logo-reg-jh-360x100-optz
EU Medfinans
Sandra MacGregor having Swedish fika

Forbes magazine gör reportage om Vildmarksvägen

4 september, 2024
Text: Anne Adsten, JHT
Sandra MacGregor gillar vår fika-kultur. Foto: Anne Adsten

Under tre intensiva dygn besökte en kanadensisk journalist, Sandra MacGregor, Jämtland Härjedalen för att göra en artikel om Vildmarksvägen för det amerikanska Forbes magazine. Resan gick till ungefär samma platser som den FAM-trip som genomfördes dagarna innan för fem reseagenter och en representant för Visit Sweden: Strömsunds hembygdsgård och Hotell Nordica, Norråker Basecamp, Nordic Husky Farm, Hällingsåfallet, Gäddede natur- och kulturinformation på Gäddede Turistinformation, Hotell Stora Blåsjön och över Stekenjokk samt Vilhelmina innan en snabb återresa för att hinna med eftermiddagsflyget vidare. Reportageresan genomfördes inom Jämtland Härjedalen Turism:s projekt Välkommen åter.

Hällingsåfallet Anne Adsten
Sandra MacGregor photographing the waterfall Hällingsåfallet. Foto: Anne Adsten

Ett resereportage i Forbes Magazine brukar ha en distinkt stil som skiljer sig från andra publikationer, särskilt genom sin fokus på lyx, exklusivitet och affärsaspekter av resande. Sandra valde att komma för ett reportage om Vildmarksvägen för att hon attraherades av Visit Swedens pågående tema “Luxury of a different nature” som innebär att lyx kan ha flera betydelser och som i det här fallet – lyxen att få uppleva naturen längs Vildmarksvägen.

Forbes resereportage riktar sig ofta till en målgrupp som uppskattar premiumupplevelser. Artiklarna täcker hotell, restauranger, resmål och aktiviteter som betonar unika upplevelser och exceptionell service. Sandra bodde på Clarion Grand Hotell Östersund och hon kommenterade särskilt den goda frukosten. I Strömsund bodde hon på Hotell Nordica i Strömsund med tillmötesgående personal, en frukost med allt man kan önska och en god buffetmiddag, samt så fick hon uppleva att bo i ett av balkongrummen på Hotell Stora Blåsjön med en fantastisk middag med gravlax toast, tjälknul, kantareller och vaniljglass med hjortronsylt och rullrån till efterrätt.

Självklart blev det även en hel del Swedish fika och Sandra fick prova Budapest-stubbe och dammsugare (hon älskade namnet och smaken) på Kafé Tomten, Hembygdsgården i Strömsund samt kanelbulle och räksmörgås på Gäddede Turistinformation i samband med information om Vildmarksvägen med turistinformatörer.

Artiklarna är ofta faktabaserade med tydlig och användbar information, som kan vara allt från detaljerade beskrivningar till tips om insider-upplevelser. Vi hoppas få läsa om hennes upplevelser med de gosiga huskyhundarna på Nordic Husky Farm där hon fick delta i att göra konstverk med hundarna eller om den guidade byrundturen med häst och vagn med Basecamp Norråker, och kanske även om alla vackra vattenfall som man lätt når från parkeringsplatser längs Vildmarksvägen.

Även om tonen i Forbes resereportage kan vara formell och informativ, inkluderar reportagen ibland personliga rekommendationer från skribenten, särskilt när det gäller exklusiva och mindre kända upplevelser som de själva har upptäckt. Sandra uppskattade särskilt att få se vilda djur och hon fascinerades av grävskopan med verktyget som klippte buskar och gräs i dikesrenen!

Vi ser fram emot att få läsa Sandras reportage om ungefär två månader!

Basecamp Norråker Ida Johannes Collin Anne Adsten
Ida och Johannes Collin på Basecamp Norråker gör fantastiska kantarellmackor. Foto: Anne Adsten
Skip to content