Så blev Döda fallet levande
Robert Falk från Ragunda kommun gav en presentation av den nya geoparken Indalsälven, där bland annat Döda fallet ingår. En geopark är ett område med syftet att skapa regional tillväxt genom att lyfta fram geologi, naturvård, kulturhistoria, besöksnäring och kunskap.
Geopark Indalsälven är en spännande blandning av berättande om natur, kultur och historia där den unika geologin är synlig mycket på grund av (eller tack vare) Vildhussens misslyckade projekt som tömde Ragundasjön den där juninatten 1796. I maj startas bland annat ett pilotprojekt med konstvandringar för att bjuda in alla sinnen i en kombination av både natur och kultur och på Döda fallets roterande läktare kommer det sättas upp föreställningar.
Trender inom naturturism
Vi på JHT presenterade de senaste trendspaningarna inom naturturism, där vi bland annat kan se att det finns en stor betalningsvilja hos besökarna. Att uppleva lokal kultur, med lokal mat och dryck, är stort och gästen söker gärna autentiska upplevelser kopplat till platsen de besöker. De träffar gärna lokalbefolkning och tar del av traditioner och historia.
Fysiska aktiviteter utomhus där naturen får vara en arena för att åka skidor, vandra, paddla, klättra och så vidare är populärt. Gästerna vill gärna lämna vardagsstressen bakom sig och hitta ett inre lugn i naturen. Samtidigt ställs högre krav på lättillgängliga äventyr och man betalar gärna för lite bekvämligheter och lyx.
De som vill ha en mer äventyrlig upplevelse betalar gärna för en guide som har erfarenhet och kunskap. Att gå kurser i naturen är också en växande trend där gästen gärna vill lära sig någon ny kunskap eller färdighet. Enligt Visit Sweden kan vi också räkna med många utländska besökare i år, då den relativt svaga kronan gör Sverige till ett prisvärt resmål.
Deltagarna på plats fick också möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter utifrån vad gästerna söker och vi fick höra exempel på bland annat utländska gäster som fascineras av det exotiska med en vanlig jordkällare och att det finns ett stort mervärde i att träffa någon med lokalkunskap.
Kulturarv – en mångfald av mänskliga spår
Dagen var tänkt att avslutas med Heimbygdas workshop Bilden av oss, men på grund av sjukdom ställdes den in. Kristina Ernehed sammanfattade emellertid workshopens andemening bra i sin presentation av Heimbygdas verksamhet. Det är viktigt att vi funderar över vad vi visar upp i våra bilder och att landsbygd är så mycket mer än avfolkning och förfallna lador. Var finns människan? Jo självklart även på landsbygden! Medskicket var att ha med människor i de bilder vi förmedlar från platserna där vi verkar och från våra verksamheter.
Kristina beskrev även kulturarv som något ständigt i förändring, då det hela tiden påverkas av människan och samhällets utveckling. Det finns alltså en stor mångfald inom vad kulturarv kan vara och vad det betyder och där är hembygdsrörelsen en viktig del i att berätta om och lyfta fram det.
Häng med på kommande träffar och workshops
Prenumerera på JHT:s nyhetsbrev om ni inte redan gör det, för att inte missa tips, trender och inbjudningar till fler träffar och workshops!
Missa inte heller att titta in på sidan Natur- och kulturturism – en samlingssida för information och inspiration, där vi har samlat information och kunskap som handlar om natur- och kulturturism.