logo-reg-jh-360x100-optz
logo-eu-reg-utv-fond-250x200-optz
Sebastian Skistar Mats Lind

Gruppdynamik och vi-känsla

14 april, 2021
Text: Helena Bredberg
Foto: Mats Lind

Sebastian Thomasson är ny destinationschef för Skistar Åre. Han axlar sin nya roll i en tid av stora utmaningar. Kanske de största i hans långa karriär inom organisationen. Men vem är han och hur gick det till när han bytte sommarparadiset i Bohuslän mot den jämtländska fjällvärlden?

Sebastian Skistar Mats Lind
Sebastian Thomasson har lång erfarenhet inom Skistar och är destinationschef sedan vintern 20/21. Foto: Mats Lind

När gruppdynamik och vi-känsla lägger grunden för gästupplevelsen

“Jag har alltid haft en dragning till fjällen, kanske för att det liknar och ger mig samma känsla av frihet som västkustens hav och holmar. Fast med snö. Här har jag känt mig hemma sedan första dagen.”

Och första dagen, det var när Sebastian som 19-åring bestämde sig för att göra en säsong i Åre. Eftersom han är uppvuxen i Lysekil i en familj där både mamma, mormor och mormors föräldrar drivit hotell och restaurang kändes det som en bra idé. Där hade han tillbringat mycket tid, både som barn och på alla sommarjobb. Det var framför allt arbete i disken, men efter att ha fyllt 18 även i bar och servering.

“Första säsongen i Åre sökte jag säkert 15 jobb, men fick inget. Till slut lyckades jag hitta ett som liftkortsförsäljare i Björnen. Jag tyckte att det var alldeles fantastiskt att få vara i den miljön.”

Sebastian trivdes med säsongslivet. Det blev början på en period av restaurang- och servicejobb i Bohuslän på sommaren och skidåkning i Åre under vinterhalvåret. Han utbildade sig till skidlärare och jobbade i skidskolan.

“För mig har det varit en drivkraft att arbeta med upplevelser och att ge god service. Nu väcktes också mitt intresse för gruppdynamik. Jag såg hur det fungerade när människor från hela Sverige jobbade ihop. Det uppstår en stor gemenskap och sammanhållning.”

 

Ledarskap med erfarenhet och utbildning

Efter fyra år av säsongande var det ändå Åre som lockade mest. Arbetet i skidskolan innefattade mycket ledarskap, som sedan ledde till att Sebastian fick året-runt anställning som sportchef i Björnen.

“Efter det flyttade jag runt i organisationen som ledare inom olika verksamheter. Då kunde jag ta med mig erfarenheter från en plats och införa dem på nya ställen.”

Att röra sig mellan olika kulturer och yrkesgrupper har varit värdefullt för Sebastian. Den praktiska erfarenheten har kompletterats med både interna ledarprogram, ledarstudier vid Karlstads universitet och affärsinriktat ledarskap via IHM Business School.

“Det var otroligt lärorikt att kunna koppla teori till de praktiska situationer som jag behövde lösa. Under de senaste sju åren har jag ansvarat för alla gästverksamheter som liftar, skidskola, skiduthyrning och receptioner. Med fokus på helheten, den gemensamma servicenivån och gästsynen. När jag fick frågan om att bli destinationschef innebar det en möjlighet för mig att göra samma sak för hela Skistar-paketet och med hela upplevelsen hos oss. Ett mycket spännande uppdrag.”

Läs hela artikeln här.

Skistar Åre
När vädret är bra på Åreskutan kan man se omgivande fjäll som t ex Snasahögarna. Foto: Skistar

PORTRÄTTSERIE INOM PROJEKTET MORGONDAGENS MEDARBETARE

Porträttet ingår i en serie med syfte att lyfta profiler inom besöksnäringen i Jämtland Härjedalen för att inspirera morgondagens medarbetare till att satsa på en framtid inom turism.

VILL DU OXÅ ARBETA INOM BESÖKSNÄRINGEN?

Turismutbildningar i Jämtland Härjedalen

Säsongsjobb i Jämtland Härjedalen

Skip to content