Kolbulle på Rödön (OBS! Inte fri användning av bilden)

Kompetensforum med evenemangsfokus 4 dec 2020

19 november, 2020
Text: Andreas Edholm och Anne Adsten, JHT
Foto: De unga tar över stekningen av traditionella kolbullar på Rödön. Foto: Susanne Kvarnlöf, Heimbygda

Forumet belyser vikten av omvärldsbevakning och att hela tiden följa med i utvecklingen kring vad framtidens evenemangsgäster önskar, vilken kompetens vi behöver för att möta efterfrågan och i sin tur hur vi rekryterar, introducerar och underhåller intresset hos medarbetare vid evenemang därefter. Programmet har störst fokus inför vintern, men tar även upp generella frågor som uppkommer kring att skapa evenemang.

Skidskytte Foto Håkan Wike
Skidskytte vid Nationalarenan. Foto: Håkan Wike

Så kan evenemang stärka platsvarumärket

Patrik Jemteborn och Lisa Engman berättar om hur Skidskytte-gänget arbetar för att hela tiden hålla sin organisation på tå för att möta både gästers behov, de tävlande och organisationen där ikring. De belyser även de värden som finns kvar när ett evenemang genomförts i form av varumärkespåfyllnad och arenautbyggnad och de sju kapital som behövs för ett lyckat evenemang.

Sparad snö ger säkrade evenemang

Erik Melin Söderström, Peak Innovation, har en bakgrund som elitsatsande längdåkare. Här berättar Erik om senaste nytt kring snölagring och hur det matchar framtida gästers behov, hur det i sin tur formar kompetensbehov som arenor behöver arbeta med och vad man då bör tänka på kring rekrytering.

Vi ställer om – exemplet Vasaloppet

Tommy Höglund är sportchef vid Vasaloppet och berättar här om hur man ställer om inte bara ett utan flera evenemang i spåren av Corona-pandemin. Hur ser han på framtida gästers behov och vilken kompetens han ser framför sig behövs för detta och hur en lämplig rekrytering skulle kunna gå till för att uppfylla behoven.

Medvind och motvind för hembygdsturismen

Trine Amundsen är ordförande i Heimbygda. Hembygdsrörelsen upplever medvind i och med hemester/svemester-trenden samtidigt som det finns stora utmaningar i att hitta nya sätt att levandegöra hembygdens historia. Hur hittar man nya uttryckssätt och evenemang för framtidens besökare, vilka kompetenser är önskvärda för att hembygdsgårdarna ska kunna blomstra som besöksmål och hur kan man arbeta för att attrahera fler till hembygdsföreningarna. Trine lyfter fram aktuella exempel från sommaren 2020 som blev en stor utmaning för hembygdsrörelsen som bygger på ett stort ideellt engagemang med många aktörer som är 70+. Många ställde därför in de klassiska hembygdsarrangemangen som midsommarfirande m m. Medan yngre förmågor i vissa fall hittade nya uttryckssätt på hembygdsrörelsens arenor.

 

Program – konferencier Patrik Jemteborn

10.00            Inledning Mats Forslund, Andreas Edholm, Anne Adsten JHT

10.30            Patrik Jemteborn & Lisa Engman – Evenemang & platsvarumärken – Skidskytte

11.30             Lunch

12.30             Snölagring. Erik Melin Söderström.

13.15              Vasaloppet. Tommy Höglund. Hur ställer man om ett evenemang?

14.00             Med- och motvind för hembygdsturismen. Trine Amundsen Heimbygda

14.30             Avrundning

15.00             Avslut

 

Anmälan senast 1 december 2020

Föreläsningarna 4e dec kl 10-15 är kostnadsfria. Länk till digital medverkan går ut till samtliga anmälda dagen före föreläsningen. Sista anmälan: 1 december 2020 till JHT. Ange namn, företag, mailadress och ”Kompetensforum” som ämne.

 

Om Kompetensforum med evenemangsfokus

Inom Jämtland Härjedalen Turisms projekt Morgondagens medarbetare 2.0 (MMA 2.0) arrangeras en serie kompetenshöjande föreläsningar för alla som är intresserade av hur vi skapar bästa förutsättningar för att kunna attrahera morgondagens medarbetare till besöksnäringen, en riktig bransch, med riktiga jobb och verkliga karriärmöjligheter. Höstens serie avslutas med Kompetensforum med evenemangsfokus den 4e dec kl 10-15.

Snölagret i Östersund
Snölagret i Östersund, sommartid inför kommande skidsäsong.
Skip to content