Hur smakar glögg på björksav och när kan man se norrsken?
Journalisterna välkomnades tillsammans med Visit Swedens representant Ebba Ekelund på Åre Östersund flygplats av Jämtland Härjedalen Turism:s representanter Johan och Anne. De fick en kort introduktion till Jämtland Härjedalen och programmet innan de fick checka in på Clarion Hotel Grand Östersund. Jocke Kihlberg från Destination Östersund anslöt för en kort guidad tur genom Östersund till Norra Station där Manne Mosten tog vid för att berätta om seden att dricka glögg inför jul. Gästerna fick höra historien om hur receptet på björksavsdryck återfanns ur Jegrelius arkivsamling och därefter fick de smaka av en glöggvariant av drycken med sedvanliga tillbehör som russin och mandel. Manne berättade även om Östersund UNESCO City of Gastronomy och den rika matkulturen i regionen. Jocke berättade mer om Östersund sommar och vinter innan det blev dags för middag i galleri Lux lokaler. Efter middagen berättade Astrofotografen Göran Strand om hur norrsken uppstår och när det är störst chans att få se det.
Skidskytte är svårt och älgar är större än man tror
Jenny Hall berättade om pilgrimsleden
S:t Olavsleden mellan Selånger och Trondheim innan sällskapet fick åka till
Moose Garden och bekanta sig med älgarna medan Sune Häggmark berättade om hur allt startade med älgfarmen. Vidare åkte gruppen till
Östersunds skidstadion för att prova ut skidutrustning. Tillsammans med Mattias Sandström från
Tord Viksten Event fick de sedan en längdåkningslektion, något som deltagarna tog på fullaste allvar med hög koncentration i övningarna fram och tillbaka i målområdet. Danska Emma hade inte stått på skidor på 10 år, men deltog med stor energi. Därefter fick deltagarna prova på skidskytte och slutsatsen blev att de nu är än mer beundrar skidskyttestjärnornas insatser i tv-rutan!
Till lunch serverades lilla julbordet på
Arctura som absolut inte var litet och därefter välkomnades sällskapet till
Jamtli av Malin Bäckström som berättade om hur ett museum egentligen är tre: inomhusmuseet, Historieland och Nationalmuseum Jamtli. Besökarna fick tid på egen hand att se utställningarna.
Efter egentid i Östersunds centrum fick de sedan njuta av en middag på
Saluhallen med Elisabeth Richardsson från Destination Östersund och kvällen avslutades med en stund i
Vinterbadet som bokats privat för journalisterna.
Gruppen delas i två
Inför onsdagen delades sedan den lilla gruppen så att Maria Dohmen från RND, Tyskland åkte vidare med Norrtåg till Åre för vidare äventyr och Emma Ege Petersen från Jysk Fynske Medier samt Susser Feit för Berlingske och Ebba Ekelund från Visit Sweden åkte vidare till Vemdalen under onsdagen med Johan och Anne från Jämtland Härjedalen Turism som chaufförer/guider.
Hästridning, skidåkning, elskoter och chokladprovning i Åre
Efter sin vistelse i vinterstaden Östersund anlände tyska journalisten Maria Dohmen, RND, med morgontåget till Åre den 20:e december. Dagen inleddes med frukost på
Hotell Åregården tillsammans med
Åre Destinations representant Maria Wilhelmsson, innan Maria fick möta Jesper Andersson från
Skistar för att hämta ut sin skidutrustning på
Hanson, och ge sig ut i Åres backar. Efter skidåkning under klarblå himmel bar det iväg till Huså för att rida islandshäst hos
Huså Åreskutans Fjällridning, en minnesvärd upplevelse genom en gnistrande vintervärld. På hemvägen gjordes ett besök på
Åre Chokladfabrik där Maria fick provsmaka specialiteter och lyssna till Eva-Lena Grapes berättelser om företaget. Kvällen bjöd på en promenad genom Åre by där Maria Wilhelmsson, Åre Destination, berättade om Åre och byns historia, samt middag på
restaurang Vinbaren där även Jesper Jonsson,
Åreguiderna, anslöt för att berätta om kommande dags äventyr.
Efter en god natts sömn på hotell Åregården väntade en förmiddag på snöskoter tillsammans med Åreguiderna och Jesper. Under skoterturen gjordes ett besök på
Copperhill Mountain Lodge där hotellchefen Louise Mackegård Evensen tog emot, samt på
Bergstugan i Fröå där Karolina och Johnny bjöd på soppa och hembakat tunnbröd. Med flygtransfer mot Åre/Östersund flygplats lämnade Maria sedan Åre med ett stort leende på läpparna.
Artiklar från Maria Dohmens besök kommer under vintern publiceras i tysk media, till exempel denna:
Skidor, shopping och vackra vinterträdgården i Storhogna, Vemdalen
Väl framme vid Vemdalsskalet fick gruppen en introduktion om Vemdalen av destinationens VD Anna Hansson. När skidutrustningen provats ut följde Skistar Vemdalens Palle Andersson med ut i backen för instruktion och visning av backarna. Emma drog nytta av gårdagens längdlektioner på Östersunds skidstadion och vågade sig till slut ända upp i backen. Från Hovdetoppen fick de fin utsikt över nationalparken Sonfjället och omgivningarna innan det blev dags att lämna tillbaka utrustningen och äta lunch på nyöppnade Pläjset i Skalspasset.
Efter lunchen besöktes butiker i byn, inklusive Vemdalens Bovre, Ekbergs fiske och Vemdalia med skidmuseet. De fick även en rundtur i Björnrike. Under kvällen hade vi turen att få en privat visning av Storhognas högfjällshotell & spa innan vi njöt av middagen i vackra vinterträdgården. Vi är säkra på att våra gäster somnade ovaggade på Hovde hotell.
Under torsdagsmorgonen provade vi ut turutrustning hos Vemdalen Ski Shop och följde med Äventyrsguidernas Caroline till Trumvallen för att gå på tur till Trumvallens jakt och glamping för lunch. Både Emma och Susser njöt av naturen och att turskidor är så bekväma att ta sig fram på – som att vandra på skidor!
Pernilla Stennek och Anders Stensson på Trumvallens jakt och glamping hade förberett en festlig lunch av tjäder stekt på Murikka i en tältkåta och besökarna lät sig väl smaka medan Anders berättade historier om bygden innan det blev dags att skida tillbaka till byn.
Åter på Åre Östersund Airport möttes grupperna igen och vi såg första direktflyget från Köpenhamn landa innan vi vinkade av våra gäster och välkomnade de anländande tillsammans med Peter Fahlén flygplatschef som bjöd på SAV glögg och pepparkakor.
Fördelar med att bjuda in till journalistresor
Att bjuda in journalister att uppleva Jämtland Härjedalen är ett kostnadseffektivt sätt att få redaktionella artiklar om regionen för en tänkt målgrupp, i detta fall potentiella besökare från Danmark. Självklart kan vi som värdar inte styra över vad och hur journalisterna väljer att beskriva oss, men erfarenheten är att resereportage efter journalistresor ofta är värdefulla för att skapa ökad kännedom om en region. Vi hoppas nu på att få se reportage i danska media, gärna redan i vinter, men senast inför kommande säsong.
De resmål och aktiviteter som ingick i journalistresorna är utvalda på så sätt att en fråga gått ut till Jämtland Härjedalen Turism:s medlemsdestinationer kring vilka som är intresserade av att ta emot journalister och därefter har respektive destination: Vemdalen, Åre och Östersund skapat ett program med exportmogna aktörer inom respektive destination. Projektet Välkommen åter har under hösten innehållit ett utbildningsprogram för att skapa fler exportmogna turismföretag och vidareutveckla de som redan idag verkar på en internationell marknad.