Vandring. Foto: Sandra Lee Petersson

Nuläge – Organisering av vandringsleder

22 maj, 2024
Text: Andreas Edholm Jämtland Härjedalen Turism.
Foto: Sandra Lee Pettersson

Inom projektet “Organisering av vandringsleder” som finansieras av Naturvårdsverket så arbetar Jämtland Härjedalen Turism med att forma sin roll som regional samordnare för vandringslederna i länet. Här följer en nulägesanalys om hur organiseringen kring vandringslederna ser ut i länets åtta kommuner. Projektet innefattar de ca 285 mil vandringsleder i länet där inte staten är huvudman.

Inledning

I utlysningen från Naturvårdsverket inför 2024 så förordade man aktörer som kan ta ett regionalt eller tematiskt samordningsansvar. En struktur nationellt-regionalt-lokalt med utgångspunkt från Nationella Ramverket som ledstjärna ska nu utvecklas genom den här satsningen. Utifrån föregående projekt så framkom det att Jämtland Härjedalen Turism (JHT) har möjlighet att anta rollen som regional samordnare. Under året ska detta formaliseras och tydliggöras. Sedan länge lyfter JHT fram vandringslederna i länet på olika sätt genom den gästinriktade sidan adventuresweden.com

Inom länets åtta kommuner är det olika förutsättningar och förhållanden kring organisering av vandringsleder där inte staten är huvudman. Grundfrågan för all samordning och all ledskötsel är dock en långsiktig och hållbar finansieringsmodell. Markägarna tillhandahåller i de flesta fall sin mark utan ersättning. En väl fungerande infrastruktur, organisering och underhåll och skötsel är förutsättningar för att kvalitetssäkrade vandringsleder ska kunna tillhandahållas i framtiden. Det här är viktigt för både inflyttning/befolkning, folkhälsa och besöksnäring.

I följande nulägesanalys ges en översikt kring organiseringen av vandringslederna i länets åtta kommuner när det gäller ledansvar, samordning och marknadsföring av de vandringsleder som identifierats i föregående inventering.

Organisation JH leder
Organisationsskiss på nationell, regional och lokal nivå. (DO=Destinationsorganisation, F=Förening)

Organisering av vandringslederna i kommunerna

Bergs kommun

Bergs kommun tillhandahåller information om lederna digitalt via Naturkartan. Kommunen är delägare i Destination Vemdalen. I övrigt så har inte Bergs kommun några resurser avsatta för samordning och skötsel av vandringslederna. I vissa fall har man dock bidragit till olika projekt.

Inom Bergs kommun finns Destination Vemdalen som är ledansvarig och marknadsförare av vandringslederna i Vemdalsområdet med omnejd. De har ett projekt som finansieras av Naturvårdsverket under 2024 och som ska stärka den lokala samordningen i samverkan med JHT. I Åsarna är det idrottsföreningen som ansvarar för vandringslederna och i Röjan och Rätan är det byalaget och  som ansvarar för vandringslederna.

Bräcke kommun

Bräcke Kommun marknadsför vandringslederna på Bräcke Nästa. Huvudsaklig ledskötsel sker genom ideella föreningar. MidSweden 365 marknadsför och ansvarar för lederna runt skidtunneln. Bräcke Kommun är också en av de delaktiga kommunerna i ekonomiska föreningen för S:t Olavsleden. Den populära Forsaleden förbättras under sommaren tack vare ett projekt som etablerats av Bodsjö hembygdsförening (ledansvarig) i samverkan med markägare, partners och kommunen.

Härjedalens kommun

I Härjedalens kommun är det framför allt tre destinationsbolag som samordnar huvuddelen av av vandringslederna. I Funäsfjällen är det Bygdesamrådsgruppen tillsammans med Funäsfjällens ledbolag som ansvarar för lederna och Destination Funäsfjällen som står för marknadsföringen. I Vemdalsområdet är det Destination Vemdalen som både är ledansvarig och marknadsförare. I Lofsdalen är det Lofsdalsspår som sköter lederna och Destination Lofsdalen som står för marknadsföringen. Romboleden går 20 mil genom Härjedalen och där har Västerås stift samordningsansvaret i samverkan med lokala ledansvariga i Lillhärdal, Lofsdalen och Funäsfjällen. Funäsfjällsmodellen är ett bra exempel på lokal samverkan kring lederna.

Krokoms kommun

Ideella föreningar sköter idag de vandringsleder som finns inom Krokoms kommun. Kommunen marknadsför lederna på sin web, men gör nu ett omtag då det visat sig att en del av lederna inte uppfyllt de grundläggande kvalitetskriterierna utifrån Ramverket. Krokoms kommun är också en av de delaktiga kommunerna i ekonomiska föreningen för S:t Olavsleden.

Ragunda kommun

Ragunda kommun har ett samordningsansvar och marknadsför och informerar om vandringslederna digitalt på Ragundadalen.se samt via Naturkartan. Ragunda kommun har nyligen samordnat ett LONA-projekt som förbättrat skyltning och information på 20 leder i nio byar. Inom det projektet säkerställdes även skriftliga avtal med berörda markägare och respektive ledansvarig förening. Underhåll och skötsel av lederna hanteras av föreningarna med ett litet bidrag från kommunen.

Strömsunds kommun

Strömsunds kommun tillhandahåller information och marknadsför vandringslederna både digitalt via Visit Strömsund och fysiskt på Infopoints samt via Turistinformationen i Strömsund och Gäddede. Underhåll och skötsel av lederna i Strömsunds kommun sköts i huvudsak av ideella föreningar. Frostvikenområdet jobbar med ökad samverkan och har digital information om vandringslederna. I Backeområdet är föreningen Fjällsjö framtid ledansvarig och marknadsförare av Vandringseldoradot. I Norråker har förbättringar genomförts på vandringslederna i området genom ett LONA-projekt.

Åre kommun

Åre kommun har ett projekt som finansieras av Naturvårdsverket under 2024 som ska stärka den lokala samordningen av vandringslederna inom kommunen. Projektet genomförs i samverkan med Sydöstra Jämtlands Pastorat för att arbeta fram en organisationsstruktur som ska gå att duplicera till andra kommuner i länet.

Åre Destination i samverkan med Skistar ansvarar för skötsel och marknadsföring av lederna på Åreskutan. Södra Årefjällens ekonomiska förening ansvarar för skötsel och marknadsföring av lederna (för tillfället är föreningens arbete vilande) i området mellan Undersåker och Vålådalen. I Storlien sköts och marknadsförs lederna av föreningen Storlienfjällens vänner och Storliens Högfjällshotell i samverkan med varandra.

Åre kommun tillhandahåller information om lederna digitalt via web. Åre kommun är också en av de delaktiga kommunerna i ekonomiska föreningen för S:t Olavslseden.

Östersunds kommun

Östersunds kommun är ledansvarig för de stadsnära lederna samt S:t Olavsleden. Vandringslederna marknadsförs av Östersunds kommun och Visit Östersund som är en del av Destination Östersund. I utkanten av kommunen sköts t.ex. Högforsleden i Lit av en sammanslutning av bybor i samverkan med markägare. Östersunds kommun tillhandahåller också vandringslederna digitalt via Naturkartan. Östersunds kommun har även ett projekt som ska stärka organiseringen kring S:t Olavsleden som finansieras av Naturvårdsverket under 2024.

 

Organisering av pilgrimslederna

Pilgrimslederna i länet är s.k. tematiska leder som sträcker sig över ca 80 mil (utgör ca 1/3 av vandringslederna på privat mark i länet).

S:t Olavsleden har bildat en ekonomisk förening där de ingående kommunerna är delaktiga. Östersunds kommun är initiativtagare till detta. Sydöstra Jämtlands Pastorat är ledansvarig för Indalsleden, Jämt-Norgevägen och Kårböleleden. Romboleden som går 20 mil genom Härjedalen har Västerås stift som samordnare. Organisationen Pilgrim i Sverige har tagit på sig det nationella samordningsansvaret. Alla dessa har projektfinansiering från Naturvårdsverket under 2024 för att stärka organiseringen utifrån Nationella Ramverket.

S:t Olavsleden och Romboleden finns tillgängliga digitalt på Naturkartan.

 

Skip to content