logo-reg-jh-2025-190x100-v2-optz
EU Medfinans
Vy mot Åreskutan Anette Andersson

Internationell gästnattsutveckling Jämtland Härjedalen

29 april, 2025
Text: Anne Adsten Jämtland Härjedalen Turism
Vy mot Åreskutan. Foto: Anette Andersson

De prioriterade marknaderna Danmark, Finland, DACH (tysktalande länder), Benelux (Nederländerna, Belgien och Luxemburg) samt Storbritannien har bearbetats via JHT:s projekt Välkommen åter för att öka kännedomen om Jämtland Härjedalen samt öka antalet internationella besökare i regionen. Gästnattsstatistiken för 2024 kan ses som delresultat (fler faktorer än projektarbetet har bidragit) av projektarbetet som startade under 2023 och vi kan konstatera att den danska marknaden ökat mest och därefter Tyskland. Samtliga prioriterade marknader har ökat utom Storbritannien (som minskat i hela Sverige).

Sammanställningen som finns bifogad i artikeln fungerar som en delrapport för Jämtland Härjedalen Turism:s projekt Välkommen åter, även om vi är fullt medvetna om att effekten av genomförda insatser i vissa fall är för tidig att utläsa i 2024 års siffror.

Internationell gästnattsutveckling Jämtland Härjedalen 2024 Nordanalys

Välkommen åter 2023-2025

Under 2023 startade projektet upp med en utbildningsinsats under hösten 2023 för att öka exportmognaden, en kampanj genomfördes i sociala media för den danska marknaden och ett workshop-deltagande gjordes i Swedish Workshop UK i London, samt pressbesök. Under hösten genomfördes även en så kallad FAM-trip (Familiarization – lära känna)

Under 2024 genomfördes en kampanj för den finska marknaden inför barmarkssäsongen och ett deltagande i Swedish workshop Södertälje under våren samt Swedish Workshop UK, ännu en FAM-trip genomfördes för researrangörer och pressbesök genomfördes löpande.

Under 2025 har projektet hittills bland annat omfattat tre besök vid workshops: Vakantiebeurs i Nederländerna, en europeisk workshop i Köpenhamn och världens största resemässa ITB i Berlin.

Jämtland Härjedalen ur exportsynvinkel

Regionen har många fördelar som främjar utländsk turism, men i dagsläget är Jämtland Härjedalen relativt okänd bland de internationella researrangörer som vi träffat via workshops i projektet. Jämfört med Dalarna och Swedish Lapland som i många år arbetat strategiskt med researrangörer så är Jämtland Härjedalen i det närmaste helt okända.

Dock ökar intresset för hela Norden med begrepp som Coolcation – att kunna ha en aktiv semester utan att behöva hålla sig i skuggan i takt med att värmeböljor i övriga Europa ökar, Nordic Noir – Norden är trendigt, mystisk, intressant och känns autentisk. En bild som förstärks i olika serier på exempelvis Netflix. Just att resa till platser som man sett i en serie har fått begreppet Set Jetting. En annan trend är Sleepcation – att komma till Norden för att garanterat få mörker och tystnad (vintertid) för att kunna vila ut i en annan stressig tillvaro.

Om den bifogade presentationen

Sammanställningen fungerar som en delrapport för Jämtland Härjedalen Turism:s projekt Välkommen åter, även om vi är fullt medvetna om att effekten av genomförda insatser i vissa fall är för tidig att utläsa i 2024 års siffror.

Presentationen visar siffror från Tillväxtverkets inkvarteringsstatistik. Från och med januari 2025 har Tillväxtverket själva tagit över hanteringen från SCB. Jämtland Härjedalen Turism har i tillägg än mer specifika siffror via en tjänst som upphandlats av Östersundsföretaget Nordanalys. Nordanalys siffror visar en obruten statistisk utveckling från 1995 när JHT bildades. Det som framför allt skiljer sig åt är hur man valt att redovisa förmedlat boende i stugor och lägenheter. De två redovisningssätten gör att siffrorna skiljer sig åt.

Via Nordanalys har överenskommelser gjorts så att vi dessutom kan visa gästnätter per destination. Det vill säga vi har sökt tillåtelse att få redovisa gästnätter från anläggningar i den destination som de geografiskt hör till. I dessa siffror har vi behållit samma beräkningsmodell av uthyrt boende inom Skistars områden, som vi haft sedan starten av JHT. Därav skiljer sig Tillväxtverkets inkvarteringsstatistik jämfört med Jämtland Härjedalen Turisms. Framförallt är det antal svenska och norska gästnätter som är något högre i JHT:s siffror.

 

Skip to content