Lofsdalen skidåkning Martin Olson

Gästnattsstatistik januari 2021

15 mars, 2021
Text: Lars Häreblad, Nordanalys och Anne Adsten, JHT
Skidåkning i Lofsdalen. Foto: Martin Olson

Resultatet visar “bara” minus 10%, vilket i sammanhanget känns positivt och tydligt bättre än jämförbara regioner. Den svenska marknaden ökade med 7% jämfört med samma månad ifjol, medan utlandsmarknaden självklart står stilla under de restriktioner som råder. Allra bäst gick det för destinationerna i Härjedalen där Lofsdalen ökade med 11% och Vemdalen ökade med 9%.

Härjedalens skidorter i topp

Antalet kommersiella gästnätter i januari minskade totalt med 10% jämfört med fjolåret innan pandemin var ett faktum. En sådan “liten” minskning måste ses som tämligen positiv i och med att det är ett tydligt bättre resultat än jämförbara regioner visat.  Den svenska marknaden ökade med 7%, medan det fortfarande är i princip tvärstopp när det gäller utlandsmarknaderna. I volym är det främst Norge, Danmark och Ryssland som saknas jämfört med januari 2020. I och med att Åre har en stor andel utländska gäster i normala fall så märks de stängda gränserna på gästnattsantalet. Trots en 14% ökning för den svenska marknaden landade totalen på -21% för Åre. Bäst gick det för destinationerna i Härjedalen, där både Lofsdalen (+11%) och Vemdalen (+9%) ökade. Framförallt Vemdalen “gynnas” av en förhållandevis liten utlandsmarknad under ett normalår i och med att de inte påverkas så mycket av stängda gränser. Även Funäsfjällen gick jämförelsevis bra, med en minskning på -5%. Södra Årefjällen tappade -4%, medan Bydalsfjällen landade på -21%. Det är fortsatt tungt för Östersund som tappar -45%. Även Bräcke, Ragunda och Strömsund landar på minus, men här handlar det om tämligen små volymer i januari. Krokoms kommun ökar med 9%.

Camping var den mest attraktiva boendeformen i januari

Beläggningen på kommersiella boendeanläggningar (hotell, stugbyar, vandrarhem, camping, förmedlat boende) minskade med -38 194 gn (-10%) i januari. Däremot ökade andelen gästnätter på camping med +3 040 gn (+18), medan övriga boendeformer minskade. Hotellen tappade -4 450 gn (-6%), stugbyarna -10 847 gn (-6%), medan vandrarhemmens minskning var -5 177 gn (-42%). Förmedlat boende som är den största boendeformen under vintern minskade med   -20 760 gn (-10%).

Riket i helhet – Jämtland Härjedalen minskar minst

Jämfört med övriga regioner klarar sig Jämtland Härjedalen förhållandevis bra. Riket som helhet minskade med -42%, övriga Norrland -41%, Värmland -39%, medan Dalarna backade med -18% och i den jämförelsen är Jämtland Härjedalens minskning med 10% liten.

Skip to content