Campingplatser och Tillgänglighet
Den 25 september när projektet Samverkan och utveckling av campingar i Jämtland Härjedalen satte upp den första temadagen, som fick namnet Campingdagen, bjöds deltagarna på en föreläsning om hur viktig tillgängligheten är på campingplatser är, där det visades bilder som exempel från andra campingar i Sverige.
Föreläsaren, Magnus Mattisson från MagMa Miljö & Tillgänglighet, delade med sig av både generella och specifika råd kring hur campingar kan bli mer tillgängliga för alla besökare. Det handlar om att anpassa hela besökskedjan – från hur man tar sig till campingen, rör sig inom området, använder servicefaciliteter och hur information presenteras.
Enligt Magnus Mattisson är tillgänglighet särskilt relevant med tanke på den växande andelen äldre i befolkningen och de cirka 20% av befolkningen som lever med någon form av funktionsnedsättning. Genom att göra campingplatser mer tillgängliga ökar man inte bara gästernas komfort, utan också konkurrenskraften. Platser som marknadsför sig som tillgängliga har en fördel och kan attrahera fler gäster, inklusive personer från andra länder där tillgänglighetskraven är högre, exempelvis vid internationella parasportevenemang i regionen.
Specifika Tillgänglighetsåtgärder på Campingplatser
Här lyfter Magnus fram flera exempel på praktiska åtgärder som kan göra campingplatser mer tillgängliga:
- Entré och parkering: Viktigt att entréer är fria från nivåskillnader och att parkeringen ligger nära huvudbyggnaderna för enkel åtkomst.
- Reception och servicebyggnader: Automatiska eller lätta dörrar, tydlig skyltning och tillgängliga receptioner är centrala element. Receptioner och servicebyggnader som toaletter och duschar behöver ha breda dörrar, ramp tillgänglighet och en utformning som underlättar för personer med nedsatt rörelseförmåga.
- Boenden: Stugor och andra boendealternativ bör vara försedda med ramper och tillgängliga badrum, vilket gör att även personer med nedsatt rörelseförmåga kan bo bekvämt.
- Skyltning och information: Det är viktigt att all skyltning är lättförståelig och följer standardiserade symboler för att undvika förvirring. Även information på hemsidan spelar en avgörande roll, den bör innehålla detaljerade bilder och gärna filmer som visar hur området ser ut, vilket underlättar för planeringen av besöket.
Små justeringar, som att avlägsna trösklar, installera ledstänger och förbättra belysningen, kan göra en stor skillnad för besökare med olika behov. Samtidigt är det viktigt att testköra anläggningen ur ett tillgänglighetsperspektiv, exempelvis genom att prova att ta sig runt med rullstol, vilket kan ge nya insikter i vad som behöver förbättras.
Alla bör tänka till kring tillgänglighet
Tillgänglighet är en nödvändighet för en del, men en bekvämlighet för alla. Campingplatser som arbetar aktivt för att förbättra tillgängligheten stärker sin position på marknaden och bidrar till att fler människor, oavsett ålder eller funktionsförmåga, kan njuta av naturupplevelser. Genom att tänka tillgänglighet i hela besökskedjan, från webbplats till boende, kan campingplatser locka en bredare publik och bli mer inkluderande för alla.