Skip to content
logo-reg-jh-360x100-optz
logo-eu-reg-utv-fond-250x200-optz
Studieresa campingar

Sex campingar på två dagar – studieresa för campingaktörer

25 maj, 2023
Text: Jonas Herjeby, Jämtland Härjedalen Turism
Ett peppat gäng fick under två dagar inspiration och nya kontakter och erfarenheter. Bilden är tagen vid Follingers i Rätan. Foto: Daniel Sunding

I samverkan med Länsstyrelsen Jämtlands län och Camping Mittsverige genomförde vi i projektet Besöksnäringens roll för regional utveckling 2.0 en tvådagars studieresa för campingaktörer. Sex campingar av olika storlek och med olika förutsättningar besöktes och vi fick många spännande insikter under resan den 8 och 9 maj.

Stenö camping, Carina
Carina på Stenö havsbad och camping berättade om utvecklingsarbetet de inledde 2020 och som fortfarande är igång. Foto: Jonas Herjeby

Bakgrund till studieresan

Inom projektet Besöksnäringens roll för regional utveckling 2.0 har vi tillsammans med Länsstyrelsen Jämtlands läns projekt kompetensutveckling på landsbygden och Camping Mittsverige tidigare genomfört två stycken temadagar för campingaktörer, en i oktober 2022 och en i februari 2023. Efter god samverkan, mycket positiv respons från deltagarna och ett identifierat behov av fortsatt erfarenhetsutbyte och nätverkande för campingaktörerna i regionen bestämde vi oss för att även arrangera en studieresa.

Syftet var att besöka olika campingar med olika förutsättningar, utmaningar och möjligheter för att ge deltagarna inspiration och lärdomar till de egna verksamheterna. Totalt var vi 18 personer som under två dagar besökte sex olika campingar.

Program dag 1 – 8 maj

Camp Viking

Efter avfärd från Östersund vid 07.30 gick bussen mot första stoppet i Gällö, där Petra Kuypers och André Paulusz driver Camp Viking alldeles intill E14. Paret flyttade hit från Belgien för tio år sedan och har satsat på att ha en restaurang med bra mat och god öl.

På Camp Viking finns 22 stugor och 35 platser. De har nyligen byggt ett nytt servicehus och i den gamla utomhuspoolen på området har de byggt en ölkällare och erbjuder bland annat ölprovning med fokus på de belgiska sorterna. På campingområdet ligger en vikingaby som byggdes på 1980-talet och som nu nyttjas av en intresseförening. Mycket på campingen går därför igen i vikingastilen, vilket kan ses på bland annat stugor och sopstation.

Vi fick en visning av området och sedan en presentation av Petra som tog sig tid att svara på deltagarnas frågor. Hon berättade bland annat att de valt att inte ha några säsongsplatser på campingen och att många pilgrimer som går St Olavsleden stannar till för att övernatta hos dem.

Hornslandet

När vi avnjutit lunch på Myre Diner i Njurunda gick färden vidare söderut och efter en avstickare längs Kustvägen plockade vi upp guiden Lars Berglund som berättade om Hornslandet utanför Hudiksvall. Hornslandet är en halvö med välbevarade fiskelägen och gott om fornlämningar. Där finns skogar som på grund av en stor brand 1888 består av mycket lövträd och inplanterade tallar, vilket gett en stor artrikedom. Där finns även några enstaka renar som blivit kvar efter att samebyar i Härjedalen nyttjat området för bete de senaste åren.

På halvön finns i dag en ekopark och längst ut ligger Hölick, som var resans nästa stopp.

Hölick havsresort och spa

Hölick havsresort och spa var det bråda dagar för att allt skulle bli färdigt inför öppningen sista veckan i maj. Resorten erbjuder flera typer av boende i form av bland annat husvagns- och husbilsplatser, stugor, tipitält och lyxiga villor med jacuzzi. Evenemang och aktiviteter är en stor del av utbudet på Hölick och det finns padelbanor, pool och spa på området och i närheten av resorten finns möjlighet till grottklättring och fina stränder.

Efter en visning av resorten var det dags att återigen gå ombord på bussen för att åka den sista biten mot Söderhamn där dagens sista stopp väntade.

Stenö havsbad och camping

Vi kom fram till Stenö havsbad och camping under sen eftermiddag och togs varmt emot av enhetschefen Carina och teamledaren Siv som gav oss en presentation. Campingen ägs av Söderhamns kommun och är öppen året runt. De har fem anställda hela året och tar in runt 14 stycken extra under sommaren och har just nu väldigt mycket nytt på gång.

2020 inleddes ett omfattande arbete med att utveckla campingen. Tre nya strandstugor har byggts, de redan befintliga stugorna har rustats upp, de husvagns- och husbilsplatser som fanns har gjorts större och ett 70-tal nya platser har byggts på ett helt nytt område. Det har även byggts en gästhamn och flera insatser har gjorts för att tillgänglighetsanpassa badet och campingen. Fler planer finns under de kommande åren, där bland annat en ny reception och konferenslokaler finns med. För barnen som besöker Stenö finns det också många aktiviteter med sjörövartema där en piratshow och skattjakter är några inslag.

En lång dag med många lärorika inslag avslutades med middag på Kanonholmen och övernattning i stugor på Stenö havsbad och camping.

Rätans camping, Jenny
Sista stoppet under resan gjordes på Rätans camping, där Jenny visade runt oss. Foto: Jonas Herjeby

Dag 2 – 9 maj

Orbadens camping

Efter en god nattsömn styrdes färden norrut igen med första stoppet vid Hälsinglands riviera och Orbadens camping. Här tog Anders emot och gav oss en presentation av campingen och de planer som finns framåt. Den långa och vackra sandstranden längs Ljusnan är det stora dragplåstret och campingen har funnits sedan 1964, sedan 2008 i Anders regi. Tidigare har han satsat på restaurang på campingen, men har gått över till att ha ett bra samarbete med grannarna på Orbaden spa och resort istället.

I dag är campingen bara öppen på sommaren, men målet är att kunna ha öppet året runt och det finns stora planer för framtiden. Nu finns 80 platser och 17 stugor, men tanken är att bygga fritidslägenheter, nytt servicehus och nya stugor på området. Processen kring detaljplanen är i gång, men en stor utmaning är att skapa ett dragplåster även vintertid när inte badet lockar.

Follingers och Kojbyns camping

Med bussen i rullning igen gick mikrofonen runt och utöver de senaste trendspaningarna inom camping från oss på JHT fick vi även höra mer av några av deltagarna på studieresan, som berättade om platser vi passerade eller om den egna verksamheten.

Dagens andra stopp blev vid Kojbyn vid Rätanssjöns strand där familjen Follinger tagit över och här blev det även lunch. Området rymmer dels Follingers bröd och mathantverk och dels Kojbyns camping. Maria och Bernt hade tillbringat 25 år som besökare i Jämtland Härjedalen och kände till slut att det var lika bra att flytta upp hit från Stockholm och sedan april 2022 arrenderar och driver de nu anläggningen längs E45:an. Först var tanken att de bara skulle ha restaurangen men sen blev det att även campingverksamheten hamnade i deras omsorg.

Nu är utvecklingen i full gång med restaurangen i full fart och ett nytt bageri som håller på att byggas. Sex nya stugor håller på att färdigställas, tillsammans med 25 nya el-platser och ett nytt servicehus. Det är ett tydligt hållbarhetstänk med närproducerade råvaror som gäller i restaurangen och i mitten av juni är det tänkt att allt ska vara klart, inklusive ett kafé.

Rätans camping

På andra sidan sjön från Kojbyn hittar vi Rätans camping, som blev resans sista stopp. Jenny, som följt med oss under hela resan, driver sedan 2009 campingen och badet och här finns 32 platser för husvagn och husbil, samt åtta stycken stugor. Badet, som består av två stycken pooler, ingår i priset för campingens gäster och har öppet under sommarmånaderna. Campingen har öppet året om, men är bara bemannad från midsommar till augusti.

De har ett samarbete med en i byn som bakar bröd och det finns möjlighet för gästerna att beställa frukost dagen innan och få färskt bröd. I receptionen finns även en kiosk.

Lärorika dagar

Det var två rätt intensiva dagar med många intryck och lärdomar. Resans rutt och urval av campingar uppskattades av deltagarna som tyckte att mixen var bra med olika förutsättningar, planer och geografiska lägen. Bland dem vi besökte fanns både privat- och kommunägda campingar, arrendatorer och stora och små. Några satsade på aktiviteter, restaurang och bad medan andra höll det mer småskaligt.

Något som kom upp flera gånger under besöken var frågan om säsongsgäster. Flera av dem vi besökte hade aktivt valt att inte erbjuda plats åt långliggare, medan andra erbjöd den möjligheten. Om man som campingaktör vill ha långliggare är det viktigt att det finns tydliga avtal som beskriver vad som gäller kring besittningsrätt och markåterställning på platsen för att undvika strul om situationen skulle förändras och gästen inte kan stå kvar.

Det känns väldigt roligt att vi kunde få till den här resan och att deltagarna var både intresserade och aktiva. Tack till alla som följde med, tog emot oss och gjorde resan möjlig!

Fler bilder från studieresan finns att se i dokumentet nedan.