logo-reg-jh-360x100-optz
logo-eu-reg-utv-fond-250x200-optz
Vandring på Helags

Natur- och kulturturism – en samlingssida för information och inspiration

30 januari, 2023
Text: Jonas Herjeby, JHT
Vandring på Helags. Foto: Andreas Edholm

På den här sidan finns samlat material som vi har tagit fram om kultur- och naturturismen i Jämtland Härjedalen. Här hittar du länkar, filmer och artiklar som kan vara användbara för att lyfta, förklara eller berätta om natur och kultur kopplat till besöksnäringen i regionen.

Den här samlingssidan är framtagen inom projektet Besöksnäringens roll för regional utveckling 2.0

Vemdalens hembygdsgård
Vemdalens hembygdsgård dyker upp i filmen Jämtlandsmodellen – Turismens betydelse för Jämtland Härjedalen, där vi visar besöksnäringens viktiga roll för utvecklingen av vår region. Foto: Aloq

Film: Jämtlandsmodellen – Turismens betydelse för Jämtland Härjedalen

I Jämtland Härjedalen är besöksnäringen en viktig basnäring för utveckling och tillväxt, som skapar arbetstillfällen och skatteintäkter, bidrar till attraktivitet och medverkar till inflyttning och integration. Turismen i vår region skapar både hårda och mjuka värden för oss som bor här och för våra besökare. Det är det här som Jämtlandsmodellen handlar om.

Använd gärna filmen för att på ett enkelt och lättsamt sätt visa för beslutsfattare, finansiärer, studenter eller möjliga samverkanspartners att turismen är en viktig del av Jämtland Härjedalen, så att vi tillsammans kan verka för en hållbar utveckling av besöksnäringen och vår region i stort. Både i dag och i framtiden.

Ladda ned filmen från Vimeo

Läs mer om Jämtlandsmodellen här.

Spaningar från besöksnäringens aktörer i Jämtland Härjedalen

Inom projektet Besöksnäringens roll för regional utveckling 2.0 har JHT inventerat regionens aktörer inom natur- och kulturturism, samt campingar och ställplatser. Syftet med inventeringen var att få en tydligare bild av regionens aktörer, vilka behov de hade och om det fanns utmaningar som behövde lyftas fram. Detta gjordes genom att kontakta aktörerna via telefon och enkäter. Totalt nåddes 190 aktörer.

Fäbodvägen
Längs Fäbodvägen finns många vackra gamla kulturlandskap att se. Foto: Jonas Herjeby

Podcast-avsnitt

Här har vi samlat avsnitt från vår podcast som handlar om natur- och kulturturism. Klicka på länkarna nedan, eller hitta alla avsnitt där dina poddar vanligen finns.

Övrig inspiration

Via länkarna nedan kan du läsa om fyra olika sätt som aktörer i regionen har testat att utveckla utbud och aktiviteter vid bland annat hembygdsgårdar för att locka fler besökare och få dem att stanna längre. Insatserna gjordes via JHT:s projekt Besöksnäringens roll för regional utveckling 2.0.

Nedan finns också fler resurser, men som inte har tagits fram av Jämtland Härjedalen Turism.

  • Med naturen som arbetsgivare – En handbok för entreprenörer inom naturturism som tagits fram av Landsbygdsnätverket
  • Räkna med kulturarvet – En skrift som Riksantikvarieämbetet tagit fram för att visa vilken betydelsefull roll kulturarvet har för samhället och för oss som människor.

Fler artiklar för dig som på olika sätt vill beskriva besöksnäringen i Jämtland Härjedalen

Du är även välkommen att prenumerera på nyheter från oss på JHT. Vårt nyhetsbrev kommer ut var 3:e vecka och innehåller nyheter om vår verksamhet samt länkar till artiklar med bäring på JHT:s verksamhet. Prenumerera genom att lägga in din mailadress i det gula fältet på den här sidan.

Skip to content