Edible Country Flamman Storlien Tina Stafren

Ny gör-det-själv restaurang på fjället

18 juli, 2019
Text: Linda Wasell, JHT
Bokningsbart bord i Storlien på gränsen mellan Sverige och Norge. Foto: Tina Stafrén för Jämtland Härjedalen Turism
Share on twitter
Share on facebook
Share on google
Share on linkedin
Share on email

”The Edible Country” är en ny gör-det-själv restaurang på gränsen mellan Sverige och Norge. I Storlien har Jämtland Härjedalen Turism tillsammans med Lena Flaten från Flammans Skafferi och Visit Sweden placerat ett middagsbord för att locka gäster ut i naturen. Vid bordet kan gästerna slå sig ner och avnjuta skogens och fjällets skafferi med hjälp av recept som bland annat jämtlandsbördige stjärnkocken Niklas Ekstedt har tagit fram.

På bordet vid gränsen mellan Norge och Sverige kan gästerna välja mellan att duka upp egna måltider eller att boka en kock och ta hjälp av Lena Flaten på Flammans Skafferi för råvaror och expertis. Sedan tidigare finns även ett bord i Bydalen hos Bydalens Wärdshus. De jämtländska borden är tillverkade av Wikners i Persåsen och samtliga bord bokas via Bookatable.com

I Jämtland Härjedalen och Tröndelag lever vi nära naturen med utemat som en del av vår livsstil. Ren natur som gör att man kan plocka sin mat och avnjuta direkt är något som upplevs som exotiskt av såväl nationella som internationella gäster.”, säger Mårten Wikner, Jämtland Härjedalen Turism

Bordet i Storlien lanseras i ett samarbete mellan Jämtland Härjedalen Turism och Tröndelag Resiseliv i Interregprojektet Welcome!

Att placera ett av våra bord mellan Sverige och Norge är något av en symbolhandling där vi suddar ut landsgränsen. Vi har så oerhört mycket gemensamt med våra Naboer och allt att vinna på att arbeta ansvarsfullt tillsammans, inte minst i internationella besöksnäringsfrågor. Och att bordet är bokningsbart hos Lena Flaten som har en fot i Norge och en i Sverige passar ju extra bra.”, säger Linda Wasell som tillsammans med Karin Gydemo Grahnlöf projektleder Welcome! på svensk sida.

Lena Flaten ägare av Flammans Skafferi i Storlien har rötterna bara några kilometer västerut i Norge. Född på en gård i Teveldalen har hon gått på fjället sedan barnsben och brinner extra för naturen med den lokala och hållbara gastronomin;

Jag lever mitt i naturen och det känns viktigt att kunna påverka så att orörd natur behålls och att djurhållning sköts respektfullt. På Flamman arbetar vi med något vi kallar relationsmat vilket innebär att man känner bonden, odlaren och så vidare. Relationer skapar respekt. Min kärlek till det lokala och hållbara visas upp på menyn där jag med stolthet lyfter fram hållbara mathantverkare och producenter.

På sajten visitsweden.com/ediblecountry finns alla recept och instruktioner för att laga sin måltid. Stjärnkocken Niklas Ekstedt, som är född och uppvuxen i Järpen, har varit med och tagit fram recepten och han är extra nöjd över placeringen av två bord i Jämtland;

I Jämtland finns ett starkt mathantverk och en närhet till råvaror andra bara drömmer om. Jag gillar det naturliga och när man går tillbaka till rötterna i matlagningen och använder det genuint svenska. Att laga mat utomhus är en naturlig företeelse för många svenskar och kanske ännu mer för jämtlänningar och med fjällen som kuliss kommer gästerna att få en härlig upplevelse.

Adventure Sweden – The Edible Country
Visit Sweden – The Edible Country
Kampanjfilm – The Edible Country
Halvårsrapport Welcome!

utomhus restaurang Storlien Tina Stafrén
Gör-det-själv restaurang på gränsen mellan Sverige och Norge. Foto: Tina Stafrén

För mer information om The Edible Country och borden i Storlien & Bydalen:

Mårten Wikner, Jämtland Härjedalen Turism, marten.wikner@jht.se
Lena Flaten, Flammans Skafferi, info@flamman.nu tel 070-322 0818
Richard Svedjetun, Bydalens Wärdshus, tel 070-519 10 85

För mer information om Welcome!

Karin Gydemo Grahnlöf, karin.g.grahnlof@jht.se
Linda Wasell, linda.wasell@jht.se

About The Edible Country:

The Edible Country is a do-it-yourself restaurant where visitors forage and cook their own food by themselves or with a little help from our local guides at one of 13 tables placed in the middle of Swedish nature.

How it works: 1. Book your seats at the table for free. Please note that the booking is for seats at the table and DIY recipes – no meals are included in the booking. The table is available on Thursdays July – Sept, 12.00-18.00.

2. Once you’ve made a reservation you will receive an email from your local contact about the experience and how to book add-ons like a cooking kit with basic supplies, a local chef or a foraging guide, accommodation and more.

3. Come to the table and enjoy! We can promise you an unforgettable experience. Why book add-ons? Foraging and cooking in nature is a fun and rewarding experience but can also be a bit of a challenge. Why not book an add-on like a cooking kit or a local foraging guide? It makes it more relaxed and gives you the chance to learn more about the region and its cuisine.

At the Edible Country tables in Jämtland Härjedalen up in the mountains of Jämtland you can experience beautiful views accompanied by the most magical light. Here you have the opportunity to squeeze the most out of every day. The food in Jämtland follows the light in the north – being just below the arctic circle, the slower pace of ripening makes everything taste that much better. The tables are situated in Storlien close to the border of Norway and Sweden and in Bydalen close to Östersund.

Jämtland Härjedalen Turism (JHT) ekonomisk förening bildades 1995 och är en samverkansplattform för utveckling av besöksnäringen i Jämtland Härjedalen. JHT företräder besöksnäringen i regionen i nationella och internationella sammanhang och samverkar med regionens destinationer och turismföretag, med företrädare för offentlig sektor, intresseorganisationer m fl. I föreningens styrelse finns företrädare för regionens besöksnäring samt representanter från Region Jämtland Härjedalen.