Vandring. Foto: Darren Hamlin

Slutrapport (del 3) “Organisering av vandringsleder”

15 januari, 2025
Text: Andreas Edholm, Jämtland Härjedalen Turism
Foto: Darren Hamlin

Jämtland Härjedalen Turism (JHT) har under februari till december 2024 genomfört delprojekt 3 i ”Organisering av vandringsleder” som finansierats av Naturvårdsverket. Huvuduppdraget under projektperioden har varit att JHT ska formalisera rollen som regional samordnare i Jämtland Härjedalen för att bättre kunna stödja det lokala arbetet med organisering och kvalitetssäkring av vandringslederna (där inte staten är huvudman) utifrån det Nationella Ramverket och den Nationella samverkansmodellen.

Sammanfattning

Under projektperioden har JHT som regional samordnare deltagit på de nationella möten som arrangerats av Naturvårdsverket. JHT är nu en av 21 regioner i landet som skrivit på avsiktsförklaringen kring samarbete i Utvecklingsgruppen inom Nationell samverkansmodell för vandringsutveckling. Det nationella arbetet och utbytet mellan olika regioner är en viktig förutsättning för att vi ska kunna uppnå målen med en långsiktigt hållbar och kvalitetssäkrad ledinfrastruktur i Sverige, vilket är viktigt för såväl friluftsliv, hälsa, besöksnäring och attraktiva platser.

Ett nätverk för vandringsleder inom regionen är etablerat. Kunskapen kring Nationella Ramverket har höjts och både samordning och samverkan inom regionen har förbättrats under projektperioden. Det behöver dock formaliseras ytterligare under kommande år för att roller och ansvarsområden ska tydliggöras och utvecklas.

Det krävs uthållighet och långsiktighet när det gäller att förändra synsättet och status för vandringsleder som företeelse så att resurserna för underhåll och skötsel blir en självklarhet. Eftersom en förändring av synsätt tar tid och i det här fallet krävs samverkan från både det offentliga och privata så är regionens kommuner en viktig del i framgången för kontinuitet och kvalitet för både befolkning och turism.

Det regionala vandringsledsforumet i november var en viktig insats under projektperioden. Alla deltagare var överens om att det ska arrangeras årligen för att främja samverkan kring utveckling och kvalitetssäkring av vandringslederna i Jämtland Härjedalen.

Nästa steg

JHT har sökt fortsatt stöd från Naturvårdsverket inför 2025 i likhet med andra regioner. Region Jämtland Härjedalen och Kommunförbundet Jämtland Härjedalen är medfinansiärer. Arbetet kommer återupptas fullt ut i början av mars 2025 med att stärka regional organisering och samordning av vandringslederna där staten inte är huvudman. Det är en förutsättning för en fungerande Nationell samverkansmodell för vandringsutveckling. Samverkansmodellen ska ge bättre förutsättningar för tillämpning, förvaltning och utveckling av Nationellt ramverk för vandringsleder på såväl lokal som regional och nationell nivå, genom representantskap i alla led.

Erfarenheter och kunskap som erhållits under 2024 kommer att användas som utgångspunkt i det fortsatta arbetet för att stärka rollen som regional samordnare. Utifrån det ansvaret kommer vi att driva vidare de frågor som är viktigast för att stödja och hjälpa alla lokala aktörer som arbetar med vandringslederna där staten inte är huvudman i Jämtland Härjedalen.

Fram till beskedet om fortsatt stöd från Naturvårdsverket (i slutet av februari) kommer vissa grundläggande frågor att förberedas. En styrgrupp ska tillsättas och en arbetsgrupp för pilgrimslederna i länet ska etableras.

 

Vandring. Foto: Darren Hamlin
I Jämtland Härjedalen har 285 mil vandringsled i skog och på fjäll identifierats och inventerats. Utöver dessa leder finns även 124 mil sommarled på statens mark. Foto: Darren Hamlin

Utförlig slutrapport och underlag

En mer utförlig slutrapport tillsammans med en checklista för kvalitetssäkring samt den nationella samverksansmodellen finns att ladda ned på länkarna nedan.

Skip to content