Stuga Storsnasens fritidsby. Foto: Anne Adsten

AirBnB i Jämtland Härjedalen 2019

31 januari, 2020
Text: Jämtland Härjedalen Turism
Dela på twitter
Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på email

AirBnB-uthyrningen har ökat i Jämtland Härjedalen med antal uthyrda objekt under 2019, kanske som ett utslag av att många upptäckte uthyrningsformen i samband med alpina VM i Åre och Skidskytte VM i Östersund. Totalt finns ca 1000 objekt som hyrs ut via AirBnB i Jämtland Härjedalen, varav flest i Åre (488 objekt i januari 2020). Uthyrningsgraden varierar utifrån destinationens tonvikt vinter/sommar samt beroende på om det finns pågående långtidsuthyrningar i området tack vare pågående vindkraftsutbyggnad etc eller större event, t ex VM 2019. 

Antal objekt per kommun i Jämtland Härjedalen januari 2020

Ragunda 7
Strömsund 20
Bräcke 36
Krokom 48
Berg 62
Härjedalen 146
Östersund 201
Åre 488
Totalt: 1008

Uthyrningsgraden ökar vid högsäsong och event

Uthyrningsgraden visar tydligt vilka destinationer som har en tonvikt på sommar: Ragunda, Strömsund, Bräcke, Krokom och Östersund. Medan Berg, Härjedalen och Åre har högst uthyrningsgrad under vintermånader. Oktober har potential för utveckling som den månad med lägst uthyrningsgrad i fem av åtta kommuner.

Många boende per objekt

Det är övervägande hela objekt som hyrs ut (65-99%) och inte många enskilda rum. De största objekten finns i Berg och Härjedalen med 2,9 rum per objekt. Flest boende per objekt har Härjedalen, Berg och Strömsund med 6,5 till 6,9 personer i genomsnitt per objekt. Möjligen kan man spåra att de månader som genererat högst intäkt per objekt sammanfaller med  VM-tävlingarna 2019 då även  Möjligen kan det två VM 2019 även kurvan för Q1 2019 visar att det skett en tillväxt i antal uthyrda objekt i den perioden. Något som kan ha fått många att fortsätta hyra ut via AirBnB. Dock syns en allmän nedgång i kurvan för tillväxt av uthyrda objekt för Q4 2019, utom i Åre som fortsatt ökar.

JHT följer den allmänna utvecklingen för AirBnB som en del i den pågående omvärldsbevakningen eftersom det omsätts en hel del via denna boendeform och den inte syns via allmän gästnattsstatistik.

Läs även artikeln ”Gästnattsstatistik – AirBnB

Mer information: Anne Adsten, JHT

Skip to content