logo-reg-jh-360x100-optz
logo-eu-reg-utv-fond-250x200-optz
Latti Östlund pistmaskin Mats Lind

Experten på spårläggning – Latti Östlund

9 december, 2020
Text: Helena Bredberg
Foto: Mats Lind

En doldis för många, men inom sitt gebit är han en välkänd profil. Latti Östlund är flitigt anlitad vid skidtävlingar runt om i Europa för sin expertis kring spårläggning. Sedan nästan 40 år har han sin fasta punkt på Vålådalens Fjällstation, som arenachef och motor för utomhusverksamheten.

Spårläggning Vålådalen Mats Lind

En medfödd känsla för snö

Men hur kommer det sig egentligen att en kille från en liten ort i södra Årefjällen blir guru inom ett så nischat område som spårläggning? Latti är uppvuxen i Vålådalen, i nära kontakt med naturen, väder och vind – och inte minst snö. Hans pappa var renskötare från Ljungdalen och mamma kom från Huså på andra sidan fjället.

Så jag växte upp i dalen mitt emellan. Jag har en medfödd känsla för snö, kan man säga. Dessutom tävlade jag i skidåkning i unga år, så det har hjälpt mig mycket att förstå hur ett spår ska kännas att åka i också. Under åren har jag även pratat mycket med skidåkarna och lyssnat på deras åsikter och erfarenheter. I övrigt är jag helt självlärd. Ja, förutom en kurs i att skruva med pistmaskiner.

Varsam med naturen

När Latti började på Vålådalens fjällstation hösten -80, efter gymnasiet med snickarinriktning, jobbade han i servicegruppen med liftar och skidspår. Han varvade vintrar i Vålådalen med sommarsäsonger på STF Tjärö i Blekinges skärgård. Efter några år med andra jobb på olika platser, var Latti tillbaka i Vålådalen – och jakten på det perfekta skidspåret.

Sedan -93 när STF köpte tillbaka anläggningen har jag ansvarat för arenan med skidspår och liftar. Satsningen mot skidåkningen och idrotten blev ännu starkare när nuvarande ägare Jonas Ågren köpte anläggningen 2004. Vi har sen dess investerat i rullskidbana snökanonsystem för både längd och alpint samt snölagringsytor, ledbelysning på 7,5 km och skidskytteområde. Sen är det viktigt att se helheten när man bygger banor och drar spår. Vad som händer med naturen och vilka konsekvenser skidspåren får för exempelvis renskötseln. Jag kan se båda horisonter och hitta den bästa lösningen långsiktigt.

Hållbar framtid

För det är just långsiktighet och hållbarhet som kommer att stå i fokus i framtiden. Latti bekräftar bilden av att alltfler människor söker sig ut i naturen och fjällvärlden.

Vi får frågor om vårt miljötänk, om maten är lokalproducerad, om energiförbrukning och uppvärmning. Det är den typen av gäster som ökar. Rörelseturismen är också en växande skara. För dem kommer det att bli viktigt med ett större aktivitetsutbud. Vålådalen har sin själ i idrotten och den ska förvaltas bra. Men vi behöver bli bättre på fler delar. Aktiviteter som lockar och funkar i vår natur.

Läs hela porträttet av Latti Östlund, arenachef i Vålådalen här

Latti Östlund i pistmaskinen Mats Lind
Latti Östlund i pistmaskinen. Foto: Mats Lind

PORTRÄTTSERIE INOM PROJEKTET MORGONDAGENS MEDARBETARE

Porträttet ingår i en serie med syfte att lyfta profiler inom besöksnäringen i Jämtland Härjedalen för att inspirera morgondagens medarbetare till att satsa på en framtid inom turism.

VILL DU OXÅ ARBETA INOM BESÖKSNÄRINGEN?

Turismutbildningar i Jämtland Härjedalen

Läs mer om att bli pistmaskinsförare (SLAO)

Skip to content