3 campingar – 3 drivkrafter
Genom att besöka ett urval av campingar i respektive kommun vill vi ge möjlighet att dela idéer, knyta kontakter och bygga ett starkare nätverk mellan verksamheter i länet. Förhoppningen är att varje resa ska ge både nya perspektiv och konkreta tankar att ta med hem – oavsett om det gäller hur servicehusen ser ut, hur verksamheter arbetar med marknadsföring, vilka aktiviteter en camping erbjuder, säsongsupplägg, platsens utformning eller vardagslogistik.
Det här är också en chans att visa upp det man själv gör, få frågor och återkoppling från andra i samma situation och känna att man är en del av något större. Vi hoppas att så många som möjligt vill följa med – för att lyssna, dela, lära och kanske börja samarbeta på nya sätt.
Den första dagsresan tar oss till Krokoms kommun – en dag fylld av möten, erfarenhetsutbyte och nya perspektiv. Vi kommer att besöka tre olika campingar, som alla drivs med hjärta, engagemang och en tydlig vilja att utvecklas på sitt sätt.
Resan kommer vara torsdag 28 augusti och resan kommer starta och avslutas i Östersund.
Åkersjöstrands camping – drivkraft och nytänk i Åkersjön
Vårt första besök för dagen blir på Åkersjöstrands camping, där vi möter Kent Halvarsson. Kent är för många en välkänd profil då han inte bara är engagerad i Svensk Camping som en del av branschorganisationen, utan också en stark kraft lokalt i Åkersjön.
Kent har varit verksam i byn i många år, bland annat som tidigare ägare av fjällhotellet, och han har byggt upp Åkersjöstrands camping helt från grunden. Med ett tydligt driv och ständig vilja att utveckla, händer det hela tiden något nytt här. Ett exempel är det nybyggda servicehuset – som är placerat på hjul för att skapa flexibilitet och smart funktion. Det är bara en av många lösningar som speglar både kreativitet och förståelse för gästernas behov.
När byns enda matbutik nu är nerlagd valde Kent att ta saken i egna händer. Han har öppnat en 24/7-butik i byn, där både gäster och förbipasserande kan handla det mest nödvändiga – när som helst på dygnet. Det är ett initiativ som inte bara gynnar campingen, utan också hela bygden och dess besökare. Att öppna obemannade butiker är en ökad trend för ge besökare och ortsbor service och på såsätt utveckla och ge liv åt landsbygden. På vissa ställen konverterar man om en befintlig butik eller renoverar en lokal som finns i befintlig byggnad. I Kents fall har han investerat i en container med färdig i redning. Båda funkar som butiker – det är utbudet i orten som avgör vad som passar just den aktören.
Under vårt besök kommer Kent att visa både campingen och butiken, dela med sig av sina erfarenheter, val och tankar om framtiden. Det blir ett tillfälle att se hur en plats kan växa fram med engagemang, lokal förankring och mod att testa nytt.
Rötvikens camping – en plats med framtidsplaner
Vårt andra besök för dagen blir på Rötvikens camping. Efter att Lena Alke arrenderat camping i tre år tog hon över verksamheten vid månadsskiftet maj/juni 2025, då campingen köptes från byalaget i Rötviken. Det var ett viktigt steg för att kunna ge möjligheten att satsa långsiktigt och utveckla campingen på riktigt. Tidigare hade osäkerheten kring ägandet gjort det svårt att investera tid och pengar fullt ut, även om verksamheten gått runt under arrendetiden.
Rötvikens camping lockar främst förbipasserande gäster som stannar en natt. Det är framför allt fiskare, vandrare och jägare som söker sig hit, medan barnfamiljer är ovanliga. I dagsläget finns heller inga särskilda aktiviteter eller faciliteter för barn. Frågan om att satsa på det funderar Lena på fortfarande. Det finns både fördelar och utmaningar med att öppna upp för en annan målgrupp. Med hjälp av besök från campingkollegor denna dag kan tips, erfarenhet och idéer vara både avgörande, men framför allt vara välkomnade för få en plan för framtiden.
Lena beskriver campingen som ett oskrivet blad, men med flera idéer för framtiden. En av planerna är att koppla ihop campingen med bybutiken och skapa ett litet fiskecentrum i området. Det finns även tankar på att på sikt starta en servering, beroende på hur finansiering kan lösas.
Lena kommer fixa lunch som går att köpa på plats. Hon kommer erbjuda pizza eller lasagne. Har man någon kostpreferens är det bra om ni anmäler det vid anmälan till projektledare.