logo-reg-jh-360x100-optz
logo-eu-reg-utv-fond-250x200-optz
Daniel Wolf-Watz och Jonas Herjeby

Pod: ”Besöksnäring och rennäring sida vid sida” – Daniel Wolf-Watz och Nicklas Johansson 

29 september, 2022
Text: Jonas Herjeby, JHT
Daniel Wolf-Watz som lett projektet och Jonas Herjeby på JHT samspråkar om hållbar utveckling på fjället. Foto: Håkan Lundqvist

Är det möjligt att hitta en modell för hur besöksnäring och rennäring kan fungera tillsammans? Det har ett projekt i Gräftåvallen undersökt genom att samla de berörda aktörerna och kartlagt vilka behov som finns. Mer om detta och socialt hållbarhetsarbete i det senaste podcast-avsnittet.

Nicklas Johansson
Nicklas Johansson är ordförande i Tåssåsens sameby och tycker projektet har varit lyckat. Foto: Privat

Ett ökat intresse för natur och friluftsliv kan skapa nya möjligheter för utveckling inom besöksnäringen, men det kan också vara grund till konflikt. För att undvika en polarisering mellan besöksnäring och rennäring har Bergs kommun drivit ett samverkansprojekt med syftet att alla berörda ska få komma till tals för att en hållbar utveckling ska vara möjlig.

Bättre förståelse för varandra, tydligare information till besökaren och en modell för både utveckling och samverkan är delar av receptet som ska lösa problemen – innan de uppstår.

Med i avsnittet är Daniel Wolf-Watz som projektlett arbetet och Nicklas Johansson från Tåssåsens sameby som också deltagit i projektet, Jonas Herjeby från JHT, samt Håkan Lundqvist som leder samtalet.

Avsnittet hittar du här, eller där dina poddar finns!

Läs mer om projektet Hållbar utveckling i Oviksfjällen – på gemensamma hållbara premisser och hur det hänger ihop med besöksnäringens roll för regional utveckling här.

Skip to content