logo-reg-jh-360x100-optz
EU Medfinans
Forumet Ektesne

Samverkan för besöksnäringen – året som gått och riktningen framåt

20 februari, 2025
Text: Jonas Herjeby, Jämtland Härjedalen Turism
Projektledare Jonas presenterar under Forumet Ektesne JHT:s förutsättningar för att arbeta långsiktigt och bygga kapacitet. Ektesne är ett av de samverkansforum vi deltar i genom projektet. Foto: Anna Omberg

Lite drygt ett år har gått i projektet Samverkan för besöksnäringen i Jämtland Härjedalen och det är dags att göra ett nedslag i hur vi ligger till i förhållande till mål och aktiviteter. Detta både för att synliggöra vad projektet hittills uppnått och att staka ut en tydlig väg framåt för den resterande projekttiden. 

Smart specialisering och projektmålen

Projektet Samverkan för besöksnäringen i Jämtland Härjedalen rör sig inom ramen för Region Jämtland Härjedalens smarta specialiseringsområde Upplevelser. Smart specialisering är en metod för att arbeta med regional utveckling genom att bland annat lyfta fram och samla en regions styrkor.

Utifrån projektets mål arbetar vi med tre spår som i flera avseenden överlappar varandra för att gemensamt bidra till det övergripande målet om att besöksnäringen i Jämtland Härjedalen ska bidra till regionens hållbara utveckling och tillväxt.

Projektet pågår från 1 januari 2024 till 31 december 2026.

Aktiviteter

Spår 1: Etablera Jämtlandsmodellen lokalt och regionalt

I projektet arbetar vi vidare med att utveckla och etablera Jämtlandsmodellen (som togs fram i det tidigare projektet Besöksnäringens roll för regional utveckling 2.0). Med modellen vill vi på ett samlat sätt visa på turismens betydelse för länets utveckling, exempelvis genom att besöksnäringen bidrar till att stärka regionens attraktionskraft, något som i sin tur skapar förutsättningar för att locka kompetens hit.

Spår 2: Matchning mellan besöksnäring och akademi

Arbetspaketet innehåller aktiviteter för att skapa mötesplatser mellan utbildningar, studenter, företag och det offentliga för att bättre nyttja den styrka som finns i länets turismutbildningar på både gymnasial och eftergymnasial nivå. Att få ut kompetent arbetskraft i besöksnäringen, till länets offentliga aktörer och övriga näringsliv är en viktig pusselbit i att bygga kapacitet för innovation och entreprenörskap, vilket kan bidra till samhällsomställningen i Jämtland Härjedalen.

Spår 3: Gränsöverskridande samverkan för utveckling av S3-området Upplevelser

För att ge förutsättningar för en inkluderande och hållbar utveckling och innovation i länet och inom vår besöksnäring riktas aktiviteter mot att samverka med och involvera en bredd av aktörer. Projektet är med och både skapar och deltar i forum, workshops och arbetsgrupper för att utveckla styrkeområdet Upplevelser, till exempel genom att bygga relationer, genomföra behovsanalyser och att identifiera utvecklingsinsatser.

JHT, Destination Vemdalen och Destination Inlandsbanan på Mötesplats Campus, december 2024.
Vi kan se att våra insatser för att skapa mötesplatser mellan akademi och besöksnäring har gett resultat och uppskattats av både studenter och branschaktörer. Foto: Sandra Norin

Ett år in i projektet

Under första året har ett stort antal insatser genomförts inom projektet. Nya kontakter har skapats och redan befintliga har stärkts, samt att en tydlig nulägesbild inom alla tre spår har växt fram.

Inom Spår 1 har vi fört samtal med flera olika aktörer i länet för att både bättre lyfta turismens roll och betydelse, samt för att skapa ett gemensamt sätt att prata om besöksnäringen i Jämtland Härjedalen. Samtalen har gett oss flera intressanta lärdomar, bland annat bekräftelse på att det finns ett tydligt behov av ett samlat sätt att kommunicera kring besöksnäringens betydelse, men att synsättet som modellen står för är lättare att ta till sig för många aktörer än vad själva modellen är. Det kommer vi nu arbeta vidare med för att staka ut vad nästa steg blir kring att vidareutveckla Jämtlandsmodellen.

Inom Spår 2 genomförde vi under våren 2024 en nulägesanalys för att kartlägga länets turismutbildningar och deras behov och utmaningar. Tack vare analysen fick vi en bra bild över nuläget och kunde samla utbildningarna för att bygga vidare på mer samverkan dem emellan. Flera insatser har även riktats mot Mittuniversitetet och turism- och destinationsutvecklingsprogrammet där vi haft möjlighet att göra både inspel och inhopp i kurser och arrangerat studieresor. Under året som gått har vi också kunnat testa olika sätt att skapa mötesplatser mellan utbildningarna och besöksnäringen och det har varit väldigt uppskattat från både studenter och aktörer. Några exempel är vår medverkan på Mötesplats Campus och mingeleventet Möteslänken, som varit viktiga och konkreta steg för att skapa tydligare kontakter mellan studenter och företagen. Här har även samverkan med Handelskammaren Mittsverige varit avgörande.

Projektets tredje spår är det mest mötesintensiva. Fokus har under året legat mycket på att skaffa oss en bra nulägesbild över vad som är på gång inom smart specialisering inom vår region och vilka aktörer och projekt som vi vill ha kontakt och samverkan med. Tack vare en nära dialog med Region Jämtland Härjedalen har vi kunnat delta på en studieresa till Rovaniemi i Finland, deltagit i workshops med en policyexpert från Bryssel och samlat en grupp med regionala aktörer, där bland andra Gaaltije, Torsta och Peak Innovation ingår, där vi tillsammans arbetar för att bena ut vägen framåt för arbetet med smart specialisering i Jämtland Härjedalen. Vi har också fått igång utbyten med andra regioner i Sverige som precis som vårat projekt just börjat arbeta mer aktivt med smart specialisering – eller som gjort det en längre tid – för att dela erfarenheter och lärdomar med varandra.

Läs gärna mer om projektet och de aktiviteter vi genomfört.

Måluppfyllelse – så ligger vi till

Efter projektets första år ligger vi bra i fas mot att nå de uppsatta målen för projektet. De tydligaste resultaten vi kan se så här långt är när det gäller att matcha besöksnäringen med akademin, samt att skapa förutsättningar för en gränsöverskridande samverkan i både vår egen region och med andra regioner i landet.

Vi har fått igång en bra dialog tillsammans med Region Jämtland Härjedalen och flera andra viktiga aktörer, däribland Mittuniversitetet och de som nämns ovan, för att staka ut en väg framåt både vad gäller kompetensförsörjningen inom besöksnäringen och hur vi bäst samlar oss för att arbeta med smart specialisering och innovation. Framför allt inom det senare, smart specialisering och innovation, krävs det att vi gör en gemensam insats som inkluderar flera olika perspektiv från såväl länet som från andra regioner. Att identifiera tydliga spetsar inom besöksnäringen som är så bred och med så många fåpersonersföretag och dessutom flyter samman med andra näringar är en utmaning. Där gäller det att identifiera andra vägar för innovation och även att lyfta fram hur vår näring kopplar och bidrar till de andra styrkeområdena i den regionala smart specialiseringsstrategin.

Utlysningen för det politiska målet 1.4 pekar särskilt ut insatser som skapar mötesplatser som samlar aktörer för att utveckla nya samarbeten, hitta utvecklingsmöjligheter och bygga kapacitet för att arbeta med smart specialisering kopplat till både innovation och kompetensförsörjning som viktiga. Här kan vi redan nu se att projektets genomförda aktiviteter matchar bra mot de utpekade målen. Vikten av en fungerande kompetensförsörjning inom besöksnäringen och att se nyttan med högre utbildning inom densamma är avgörande för att bygga kapacitet för arbetet med smart specialisering och innovationskraft i vårt län, då besöksnäringen är en viktig basnäring här.

Inriktning för det kommande året

Tillsammans med andra aktörer och andra projekt inom samma utlysning i länet har vi krokat arm för att tydliggöra roller och ansvar i arbetet med smart specialisering. Den typen av samarbeten såg vi vikten av tidigt i projektet för att både inkludera alla viktiga perspektiv och för att på ett samlat sätt hitta vägar framåt med dessa nyckelaktörer för att i den mån det går undvika stuprör. Under projektets andra år kommer därför ännu mer fokus läggas på det gemensamma arbetet med att bygga upp kapaciteten för smart specialisering tillsammans med nyckelaktörerna i länet och genom att lära av andra regioners framgångar och lärdomar.

Skip to content