Anna i sydsamisk dräkt

Studieresa längs Vildmarksvägen med TIC-träff

21 september, 2018
Text & Bild: Anne Adsten, JHT
Samiska samordnaren vid Strömsunds kommun, Anna Johansson, välkomnade gruppen med en jojk.

Representanter för Turistinformationer och Turistcenter i Jämtland Härjedalen reste längs Vildmarksvägen 18-19 september för att bättre kunna svara gäster om vägen samt för att diskutera gemensamma frågor. Vi behöver inte alltid resa långt för att få inspiration till gemensam produkt- och tjänsteutveckling!

Vildmarksvägen är en av Jämtland Härjedalens större attraktioner sommartid och TICs (TuristInformationer och TuristCenter) runt om i regionen får ofta frågor om turen. Deltagarna fick under resan uppleva den del som går från Strömsund genom norra Jämtland via Gäddede, Jorm och Stora Blåsjön.

Vägen fortsätter sedan över Stekenjokk in i Södra Lappland genom Västerbotten till Vilhelmina och därifrån kan man knyta ihop turen via Inlandsvägen, väg E45, söderut mot Strömsund igen. Hela sträckan runt är 500 km lång.

På resan fick deltagarna smakprov på de upplevelser som lockar våra besökare till Vildmarksvägen så att de lättare kan förmedla både till gäster och inte minst till sommarpersonal och personal vid InfoPoints.

Deltagande TICs och kommunrepresentanter: Totalt deltog 15 personer från Härjedalens kommun, Vemdalens TI, Funäsfjällens TC, Visit Östersund TC, S Storsjöbygdens TI, Strömsunds TI, Gäddede TI, Åre TI, Ragundadalens TI och JHT.

Studieresan genomfördes som en del i projektet Framtidens besöksservice i Jämtland Härjedalen med finansiering från Landsbygdsprogrammet via Länsstyrelsen i Jämtlands län.

 

Hällingsåfallet Gäddede Frostviken Strömsund Anne Adsten
Hällingsåfallet i Frostviken. Fallet störtar 43 meter ned i norra Europas längsta kanjon (800 m).

Om besöken längs Vildmarksvägen

Strömsunds Turistinformation i Strömsunds Folkets Hus

TI-personalen berättade om hur tidigare studiebesök inom projektet Framtidens besöksservice i JH inspirerat till att nyttja konferensrummen för att presentera kommunen och Vildmarksvägen så att lokalerna blir en form av Visitor Center när de inte är uthyrda (vilket ofta sammanfaller med sommaren då det är färre konferenser).

Strömsunds hembygdsgård

Samiska samordnaren vid Strömsunds kommun, Anna Johansson, mötte upp vid den nybyggda kåtan med en jojk. Hon gav gruppen tips om hur man informerar om att Jämtland Härjedalen är ett sydsamiskt område.

Håkan Espmark, ordförande för Hembygdsgården berättade om deras verksamhet och filosofi kring att alla grupper i samhället inbjuds till att använda hembygdsgården som arena för att motverka alienation. Håkan visade även hembygdsgårdens Beppeutställningar. Ett bra exempel på hur modern teknik gör att den ena utställningen är självguidande.

Hällingsåfallet

Nästa stopp blev en av kommunens enskilt största attraktioner Hällingsåfallet som är 43m högt, och sedan störtar ned i norra Europas längsta vattenfyllda kanjon (800 m). Gruppen diskuterade besöksräkning, säkerhet och leder.

Pilgrimshotellet i Gäddede

Samtal med kändiskocken Alexander Nilsson (TV-serien Kniven mot strupen) och ägaren av hotellet Sten Danielsson om värdskap, om att driva ett hotell med restaurang i norra Jämtland. Sten berättade om sina pilgrimsresor och om vad han hoppas förmedla till sina gäster utifrån egna upplevelser. Alexander berättade om sitt första möte med Sten i tv-serien Kniven mot strupen och hur han nu tagit anställning som kock långt från storstaden.

Korpens öga / Rid i Jorm

Möte med Elin och Ola Sundkvist som driver turridning, hotell, restaurang, pub och ölbryggeri i Jorm. Två duktiga turismentreprenörer och levnadskonstnärer som hittat nyckeln för att lyckas i glesbygd. Gruppen fick via en trekamp prova på att vara gäst på anläggningen med tid för reflektioner kring hur enkla aktiviteter kan stimulera till team-building och ge upphov till innovationer.

Under förmiddagen dag 2 på studieresan diskuterades projektgemensamma frågor kring sommaren som varit och hur bränderna och värmen påverkat arbetet vid JH TICs. Fakta om turismen i Sverige och Jämtland Härjedalen inklusive gästnattsutveckling. Trender och framtida kompetensbehov. Nytt från Visita Nationella destinationsråd samt projektuppdateringar.

 

Ankarede kyrkplats med kapellet från 1895. Foto: Anne Adsten.
Ankarede kyrkplats med kapellet från 1895.

Ankarede kyrkplats

Dimman låg tät vid tillfället och därför valdes ett besök vid Ankarede kyrkplats istället för en resa upp till Stekenjokks kalfjällsplatå. Gruppen besökte kapellet och kyrkbyn med små röda stugor och kåtor.

Umberto och Petra på Fjällripan

Umberto & Petra driver en italiensk restaurang med namnet Fjällripan, vid skidbacken i Stora Blåsjön. Gruppen fick höra om hur de kom hit, varför de reste tillbaka till storstaden och återvände igen efter bara ett år. Deltagarna fick även ta del av deras utmaningarna som turismföretagare i Stora Blåsjön.

Guideföretaget Vilseledaren

Kattis och August från guideföretaget Vilseledaren driver från och med sommaren 2018 även ett kafé i Stora Blåsjön för att kunna ha en central för guideverksamheten. Gruppen fick information om deras verksamhet och varför de inte önskar vara en InfoPoint längre, något som gruppen lovade att ta vidare.

Gäddede Turistinformation och Naturum

Lotta Falk berättar om samarbeten och planer för att få Gäddede-borna att se Turistinformationen som en naturlig samlingsplats och en arena för aktiviteter som kan komma till gagn för både turister och bofasta. T ex planeras konstutställningar.

Margona Lundgren från Fågelbergets Gårdschark berättade om att driva en småskalig högkvalitativ matproduktion/attraktion i glesbygd. Behöver man ha bra information på internet om man har kunder som hittar fram i alla fall och allt som produceras säljs?

Gruppen sammanfattade sina upplevelser och gav reflektioner kring dagarna längs Vildmarksvägen och skiljdes sedan åt.

 

 

 

Skip to content