logo-reg-jh-360x100-optz
EU Medfinans
Vandring med snöskor i Lofsdalen

PreTour Lofsdalen – Ett tillfälle att visa upp destinationen

30 april, 2024
Text: Philip Brodin Kibsgård
Vandring med snöskor i Lofsdalen. Foto: Philip Brodin Kibsgård

Inför Swedish Workshop 2024, som arrangerades av Visit Sweden i Södertälje, hade vi möjligheten att arrangera en PreTour i Jämtland Härjedalen. Här erbjuder man de utländska researrangörer att få resa till någon destination i Sverige för att lära sig mer om Sverige och destinationen. Från vår region blev det Lofsdalen som bjöd på ett fantastiskt värdskap för deltagarna. Från Jämtland Härjedalen Turism deltog en projektmedarbetare för att representera hela regionen via projektet Välkommen åter.

Uppvallens fäbod i Lofsdalen.
Uppvallens fäbod i Lofsdalen. Foto: Philip Brodin Kibsgård

Vad gör en PreTour nyttig?

Att delta i en Pre- och/eller PostTour ger möjligheten att visa upp er plats och det lokala utbudet av mat, sevärdheter och att deltagarna får träffa lokala entreprenörer. Det är en unik möjlighet för destinationer och turismföretag att få besök av researrangörer som är nyfikna på regionen och platsen. Många researrangörer vill oftast komma till platsen de ska sälja för att själva få en idé om boende, aktiviteter och mat som passar specifikt för sina gäster. Det kan leda till nya affärsmöjligheter men också till nya kontakter och idéer.

Program PreTour Lofsdalen 21 – 23 april 2024

Deltagarna fick två halvdagar och en heldag i Lofsdalen med fantastiskt väder. Lofsdalen hade planerat ett gediget program så att deltagarna skulle hinna se och uppleva hela destinationen. Upplägget blev väldigt uppskattat av deltagarna som fick se boende, området och delta på olika aktiviteter så de kunde få en uppfattning om det skulle passa deras gäster.

  • Uppvallens fäbod med bastu och möjligheten att bada i fjällbäcken. Välkomstmiddag som lokala kockar förberedde över öppen eld
  • Snöskotur med Rutger som guide
  • Besök vid vindskydd för lunch och snöyoga med Lofsdalen outdoor
  • Visning av Skybar
  • Visning av Fjällhotellet och Fjällvillan
  • Möte med destination Lofsdalen och visning av deras boende
  • Visning av Skoterhuset
  • Möte med Lofsdalen outdoor och visning av deras produkter
  • Guidad snöskotertur av Skoterhuset på fjället och till en fäbod
Vandring med en lokal guide i Lofsdalen
Vandring med en guide i Lofsdalen. Foto: Philip Brodin Kibsgård

Deltagarna på PreTour

Upplägget är att den destination som vill arrangera en PreTour gör ett program som sedan Visit Sweden lägger ut så att den so är intresserad av området kan anmäla sig till de dagarna. Destinationen själv väljer inte ut vilka som ska komma på PreTour. Vi hade ett företag från England som specialiserade sig på lyxresor och skräddarsydda paket primärt för den amerikanska marknaden samt ett företag från Italien som hade fokus på djurliv och natur. Jämtland Härjedalen och Lofsdalen är nya områden för båda vilket gjorde det extra intressant att få visa upp Lofsdalen. de söker efter unika upplevelser med inslag av lyx. När vi pratade om vad lyx betydde så kunde det vara att ha en privat kock i stugan, en lokal guide som visade smultronställe, men också att lyx är att få uppleva den svenska naturen och kulturen.

Avslutningsvis

Jag vill påstå att PreTour Lofsdalen var lyckad och genomförd på rätt sätt för att visa våra deltagare vad det innebär att besöka regionen. Vi hoppas på något samarbete framöver och det finns goda chanser att Lofsdalen kan utveckla affärsmöjligheter. Det är viktigt att som destination göra förarbetet med de olika marknaderna och målgrupper men också att underhålla kontakterna och finnas tillgänglig för dessa nya samarbeten.

Skip to content