logo-reg-jh-360x100-optz
logo-eu-reg-utv-fond-250x200-optz
Alexandra Lundgren Isak Nordqvist

Alexandra om livet som fjällvärd

3 december, 2020
Text: Helena Bredberg
Foto: Isak Nordqvist

Långt in i den jämtländska fjällvärlden och utlämnad till naturens krafter. Här på kalfjället, 1086 meter över havet i väglöst land, ligger STFs högst belägna fjällstation Blåhammaren. Med sitt unika läge och sin magnifika utsikt över Sylmassivet, Helags och den norska fjällkedjan är den en magnet för såväl vandrare som turskidåkare. Men det är samtidigt en arbetsplats för upp till 20 personer, som servar gäster och håller stationen igång.

STF Blåhammarens fjällstation Isak Nordqvist
STF Blåhammarens fjällstation. Foto: Isak Nordqvist

“- En vanlig dag på jobbet finns inte. Här är ingen dag den andra lik och det är därför jag stannat så länge”, berättar Alexandra Lundgren som är platschef.

För Alexandra var det en ren tillfällighet att hon för åtta år sedan gjorde sin första säsong på fjällstationen. Då blev hennes sambo rekryterad som kökschef och hon själv sökte jobb som fjällvärd och flyttade med från Umeå.

“- Jag hade aldrig vandrat eller gått på turskidor innan. Däremot har jag jobbat mycket med service, mat och catering. På universitetet pluggade jag kulturanalys med inriktning mot entreprenörskap – en utbildning som lutar mer mot kultursektorn. Parallellt med skolan fortsatte jag att jobba säsong på Blåhammaren. Jag trivdes väldigt bra och fjällmiljön var en stor bonus för mig. När jobbet som platschef blev ledigt inför förra sommarsäsongen, sökte jag och fick det”, berättar Alexandra.

Genuint men utsatt

Det finns många utmaningar med att driva en fjällstation på ett så utsatt läge. Vädret är den största. Det är också en anledning till att fjällstationen håller stängt under vissa delar av året. Men det är också det genuina, att befinna sig på fjället mitt i naturens alla skiftningar, som fascinerar mest.

Här kan allt hända, strömavbrott, hård vind eller blixtnedslag. Vi har ett eget vatten- och reningsverk här uppe som ska fungera. Vid dåligt väder eller dimma kan det ta flera dagar innan det går att komma upp med reservdelar om något går sönder. Hela mathanteringen är en annan utmaning. I våra miljömål försöker vi minimera transporter. Därför bunkrar vi torrvaror, kaffe, öl och vin på vintern när det kan fraktas upp med pistmaskin. Under sommarsäsongen kommer helikopterleveranser en gång i veckan med hängande last. Då fyller vi returen med smutsiga linneset och en del brännbara sopor. Det längsta vi väntat på helikopterleverans på grund av vädret är 10 dagar, tror jag. Då gäller det att vara kreativ.

Men problemlösning är en självklarhet för alla som arbetar här. Det blir en del av vardagen.

Vädret får vi bara förhålla oss till. Acceptera och göra det bästa för gästerna. Vi kan lösa det mesta. Du behöver inte vara orolig för att inte komma in under tak om du är i nöd. Som värd kan man alltid lära sig av jobbiga saker. Skratta efteråt. För man kan alltid minnas någon situation som varit värre!

STF Blåhammaren fjällstation buffet Isak Nordqvist
Buffet hos STF Blåhammaren fjällstation. Foto: Isak Nordqvist

Lagkänsla och attityd vid rekrytering

STF har många sökande och genomför gemensamma intervjuer för sina fjällstationer i området. Vid rekrytering är det viktigare att personen har rätt inställning och attityd än erfarenhet. Det handlar också mycket om att passa in i gruppen med de styrkor som just då behövs.

Alla har olika bakgrund och kompletterar varandra. När det gäller kockar är det oftast enklare att få in nyutbildade eller matlagningsintresserade fjällvärdar som gärna provar på fjällvärlden som arbetsplats. Som inte är färgade av någon gammal föreställning om hierarki. Här är det vi och inte jag som gäller. Vi hjälps åt, är kreativa, tar initiativ och jobbar i grupp. Så gillar du att jobba med service och umgås med folk en stor del av dagarna, är det här verkligen jätteroligt. Det är också därför personalen trivs och stannar kvar så länge.

Läs hela porträttet av Alexandra Lundgren här

 

PORTRÄTTSERIE INOM PROJEKTET MORGONDAGENS MEDARBETARE

Porträttet ingår i en serie med syfte att lyfta profiler inom besöksnäringen i Jämtland Härjedalen för att inspirera morgondagens medarbetare till att satsa på en framtid inom turism.

VILL DU OXÅ ARBETA INOM BESÖKSNÄRINGEN?

Turismutbildningar i Jämtland Härjedalen

Vill du liksom Alexandra vara en del av ett team inom STF – Svenska Turistföreningen?

Skip to content