logo-reg-jh-360x100-optz
logo-eu-reg-utv-fond-250x200-optz
Anna Student Mats Lind

I huvudet på en turismstudent

3 mars, 2021
Text: Helena Bredberg
Foto: Mats Lind

Hur ser den nya generationen på turismens framtid och vad behöver regionens företagare göra för att bli mer konkurrenskraftiga? Vi frågade Anna Thuresson som går tredje året på Mittuniversitetets Turism- och destinationsutvecklingsprogram, för att fånga hennes perspektiv.

Student Anna Thuresson
Anna Thuresson, student vid MIUNs kandidatprogram Turism och destinationsutveckling, beskriver sina insikter och framtidsutsikter. Foto: Mats Lind

Insikter och framtidsutsikter

Anna är 26 år och kommer ursprungligen från Ystad. Hon har redan hunnit jobba tre år på spa-hotell i Skåne och dessförinnan pluggat hälsa och turism i Dalarna. Nu bor hon i Östersund, läser på Miun och kommer att ta sin examen i juni 2021.

“Jag har alltid jobbat inom hotell och restaurang, från mitt första sommarjobb. På gymnasiet läste jag grafisk design och fick göra foldrar för olika skolor och utbildningar. Det var så jag fick upp ögonen för området turism och först fastnade för Swedish College of Travel & Tourism (SCoTT), en yrkeshögskola i Orsa. Så jag flyttade dit och gick Hälso- och turismutbildningen.”

Efter några år som spa- och massageterapeut på ett Spa-hotell, där arbetet även inkluderade receptionsarbete på kvällarna, var det dags att sadla om. Fast inom ett angränsande område.

“I Orsa hade jag läst några kurser i destinationsutveckling. Jag ville lära mig mer om det och kom ganska snabbt fram till att Mittuniversitetet genom sin koppling till turismvetenskap är unikt inom det området.”

Unik turismutbildning på Mittuniversitetet

Anna trivs bra, både med skolan och staden. Att läsa på MIUN är inget ”normalt” studentliv. Här är det mer att dricka varm choklad på en fjälltopp som lockar. Hittills har utbildningen visat sig leva upp till förväntningarna med råge. Allt är intressant men vissa kurser inom projektledning, planering och genomförande av evenemang har varit extra givande. Hon ser en stor fördel med att två helt olika discipliner korsas i utbildningen, både turismvetenskap och kulturgeografi.

“Det ger en bredare kompetens och en större bild av hur allt hänger ihop, människor, bebyggelse, inflyttning och besöksnäring. Samtliga kurser har varit bra. Jag tog även en sommarkurs i kritisk granskning, vad som händer om det blir fel. Den var väldigt nyttig och borde vara obligatorisk för att även visa den mörka sidan.”

Läs hela artikeln här.

 

MIUN Student Mats Lind
Anna går femte terminen vid kandidatprogrammet Turism och destinationsutveckling på Mittuniversitetet i Östersund. Foto: Mats Lind

PORTRÄTTSERIE INOM PROJEKTET MORGONDAGENS MEDARBETARE

Porträttet ingår i en serie med syfte att lyfta profiler inom besöksnäringen i Jämtland Härjedalen för att inspirera morgondagens medarbetare till att satsa på en framtid inom turism.

VILL DU OXÅ ARBETA INOM BESÖKSNÄRINGEN?

Turismutbildningar i Jämtland Härjedalen

Skip to content