I början av oktober reste projektet Samverkan för besöksnäringen i Jämtland Härjedalen över till Rovaniemi i Finland som en del av ett utbyte mellan Regionen i finska Lappland och Region Jämtland Härjedalen och Region Västernorrland.
I början av oktober reste projektet Samverkan för besöksnäringen i Jämtland Härjedalen över till Rovaniemi i Finland som en del av ett utbyte mellan Regionen i finska Lappland och Region Jämtland Härjedalen och Region Västernorrland.
För vår del på JHT var ett besök i finska Lappland intressant ur flera synpunkter då det finns flera likheter mellan dem och Jämtland Härjedalen. Dels är turismen en basnäring, dels har även de upplevelser utpekade i sin strategi för smart specialisering (Arctic Smartness).
Finska Lappland har haft strategier för smart specialisering sedan 2013 och har i flera avseenden kommit långt i sitt arbete. Utifrån projektet Samverkan för besöksnäringen i Jämtland Härjedalen var vi speciellt intresserade av hur de arbetar med att inkludera SMF i implementeringen av S3 och hur de får alla olika processer att fungera tillsammans.
Studieresan anordnades och finansierades av ett projekt hos Region Jämtland Härjedalen och Region Västernorrland och ett flertal aktörer bjöds med under utbytet. Utöver oss på JHT följde även deltagare från Peak Innovation, Mittuniversitetet, Gaaltije, High Coast Invest och Torsta med.
Vi besökte Lapin Liitto (motsvarande Regionen i Lappland) och fick en presentation av Kaarina Mäcklin och Satu Luiro om deras S3-arbete och förutsättningarna de har i sin region. I Lappland är skog-, gruv- och turismnäringarna de största industrierna och regionens yta är en tredjedel av Finland. Precis som här hos oss så är det stora ytor men glest befolkat.
En växande året runt-turism ses som en av de största möjligheterna för regionen och därtill kommer även en god internationell tillgänglighet. Det satsas därför mycket på att utveckla boendemöjligheterna efter pandemin för att möta en växande efterfrågan.
Finska Lappland har lång erfarenhet av att arbeta med smart specialisering och de tog fram sin första strategi redan 2013. Den nuvarande strategin för 2023–2027 är den tredje och är mer affärsorienterad och fokuserar mycket på hållbarhet och inkludering. Strategin lyfter fram fyra strategiska prioriteringar (motsvarande våra styrkeområden):
Utifrån projektet Samverkan för besöksnäringen i Jämtland Härjedalen är prioritering två särskilt intressant, då det påminner mycket om styrkeområdet Upplevelser som vi verkar inom i vår S3. Med naturen som utgångspunkt pekar prioriteringen bland annat ut insatser för att hållbart utveckla produkter och upplevelser som bidrar till året runt-turism, samt nyttogörande av forskning på upplevelser och välmående.
Tillsammans åkte vi till Loue som ligger cirka en timme utanför Rovaniemi. Där besökte vi Yrkesinstitut Lappia och Kompetenscentret för landsbygdsföretagare. Deras uppdrag är snarlikt Torstas här hos oss, då de både arbetar med landsbygdsutveckling och yrkesutbildningar. Där vi fick en presentation av verksamhetschefen Jarmo Saariniemi och projektledaren Anna-Riikka Lavia som bland annat berättade hur de arbetar med att ta vara på lokala råvaror och genom olika insatser involvera lokala småföretagare i att förädla dem och skapa kontakter till marknaden.
Efter en rundtur på anläggningen åkte vi tillbaka till Rovaniemi och besökte där Lapland University of Applied Sciences som har ett nytt biolabb där de bland annat forskar på skogs- och lantbruk. Vi fick även en spännande dragning av Nina Forsell, vd på Finnish Lapland Tourist Board (LME) som är JHT:s motsvarighet i Lappland.
LME är likt JHT en förening vars medlemmar är destinationerna och turismföretag i Lappland. Deras basfinansiering kommer från medlemsintäkter och finansieras i övrigt genom projekt. De arbetar i dag med projektet Arctic Europe Tourism Cluster som är ett Interreg-projekt tillsammans med Sverige och Norge och som går ut på att skapa en mer hållbar och regenerativ året runt-turism för ländernas nordligaste delar. Inom projektet läggs mycket fokus på att utveckla branschen och främst inom den sociala hållbarheten. Projektmålen passar med andra ord in väldigt bra med den regionala smart specialiserings-strategin.
Dagen avslutades med en presentation från Pirjo Kutinlahti, utvecklingschef på Rovaniemi stad, som berättade om hur de arbetar med att implementera smart specialiserings-strategin kopplat till året runt-turism och förebyggande folkhälsa genom ett cykelprojekt. Projektet har ett utbyte med Östersund och Åre kring cykelturism och de kommer besöka länet under sommaren 2025.
Det var intressanta dagar i Rovaniemi och väldigt spännande att höra både om vilka likheter och skillnader som finns mellan finska Lappland och Jämtland Härjedalen och hur de arbetar med sina regionala utvecklingsfrågor.
Det verkar finnas en mer tydlig samverkan mellan näringsliv, akademi och det offentliga när det kommer till att implementera S3 än vad vi i dagsläget har här. De har också testat att arbeta i olika kluster på ett annat sätt än oss och det visar för mig ännu tydligare hur vi i vår region kan bli bättre på att arbeta tillsammans och bättre tydliggöra roller och ansvar mellan oss aktörer som på olika sätt arbetar med de här strategierna. Finlands sätt att fördela medel till projekt skiljer sig också från det svenska och det finns nog både gott och ont med båda, men det var intressant att få höra om andra perspektiv och sätt att arbeta med regional utveckling och smart specialisering.
Utifrån ett besöksnäringsperspektiv så var det väldigt spännande att höra hur de aktivt och under lång tid arbetat tillsammans med andra regioner utanför Finland. Likheterna mellan hur vi är organiserade och hur vi båda har ett antal starka destinationsorganisationer men också flertalet mindre områden med mycket turism var spännande och där finns säkert mer att lära av varandra, även om vi inte kan stoltsera med att husera jultomten här i Jämtland Härjedalen.
Absolut mest värdefullt under resan var emellertid samtalen mellan oss i gruppen av deltagare mellan aktiviteterna och vid måltider. Att kunna bolla tankar som dök upp under dagarna var bra, men också att lära känna varandra bättre och lägga grunden till en god samverkan här på hemmaplan.
Tack för att vi fick möjligheten att följa med!
OmslagsFoton: Erika RANBRANDT, NICLAS VESTEFJELL, Erika Willners, SANDRA LEE PETTERSSON