Marika Strandberg Mats Lind

Eldsjälen som satsat på fiskelyckan i Jormvattnet

10 november, 2020
Text: Helena Bredberg
Foto: Mats Lind

Marika Westberg brinner för flugfiske och älskar fjällvärlden. Två stora intressen som idag blivit en del av vardagen. För ett år sedan tog hon över Jormvattnets fiskecamp. Något som började som en rysare, men som skulle visa sig vara ett riktigt lyckokast.

Marika Strandberg Mats Lind
Marika Westberg, Jormvattnets fiskecamp Foto: Mats Lind

Det är höst i Frostviksfjällen i norra Jämtland. Här vid Jormsjöns strand ligger fiskecampen vackert inbäddad i den storslagna naturen. Just nu är det bär- och svampplockare, höstvandrare, jaktfolk och de som vill hinna uppleva Vildmarksvägen över Stekenjokk innan den stänger för i år i mitten av oktober, som letat sig hit. Annars är det såklart många som reser hit för sommar- och vinterfiske.

Att ge det lilla extra

Det har varit fullt upp och tillsammans med sina två anställda, Lindsey och Erika, har de tagit hand om besökare från när och fjärran. De kompletterar varandra bra med bland annat goda språkkunskaper utöver engelska och erfarenheter inom turism, guidning och information.

“- Det är viktigt att vara serviceinriktad, positiv och att kunna ge det lilla extra. Du måste gilla människor och acceptera obekväm arbetstid. För oss är tillgängligheten och full service självklar. Vi kan inte ta semester när alla andra är lediga, under högsäsong. Erfarenhet är bra, men du behöver inte ha pluggat på högskola för att passa här.”

Unikt friåkningsområde för skoterturism

Marika är uppvuxen i Strömsund och har en bakgrund inom kommunen, med allt från arbetsledare för kost och lokalvård till jobb i förskolan. Intresset för naturen har alltid funnits. Sin karriär i turismbranschen startade hon egentligen redan 1997, när hon flyttade till området och hjälpte sina tidigare svärföräldrar som driver Jormliens fjällgård.

“- Det unika är att vi erbjuder ett mycket stort område för skoterturism, samtidigt som vi snabbt kan anpassa och hänvisa skoteråkare till alternativa områden för att skydda naturen och djurlivet om det behövs.

Jormvattnets fiskecamp Mats Lind
Jormvattnets fiskecamp. Foto: Mats Lind

Tog steget till egen företagare

För två år sedan, 2018, slutade Marika på Strömsunds kommun och startade sitt eget företag. Då kunde hon kombinera uppdraget som naturvärd på vintern med att hyra ut sig själv till olika företag. Hjälpa till där det behövdes, till exempel guidade fjällturer med skoter, fiske och matlagning. För i glesbygd är det svårt att hitta folk med kort varsel. Att arbeta med människor, ge god service och att lösa praktiska problem har alltid lockat. Så när tillfället yppade sig, kändes det självklart för Marika att ansöka om att ta över fiskecampen.

“- Det här är paradiset på jorden. Att få jobba här med det jag gillar bäst. Människor som kommer hit och är positiva, som är taggade och har samma intressen som jag. Att både kunna skapa en välkomnande miljö och ge de bästa tipsen och råden för fiske, utrustning och platser. En riktigt bra fiskeupplevelse. Under det här första året har det dessutom varit grymt bra fiske. Merparten har fått fisk, fina fiskar.”

Framtidens gäster

Inför kommande säsonger är Marika hoppfull. Hon tror att resandet med exempelvis husbilar och husvagnar kommer att öka, egna eller hyrda. Många vill hålla sig för sig själva men ta del av den service och bekvämlighet som finns på en fiskecamp. De är ute efter och förväntar sig bra service men en relativt enkel standard, rent och fräscht med möjlighet att handla lite förnödenheter. Det är naturen och upplevelserna utomhus som är det viktiga.

 

Läs hela porträttet av Marika Westberg här

 

Porträttserie inom projektet Morgondagens medarbetare

Porträttet ingår i en serie med syfte att lyfta profiler inom besöksnäringen i Jämtland Härjedalen för att inspirera morgondagens medarbetare till att satsa på en framtid inom turism.

Vill du oxå driva eget inom besöksnäringen?

Turismutbildningar i Jämtland Härjedalen

Nyföretagarcentrum Jämtland Härjedalen

Företagsstöd, finansiering och rådgivning i Strömsunds kommun

Starta, driva, utveckla företag. Verksamt är ett samarbete mellan Bolagsverket, Tillväxtverket och Skatteverket.

 

Skip to content