logo-reg-jh-360x100-optz
EU Medfinans
Klövsjö skidområde Klövsjöfjäll hotell

Gästnattsstatistik januari 2024

5 mars, 2024
Text: Lars Häreblad, Nordanalys och Anne Adsten, Jämtland Härjedalen Turism
Klövsjö skidområde och Klövsjöfjäll hotell. Vemdalen ökade med 4% jämfört med januari 2023.

De kommersiella gästnätterna för Jämtland Härjedalen i januari bjuder tyvärr på en minskning jämfört med januari 2023 med -8%. Riket som helhet visar +2%, övriga Norrland +9%, medan Dalarna landade på +6% och Värmland på +11%. Den svenska marknaden (-10%) låg bakom hela minskningen och lite därtill. Den danska marknaden var liksom i december det stora positiva utropstecknet för Jämtland Härjedalen, både i volym mätt (+5 674 gästnätter) och procentuellt (77%). En gynnsam valutakurs torde vara en viktig förklaring, liksom det faktum att vi i vinter har en direkt flyglinje mellan Köpenhamn och Åre Östersund Airport samt att vi har en barnvänlig, säker och prisvärd kvalitativ produkt. OCH, att vi haft en gemensam kampanj riktad mot den danska marknaden under hösten 2023.

Campingarna klarade januari 2024 bäst

Beläggningen på kommersiella boendeanläggningar (hotell, stugbyar, vandrarhem, camping, förmedlat boende) i Jämtland Härjedalen minskade med -25 907 gästnätter (-8%) i januari jämfört med 2023. Hotellen redovisade -16 440 gästnätter (-18%), stugbyarna -754 gästnätter (-2%), medan vandrarhemmen minskade med -4 209 gästnätter (-36%). För campingen var det en minskning med -505 gästnätter (-3%), medan förmedlat boende redovisade -3 999 gästnätter (-4%).

Fjälldestinationen Vemdalen ökade med 4%

Alla fjälldestinationer förutom Vemdalen (+4%) redovisade minskningar. Men sämst var utvecklingen för Östersund som hade en riktigt svag januarimånad med -28%. Strömsund och Ragunda sticker ut tydligast i positiv riktning. Bergs kommun ökade marginellt, medan motsatsen gäller för Krokom. Fjällkommunerna Åre och Härjedalen minskade både med -7% respektive -5%. Även Bräcke backade (-20%). Det var den svaga utvecklingen (-10%) för den svenska marknaden som drog ned totalen.

Den danska marknaden ökade med 77% under januari

Bland utlandsmarknaderna var det framförallt Danmark, i volym mätt, som utmärkte sig med en ökning på 5 674 gästnätter (+77%). Men även Norge, Storbritannien, Nederländerna, Lettland och Ryssland visade på positiva siffror, om än med betydligt lägre volymer. Såväl övriga Europa som övriga världen minskade ganska tydligt både mätt i faktiska volymer och procentuellt.

Riket som helhet

Januari var annars en ganska positiv månad för svensk besöksnäring. Dalarna ökade med +6%, Värmland +11%, övriga Norrland +9%, medan riket som helhet landade på +2%.

Skip to content