logo-reg-jh-360x100-optz
EU Medfinans
Swedish Workshop i Södertälje 2024

JHT representerade Jämtland Härjedalen på Swedish Workshop Södertälje 2024

6 maj, 2024
Text: Philip Brodin Kibsgård
Swedish Workshop i Södertälje 2024. Foto: Philip Brodin Kibsgård

Swedish Workshop är Visit Swedens största internationella arrangemang för affärsmöten där de bjuder in researrangörer och reseagenter från ett tiotal marknader. Ett unikt tillfälle för svensk besöksnäring att på plats i Sverige göra affärer med internationella intressenter. I samband med Swedish Workshop arrangeras PreTour och PostTours för att visa upp Sverige, läs mer om vår PreTour i Lofsdalen. Jämtland Härjedalen Turism kunde delta och representera regionen tack vare det pågående projektet Välkommen åter.

Hur fungerar Swedish Workshop?

Swedish Workshop är ett tillfälle att visa upp, knyta kontakter och göra affärer med internationella marknader. Det är ett återkommande evenemang och Visit Sweden gör en kvalitetssäkring av de internationella researrangörer och reseagenter som deltar så att alla som deltar faktiskt är intresserade av att paketera, marknadsföra och sälja resmålet Sverige. Från JHT deltog Anne Adsten och Philip Kibsgård som hade förbokat 21 möten för att presentera Jämtland Härjedalen och förslag på exportmogna paketeringar. På workshopen skedde snabba möten med 20 minuters intervall mellan köpare (researrangörer och reseagenter) och säljare. Vi från JHT hade en digital presentation för att på bästa sätt kunna visa vad regionen har att erbjuda och göra dem mer intresserade av att sälja resor till Jämtland Härjedalen.

Vi som regional turistorganisation har ett viktigt arbete att företräda besöksnäringen i regionen i dessa sammanhang. Varje möte är väldigt intensivt då man har minimalt med tid att visa regionen, därför får varje person vi haft möte med en länk till en Dropbox med presentationen som visades samt ett 30-tal erbjudanden från turismföretag i regionen.

Presentationen om Jämtland Härjedalen

Utöver att vi visade regionen i sin helhet, visade vi upp aktörer i Jämtland Härjedalen som både är exportmogna, bokningsbara och har en vilja att jobba med internationella gäster samt har efterfrågat att få vara en del av presentationen. De allra flesta som har ett erbjudande i Dropboxen deltog i höstprogrammet 2023 med utbildningstillfällen om ökad exportmognad.

Hur kommer mitt företag med nästa gång?

För att just ni ska komma med i dessa sammanhang är det viktigt att hålla nära kontakt med er destination för att uttrycka önskan att jobba med internationella gäster. Er destinationsorganisation/kommunrepresentant kan sedan ta kontakt med oss i projektet. För att ta del av vad vi gör på Jämtland Härjedalen Turism är det även bra att prenumerera på vårt nyhetsbrev (lägg in din mailadress) och gå samman inom destinationen för att skapa exportmogna turismprodukter.

Anne och Philip på Swedish Workshop i Södertälje 2024
Anne Adsten och Philip Brodin Kibsgård på Swedish Workshop i Södertälje 2024. Foto: Helena Fjellgren

Hur tar vi vara på kontakterna och framtida affärer?

Vid speed-datingen på Swedish Workshop har vi fått en indikation på vad de är mest intresserade över och då lotsar vi de vidare mot rätt kontakt för platsen, destination eller aktör. Varje mötesdeltagare vi haft kontakt med på Swedish Workshop får ett mail med en länk till Dropboxen där vi samlat erbjudanden från regionen samt länkar till de företag de visat extra intresse för. Vi kontaktar även de företag som respektive möteskontakt visat extra intresse för så att de sedan kan bearbeta dessa researrangörer på egen hand.  För att bibehålla kontakten med researrangörerna är det viktigt att ni som produktägare utvecklar ett samarbete och svarar på deras mejl och frågor så fort ni har möjlighet. Att inte svara inom några dagar tar researrangören som ett tecken på ointresse och om de inte får en förklaring till varför svar dröjt så är det inte ett bra tecken på vidare samarbete och produktägaren avskrivs som ointressant att göra affärer med.

Se film från Swedish Workshop i Södertälje 2024

Skip to content