logo-reg-jh-360x100-optz
logo-eu-reg-utv-fond-250x200-optz
Jonny Lofsdalen Mats Lind

Lofsdalen och skidåkning framför polishögskolan

3 maj, 2021
Text: Helena Bredberg
Foto: Mats Lind

Han hade siktet inställt på att jobba i Norge, Alperna eller Australien … och kanske bli polis. Men efter en säsong i Lofsdalen för 18 år sedan ändrades allt. Möt Jonny Larsson, skidskyttekillen från Stockholm som idag är platschef för fjällanläggningen och en av dem som satt Lofsdalen på den svenska skicross-kartan. 

Lofsdalen Mats Lind
Jonny Larsson visar Lofsdalens skidområde med 25 skidbackar. Foto: Mats Lind

Ett vägval i livet

Jonny hade aldrig hört talas om skidorten Lofsdalen i södra Härjedalen när han första gången hälsade på en kompis som säsongsarbetade här.

“Jag åkte hit över helgen och fick ett bra intryck, av trevliga människor, fina skidspår och ett vackert fjäll. Då gjorde jag lumpen på Idrottspluton I21 i Sollefteå. Skidskyttet var jätteroligt men jag insåg i 20-årsåldern att det fanns andra saker i livet och som ändå hade med snö och skidåkning att göra. Så redan året efter sökte jag och fick ett säsongsjobb i Lofsdalens skiduthyrning. Den säsongen inspirerade mig till att söka in och börja på Turism och skidlärarutbildningen på SCoTT i Orsa (Swedish College of travels & tourism). En bred turismutbildning med mer fokus på alpint.”

I Orsa träffade Jonny sin blivande fru Hanna, som gick i samma klass. Drömmen var att jobba utomlands och efter utbildningen åkte paret till Norge. Men så blev tjänsten som skidskolechef i Lofsdalen ledig och Jonny kände direkt att det var något för honom.

“Jag fick jobbet och det var en personlig utmaning att som 22-åring ta på mig den rollen. Vi trivdes väldigt bra här i fjällbyn och gjorde upp en 3-årsplan. Jag hade tankar på att bli polis och blev antagen till polishögskolan på första försöket. Då ställdes vi inför ett viktigt vägskäl – stanna kvar eller flytta till Stockholm? Vi valde att stanna, något vi inte har ångrat.”

Jonnys tjänst, med fokus på skidskolan, byggdes så småningom på med större ansvar för bland annat rekrytering, liftar och uthyrning. Nästa roll blev som sportchef och sedan fyra år tillbaka är Jonny platschef.

“Min fru arbetade till en början i skidskolereceptionen. Nu har hon hand om ekonomin för hela anläggningen och destinationsbolaget. Som helårsanställda kunde vi köpa en tomt och bygga det hus där vi nu bor med våra två barn.”

Familjen har blivit en del av fjällbyn som vuxit under åren. Satsningen på bland annat Bike park och en utökad barmarkssäsong har också haft stor betydelse för samhället. Fler arbetstillfällen, ett större antal restauranger och annat som både boende och besökare efterfrågar, och inte minst skolans överlevnad.

Läs hela artikeln här.

Jonny Lofsdalen Mats Lind
Jonny Larsson arbetar med att locka nya och duktiga medarbetare till Lofsdalen. Foto: Mats Lind

PORTRÄTTSERIE INOM PROJEKTET MORGONDAGENS MEDARBETARE

Porträttet ingår i en serie med syfte att lyfta profiler inom besöksnäringen i Jämtland Härjedalen för att inspirera morgondagens medarbetare till att satsa på en framtid inom turism.

VILL DU OXÅ ARBETA INOM BESÖKSNÄRINGEN?

Turismutbildningar i Jämtland Härjedalen

Skip to content