Frendo i Myrviken – En InfoPoint i Södra Storsjöbygden
Per-Åke Asplund tog emot gruppen vid Frendo i Myrviken som är en riktig fullservice-anläggning med mack, minilivs, fika, korv, spel, verkstad, kommuninformation och InfoPoint.
Per-Åke menar att även om de inte skulle vara en officiell InfoPoint så skulle de ändå praktiskt vara det tack vare läget i korsningen längs väg 321 med resenärer på väg mot Svenstavik, Gräftåvallen, Bydalsfjällen, Åre, Östersund och lokalbefolkningen i området. Han ser det som en naturlig del i utbudet som Frendo står för och de har en stolthet i att kunna ge god information. De känner att de idag har bra material för att kunna informera sina gäster.
Wikners i Persåsen – En InfoPoint i Södra Storsjöbygden
Wikners i Persåsen vann titeln Årets Turismföretagare vid Guldgalan 2019 och är en InfoPoint, restaurang, konferensanläggning, hotell, stuguthyrning, verkstad och utställningar. Leif Wikner tog emot gruppen och berättade om hur familjen kom att bosätta sig i Persåsen i det som en gång var en skogsbruksskola och hur verksamheten växte konstant utifrån en omättlig nyfikenhet på trä.
Mattias Wikner berättade om att vara ett turismföretag utanför de stora destinationerna där det inte finns någon stor aktör att gå samman med kring utvecklingsfrågor. Om att försöka ta till sig nya marknadsföringsmetoder och utmaningar i infrastruktur. Mattias är även styrelsemedlem S Storsjöbygdens turistförening som driver den sommaröppna turistinformationen vid Storsjöodjurscenter i Svenstavik samt så är Wikners en InfoPoint.
Storsjöodjurscenter i Svenstavik – sommaröppen turistinformation
Södra Storsjöbygdens Turistinformation som finns i samma lokaler som Storsjöodjurscenter i Svenstaviks centrum är öppet sommartid. Resten av året är Storsjöodjurscenter öppet lördagar. Kurt Johnsson (ICA-handlare till vardags vid ICA Svenstavik) tog emot gruppen med Storsjöodjursvatten och clementiner samt tända ljus!
Kurt är aktiv inom Svenstaviks företagarförening och Södra Storsjöbygdens turistförening (SSTF) som driver den sommaröppna turistinformationen i centret och svarar på frågor under hela året.
Kurt visade gruppen runt i centret och därefter fick gruppen två diskussionsfrågor att titta närmare på i smågrupper: Hur ökar centret antal besökare och vad ska utvecklas på centret. Kurt filmade svaren från gruppredovisningarna för att kunna ta idéerna vidare.
En av deltagarna om TIC-dagarna/studieresan på hemmaplan
“Intressant att höra om arbetet med Östersund city och att handlarna är med på tåget. Samarbete är viktigt och att dra åt samma håll och det kan vi använda även på mindre orter för att skapa helhet. Bra dragning av skidskyttet och det långsiktiga arbetet med evenemang. Vi kan också ta med oss lite nya idéer kring lokalproducerat genom Fjällbageriet och Heim som vi kan ta vidare på lokal nivå.
Härliga dagar med massor av bra tips!”