logo-reg-jh-360x100-optz
logo-eu-reg-utv-fond-250x200-optz
Kallsedet Fjällcenter Mats Lind

Från Holland till Kallsedet

20 januari, 2021
Text: Helena Bredberg
Foto: Mats Lind

De lämnade sina trygga jobb för att satsa på en ny karriär, i ett nytt land. Med en helt annan livsstil. Jörgen och Mariska Brouwer från Holland är sedan 13 år egna företagare och driver Kallsedet Fjällcenter.Vi älskar Sverige och ville bygga upp något eget här”. 

Kallsedet Brouwer Mats Lind
Mariska och Jörgen Brouwer utanför Kallsedet Fjällcenter. Foto: Mats Lind

Familjen som bytte polisarbete i Holland mot den svenska vildmarken

Familjen Brouwer trivdes bra i Holland. Båda arbetade inom polisen och barnen var fortfarande små. De hade rest mycket, bland annat i Sverige. Och det var under en semesterresa här som drömmen om att flytta började ta form. De uppskattade naturen och att kunna gå runt i skogen utan att träffa på någon, till skillnad mot hemma där det fanns folk överallt.

“Vi ville göra något inom turism och hade fått rådet att hellre ta över en befintlig verksamhet än att starta en ny. Då skulle vi ha en inkomst från dag ett. Så vi började titta på olika tänkbara turistföretag runt om i landet. När vi besökte Kallsedets camping som sista ställe i november hade vi hört att det kunde vara en ganska grå och trist period. Men här låg det 15 cm nysnö! Det var jättehäftigt och vi bestämde oss direkt.”

Upptäckte livet i Jämtland

Jörgen och Mariska såg platsens potential och har idag förvandlat den lilla säsongscampingen till en fin vildmarkscamping. Under de första åren handlade det mycket om att lära sig både språket och att driva företag i Sverige. Men även att upptäcka livet här.

“Det var en 180 graders förändring. Ett helt annat liv med frisk luft och lugnare atmosfär. Utan press att följa senaste modet. Här är kläderna mer funktionella. Efter några intensiva år i början lever vi ett ganska enkelt liv här, säger Jörgen.”

Deras mål var redan från början att driva sin verksamhet småskaligt som ett familjeföretag. Lite hjälp tar de dock ibland med guidningar. De har även haft ungdomar hos sig från olika delar av världen via Work Away, som kommit för att uppleva en ny kultur och samtidigt jobba med enklare sysslor.

“Vi har inte vuxit, men successivt anpassat oss för att våra gäster ska trivas. Det första vi gjorde var att säga upp alla fasta säsongsplatser. Det var en chansning. Men det fanns ingen lönsamhet i det gamla. Vi såg tidigt att många återkommande gäster valde att stanna från måndag till torsdag. De ville njuta av naturen, lugnet och få mer vildmarkskänsla. Det har vi byggt vidare på och bland annat gjort platserna för husbilar, husvagnar och tält rymligare men även anpassat stugorna efter tyska önskemål med exempelvis enkelsängar i stället för våningssängar.”

Här finns nu de bekvämligheter och den trygghet som en camping kan erbjuda, samtidigt som besökarna kan ta del av allt det fantastiska i området. Med både planerade och spontana aktiviteter, i grupp eller på egen hand. Under somrarna driver Jörgen och Mariska ett café eftersom det är något som efterfrågats i västra delen av Kallbygden. De har också en liten lanthandel, som numera fungerar som servicepunkt med ett sortiment av det mest nödvändiga.

Läs hela porträttet här

Kallsedet Fjällcenter Mats Lind
Skidturen startar direkt vid Fjällcentret. Foto: Mats Lind

PORTRÄTTSERIE INOM PROJEKTET MORGONDAGENS MEDARBETARE

Porträttet ingår i en serie med syfte att lyfta profiler inom besöksnäringen i Jämtland Härjedalen för att inspirera morgondagens medarbetare till att satsa på en framtid inom turism.

VILL DU OXÅ ARBETA INOM BESÖKSNÄRINGEN?

Turismutbildningar i Jämtland Härjedalen

Skip to content