unikt och ansvarsfullt sätt att uppleva Jämtlands natur.

Green Footprint Vacation House bjöd Stella och Anders på en veckas vistelse för en off-grid-vacation i samband med att de jobbar på ett flertal artiklar om Ljungdalsfjällen.

“Inte minst det fantastiska sommarvädret var en del av upplevelsen för Stella och Anders. Hos oss fick de den eftertraktade kontakten med naturen  – solnedgångar på kanottur och i badtunna, klar stjärnhimmel vid tältet, möte och samtal med de lokala jägarna om autentisk älgjakt och mer. De hann med att se och uppleva mycket – vandra på Flatruet och Torkilstöten på vägen till Helags, besöka Mittådalen, Tossåsen, olika vattenfall i området och svamp-safari”, skriver Orest Andersen, Green Footprint Vacation House.
Skip to content