logo-reg-jh-360x100-optz
logo-eu-reg-utv-fond-250x200-optz
Fixa bästa praktikplatsen

Så fixar du bästa praktikplatsen

9 februari, 2021
Text: Anne Adsten, JHT
Fixa bästa praktikplatsen. Foto: Mats Lind

Många platsannonser innehåller krav om lång erfarenhet samtidigt som man gärna ser unga sökande vilket är en paradox. Via en praktikplats kan du få chansen att visa upp dina färdigheter och skaffa en del erfarenhet. Om du dessutom lägger ned tid på välja företag för din praktik så kan du genom att visa upp dig lägga grunden för en framtida anställning hos dem.

Ringa in de företag du är intresserad av

Kontakta flera företag istället för att kontakta ett och vänta på svar innan du kontaktar nästa på din lista. Om du lyckas få flera erbjudanden så kan du välja den som du tror ger dig störst chans till erfarenhet och en framtida anställning.

Bo äta se eller göra – vad passar dig bäst?

Vilken typ av arbetsplats kan du se dig själv på efter avslutad utbildning? Ofta delas företag inom besöksnäringen in i äta, bo, göra och resa. Vilken typ av besöksnäringsföretag passar dig bäst?

Vilken tjänst passar din personlighet?

Vilken typ av tjänst kan du se dig själv i efter avslutad utbildning? Vill du ta mer eller mindre ansvar? Trivs du i sociala möten med gäster, gillar du att organisera och administrera?

Lista intressanta företag

Googla och gör en lista över tänkbara företag som passar in på dina önskemål för en arbetsplats och där den tjänst du är intresserad av finns.

Hitta idolen som har drömjobbet

Finns förebilder som idag har ett jobb som du ser som drömjobb? Vad har hen för erfarenhet och utbildning?

Prioritera tänkbara företag

Gör en lista med + och – för de olika företag som du önskar kontakta och gör en prioriteringsordning.

Sök fram kontaktuppgifter till de företag du önskar kontakta. Finns det ingen uppgift om vem på företaget som tar emot praktikansökningar så kan du skicka in din ansökan till den allmänna info-adressen och ange ”Praktikansökan” i ämnesraden.

En ansökan som speglar din personlighet

Skicka in din praktikansökan där du berättar kort om dig själv inklusive dina intressen och värderingar, varför du valt att kontakta just det företaget och vilken erfarenhet (sommarjobb, anställningar, tidigare praktikplatser, har du körkort, andra erfarenheter som kan vara viktiga för det företag du söker hos och utbildning du har sedan tidigare). Bifoga en bild som visar dig från din bästa sida. Bilden är en del av första intrycket av dig och företagsrepresentanten kommer att ta med den i sin bedömning om du passar in på företaget eller inte.

Följ upp dina ansökningar

Följ upp din ansökan med hjälp av ett telefonsamtal eller mail – men bara en påminnelse för att inte skapa irritation.

Var noga med att återkoppla så snart som möjligt. Om du får svar från en arbetsplats och avvaktar med att svara så kan det ge signaler om att du inte är så intresserad som du uttryckt i ditt mail.

Ta inte ansökningsprocessen personligt. Företagen du kontaktar känner inte dig och vet inte vad de tackar nej till. Var beredd på att du måste kontakta 10-20 företag för att få napp. Se över din ansökan, har du verkligen lyft fram dig själv på bästa sätt?

Som praktikant är du en tillgång

Praktiken är din chans att få inblick i arbetslivet och samtidigt är du ett välkommet tillskott på arbetsplatsen med din nyvunna kunskap och fräscha idéer. Kommunicera tydligt för företaget vilka erfarenheter du hoppas få med din praktik så att de vet hur de ska planera.

Bygg ditt varumärke

Välj gärna ett företag som stämmer väl med dina intressen och som har värderingar som stämmer väl med dina. Då blir din praktik ett tillskott i din CV som bidrar till att stärka bilden av dig för en eventuell anställning – även när du söker vidare anställningar hos andra företag som känner till det företag där du gjort praktik.

Till exempel om du önskar jobba som naturguide i framtiden så stärker det bilden av dig om du gör praktik hos guideföretag med inriktning mot natur.

Utlandspraktik betyder mer

För att verkligen visa att du har ett starkt intresse inom en bransch och har mål med hur du väljer en framtida arbetsgivare så kan du söka praktik utomlands. Det visar att du har ambitioner när du söker anställning i Sverige och kan ge värdefulla kontakter utomlands. Särskilt om du tänker dig att du vill jobba med utländska gäster i Sverige.

Här hittar du tips för företag som önskar anordna en bra praktikplats

Skip to content