Karin Linda fjällvandrar Ulrika Larsson

Föreläsningsserie MMA 2.0 hösten 2020

16 september, 2020
Text: Andreas Edholm och Anne Adsten, JHT
Fjällvandring i höstfärger. Foto: Ulrika Larsson

Varannan vecka, torsdagar kl 14.00, finns chans att hänga med på digitala föreläsningar om besöksnäringens grunder – turismens infrastruktur, ledarskap, rekrytering och matchning, modeller för arbetsplatsintroduktion och hur säsongsjobb kan matchas med utbildning. Höstens serie avslutas med ett Kompetensforum med evenemangsfokus den 4e december i samarbete med Skidskytteorganisationen i Östersund.

Digital föreläsningsserie hösten 2020

Inom Jämtland Härjedalen Turisms projekt Morgondagens medarbetare 2.0 (MMA 2.0) arrangeras en serie kompetenshöjande föreläsningar för alla som är intresserade av hur vi skapar bästa förutsättningar för att kunna attrahera morgondagens medarbetare till besöksnäringen, en riktig bransch, med riktiga jobb och verkliga karriärmöjligheter.

Turismens infrastruktur, Robert Pettersson MIUN
24 sept. kl 14.00

Robert Pettersson visar i ord och bild hur turismens infrastruktur är uppbyggd och hur den fungerar. Du kanske trodde att du visste hur turism går till – men lyssna gärna på Roberts fascinerande dragning för att få nya synvinklar på det som du såg som självklart. Föreläsningen var en av de mest populära under vårens utbildning för turismföretagare, Turism Post Corona, och ges här i förinspelat format. JHTs Andreas Edholm och Anne Adsten finns med för att introducera föreläsningen och i chatten.

Föreläsningen är kostnadsfri. Länk till digital medverkan går ut till samtliga anmälda i god tid inför föreläsningen. Sista anmälan: 22 september 2020 till JHT. Ange namn, företag, mailadress och vilken föreläsning du är intresserad av.

Modeller för arbetsplatsintroduktion, Jonny Larsson Lofsdalen
8 okt. kl 14.00

Jonny Larsson är säsongaren som fastnade för Lofsdalen för 18 år sedan. Han brinner för att utveckla besöksnäringen i Lofsdalen, bland annat backar, downhill-cykelleder och Skicross. Jonny är mycket driven när det gäller att locka nya medarbetare till Lofsdalen med sitt lugna intryck och coola sätt. Metoden kring rekrytering och arbetsplatsintroduktion är väl utarbetad sedan många år tillbaka, men har fram tills nu inte funnits i skriven form. Vi får med andra ord vara med om en premiärvisning av Lofsdalens arbetsmodell för rekrytering och introduktion av säsongsarbetare.

Föreläsningen är kostnadsfri. Länk till digital medverkan går ut till samtliga anmälda i god tid inför föreläsningen. Sista anmälan: 6 oktober 2020 till JHT. Ange namn, företag, mailadress och vilken föreläsning du är intresserad av.

Läs en artikel om Lofsdalsmodellen här

Rekrytering & matchning, Jämtland Calling & Manpower
22 okt. kl 14.00

Jämtland Calling kopplar ihop potentiella inflyttare med relevanta arbetsgivare med hjälpa av guidade rekryteringsturer med genuina och lokala upplevelser både när det gäller mat, kultur, natur och fjäll under två dygn.
Vi får här veta lite mer från Johan Ranbrandt som är en av upphovsmännen bakom satsningen. Om tanken bakom turerna och hur många som blivit anställda hittills samt planer framåt.
Manpower & Experis är en stor bemanningsbyrå som verkar lokalt. Vi får en presentation av Mattias Göransson och Anna-Karin Bergqvist om hur de arbetar med bemanning och rekrytering.

Föreläsningen är kostnadsfri. Länk till digital medverkan går ut till samtliga anmälda i god tid inför föreläsningen. Sista anmälan: 21 oktober 2020, kl 15.00 till JHT. Ange namn, företag, mailadress och vilken föreläsning du är intresserad av.

Den gode ledaren, Niclas Sjögren Berg
5 nov. kl 14.00

Niclas har arbetat som destinationschef på SkiStar i Åre under 15 år och kommer att prata om hur det är att vara ledare i medgång och motgång. Han kommer att beröra hur Skistar Åre hanterat effekterna av pandemin och hur man behövt anpassa både organisation och ledarskap.

Föreläsningen är kostnadsfri. Länk till digital medverkan går ut till samtliga anmälda i god tid inför föreläsningen. Sista anmälan: 4 november 2020 kl 15.00 till JHT. Ange namn, företag, mailadress och vilken föreläsning du är intresserad av.

Säsongsjobb i kombination med utbildning, Campus Åre
19 nov. kl 14.00

Campus Åre ligger vid foten av Åreskutan i en av Sveriges mest spännande studiemiljöer. Här finns utbildningar inom turism och upplevelsebranschen och här kan intresserade utveckla sina möjligheter till arbete i en starkt växande bransch. Här kan distansstudenter nyttja dagens teknik och tentamenservice vid Lärcentrum alla dagar i veckan. Kicki Eriksson som är verksamhetschef berättar om Campus Åre och hur utbildning kan kombineras med säsongsjobb.

Föreläsningen är kostnadsfri. Länk till digital medverkan går ut till samtliga anmälda i god tid inför föreläsningen. Sista anmälan: 18 november 2020 kl 15.00 till JHT. Ange namn, företag, mailadress och vilken föreläsning du är intresserad av.

Kompetensforum MMA 2.0 med Evenemangsfokus (digitalt)
4 dec kl 10-15

Forumet belyser vikten av omvärldsbevakning och att hela tiden följa med i utvecklingen kring vad framtidens evenemangsgäster önskar, vilken kompetens vi behöver för att möta efterfrågan och i sin tur hur vi rekryterar, introducerar och underhåller intresset hos medarbetare vid evenemang därefter. På programmet finns bland annat:

  • Patrik Jemteborn berättar om hur Skidskytte-gänget arbetar för att hela tiden hålla sin organisation på tå för att möta både gästers behov, de tävlande och organisationen därikring. Han belyser även de värden som finns kvar när ett evenemang genomförts i form av varumärkespåfyllnad och arenautbyggnad och de sju kapital som behövs för ett lyckat evenemang.
  • Erik Melin Söderström har en bakgrund som elitsatsande längdåkare. Här berättar Erik om senaste nytt kring snölagring och hur det matchar framtida gästers behov, hur det i sin tur formar kompetensbehov som arenor behöver arbeta med och vad man då bör tänka på kring rekrytering.
  • Tommy Höglund är sportchef vid Vasaloppet och berättar här om hur man ställer om inte bara ett utan flera evenemang i spåren av Corona-pandemin. Hur ser han på framtida gästers behov och vilken kompetens han ser framför sig behövs för detta och hur en lämplig rekrytering skulle kunna gå till för att uppfylla behoven.
  • Trine Amundsen är ordförande i Heimbygda. Hembygdsrörelsen upplever medvind i och med hemester/svemester-trenden samtidigt som det finns stora utmaningar i att hitta nya sätt att levandegöra hembygdens historia. Hur hittar man nya uttryckssätt och evenemang för framtidens besökare, vilka kompetenser är önskvärda för att hembygdsgårdarna ska kunna blomstra som besöksmål och hur kan man arbeta för att attrahera fler till hembygdsföreningarna. Trine lyfter fram aktuella exempel från sommaren 2020.

Föreläsningarna är kostnadsfria. Länk till digital medverkan går ut till samtliga anmälda i god tid inför föreläsningen. Sista anmälan: 30 november 2020 till JHT. Ange namn, företag, mailadress och “Kompetensforum” som ämne.

Skip to content