kanottur Storsjön Foto: Sandra Lee Pettersson

Östersunds kommun

14 augusti, 2018
Text: Jämtland Härjedalen Turism
Kajak på Storsjön med Frösön i bakgrunden. Foto: Sandra Lee Petersson

Östersund är den enda staden i Region Jämtland Härjedalen och centralort samt residensstad för Jämtlands län. Östersunds kommun har ca 63 000 invånare sysselsatta inom service och handel. Staden ligger vid Sveriges femte största sjö, Storsjön med stora möjligheter till ett aktivt friluftsliv med närheten till sjön, skogen och fjällen.

Östersunds kommun har en omfattande sommarturism med en attraktiv stadskärna, sevärdheter, aktiviteter och event som tilltalar hela familjen. Även vinterturismen är stark tack vare utbudet i stadskärnan med butiker, caféer och restauranger, event, skidspår, nationell skidskyttearena, alpin skidanläggning m m. Utbudet av boendeanläggningar omfattar hotell, pensionat, stugor, vandrarhem och camping. Destination Östersund är destinationsbolaget i Östersunds kommun och de driver Visit Östersund turistcenter.

Östersund är en förvaltningskommun för samiska.

Väg E14 och väg E45 korsar kommunen. Här finns en flygplats 10 minuter från centrum och en järnvägsstation samt en mindre perrong, Västra station.

Kommunen gränsar till Åre och Krokoms kommuner i väster, Strömsunds kommun i norr, Ragunda och Bräcke kommuner i öster samt Bergs kommun i söder. Förutom dessa angränsande kommuner ingår även Härjedalens kommun i Jämtlands län.

www.ostersund.se

Skip to content