logo-reg-jh-360x100-optz
EU Medfinans
Susser Feit får skidskytteinstruktion av Mattias Sandström 2023

Journalistresa i samband med premiärflyget CPH-OSD

6 februari, 2024
Text: Maria Wilhelmsson, Åre Destination och Anne Adsten, Jämtland Härjedalen Turism
Susser Feit får skidskytteinstruktion av Mattias Sandström. Foto: Anne Adsten

I samverkan med Visit Sweden planerades och genomfördes en journalistresa 18-21 december 2023 med hemresan inplanerad med det första direktflyget mellan Köpenhamn och Östersund för säsongen. Två danska journalister; Emma Ege Petersen och Susser Feit, som tillsammans representerade 15 olika medier och en tysk, Maria Dohmen som representerade tyska varianten av TT deltog i resorna som gick till Östersund, Vemdalen och Åre.

Pressresan genomfördes inom Jämtland Härjedalen Turism:s projekt Välkommen åter som en del i att skapa ökad kännedom om Jämtland Härjedalen i Danmark, särskilt inför vinterns direktflyg som pågår 21 december 2023 – 25 februari 2024.

Emma Ebba Anne Johan Susser på Hovdetoppen Vemdalen december 2023
Emma Ebba Anne Johan Susser på Hovdetoppen Vemdalen december 2023. Foto: Palle Andersson

Hur smakar glögg på björksav och när kan man se norrsken?

Journalisterna välkomnades tillsammans med Visit Swedens representant Ebba Ekelund på Åre Östersund flygplats av Jämtland Härjedalen Turism:s representanter Johan och Anne. De fick en kort introduktion till Jämtland Härjedalen och programmet innan de fick checka in på Clarion Hotel Grand Östersund. Jocke Kihlberg från Destination Östersund anslöt för en kort guidad tur genom Östersund till Norra Station där Manne Mosten tog vid för att berätta om seden att dricka glögg inför jul. Gästerna fick höra historien om hur receptet på björksavsdryck återfanns ur Jegrelius arkivsamling och därefter fick de smaka av en glöggvariant av drycken med sedvanliga tillbehör som russin och mandel. Manne berättade även om Östersund UNESCO City of Gastronomy och den rika matkulturen i regionen. Jocke berättade mer om Östersund sommar och vinter innan det blev dags för middag i galleri Lux lokaler. Efter middagen berättade Astrofotografen Göran Strand om hur norrsken uppstår och när det är störst chans att få se det.

Skidskytte är svårt och älgar är större än man tror

Jenny Hall berättade om pilgrimsleden S:t Olavsleden mellan Selånger och Trondheim innan sällskapet fick åka till Moose Garden och bekanta sig med älgarna medan Sune Häggmark berättade om hur allt startade med älgfarmen. Vidare åkte gruppen till Östersunds skidstadion för att prova ut skidutrustning. Tillsammans med Mattias Sandström från Tord Viksten Event fick de sedan en längdåkningslektion, något som deltagarna tog på fullaste allvar med hög koncentration i övningarna fram och tillbaka i målområdet. Danska Emma hade inte stått på skidor på 10 år, men deltog med stor energi. Därefter fick deltagarna prova på skidskytte och slutsatsen blev att de nu är än mer beundrar skidskyttestjärnornas insatser i tv-rutan!
Till lunch serverades lilla julbordet på Arctura som absolut inte var litet och därefter välkomnades sällskapet till Jamtli av Malin Bäckström som berättade om hur ett museum egentligen är tre: inomhusmuseet, Historieland och Nationalmuseum Jamtli. Besökarna fick tid på egen hand att se utställningarna.
Efter egentid i Östersunds centrum fick de sedan njuta av en middag på Saluhallen med Elisabeth Richardsson från Destination Östersund och kvällen avslutades med en stund i Vinterbadet som bokats privat för journalisterna.

Gruppen delas i två

Inför onsdagen delades sedan den lilla gruppen så att Maria Dohmen från RND, Tyskland åkte vidare med Norrtåg till Åre för vidare äventyr och Emma Ege Petersen från Jysk Fynske Medier samt Susser Feit för Berlingske och Ebba Ekelund från Visit Sweden åkte vidare till Vemdalen under onsdagen med Johan och Anne från Jämtland Härjedalen Turism som chaufförer/guider.

Hästridning, skidåkning, elskoter och chokladprovning i Åre

Efter sin vistelse i vinterstaden Östersund anlände tyska journalisten Maria Dohmen, RND, med morgontåget till Åre den 20:e december. Dagen inleddes med frukost på Hotell Åregården tillsammans med Åre Destinations representant Maria Wilhelmsson, innan Maria fick möta Jesper Andersson från Skistar för att hämta ut sin skidutrustning på Hanson, och ge sig ut i Åres backar. Efter skidåkning under klarblå himmel bar det iväg till Huså för att rida islandshäst hos Huså Åreskutans Fjällridning, en minnesvärd upplevelse genom en gnistrande vintervärld. På hemvägen gjordes ett besök på Åre Chokladfabrik där Maria fick provsmaka specialiteter och lyssna till Eva-Lena Grapes berättelser om företaget. Kvällen bjöd på en promenad genom Åre by där Maria Wilhelmsson, Åre Destination, berättade om Åre och byns historia, samt middag på restaurang Vinbaren där även Jesper Jonsson, Åreguiderna, anslöt för att berätta om kommande dags äventyr.
Efter en god natts sömn på hotell Åregården väntade en förmiddag på snöskoter tillsammans med Åreguiderna och Jesper. Under skoterturen gjordes ett besök på Copperhill Mountain Lodge där hotellchefen Louise Mackegård Evensen tog emot, samt på Bergstugan i Fröå där Karolina och Johnny bjöd på soppa och hembakat tunnbröd. Med flygtransfer mot Åre/Östersund flygplats lämnade Maria sedan Åre med ett stort leende på läpparna.
Artiklar från Maria Dohmens besök kommer under vintern publiceras i tysk media, till exempel denna:

Skidor, shopping och vackra vinterträdgården i Storhogna, Vemdalen

Väl framme vid Vemdalsskalet fick gruppen en introduktion om Vemdalen av destinationens VD Anna Hansson. När skidutrustningen provats ut följde Skistar Vemdalens Palle Andersson med ut i backen för instruktion och visning av backarna. Emma drog nytta av gårdagens längdlektioner på Östersunds skidstadion och vågade sig till slut ända upp i backen. Från Hovdetoppen fick de fin utsikt över nationalparken Sonfjället och omgivningarna innan det blev dags att lämna tillbaka utrustningen och äta lunch på nyöppnade Pläjset i Skalspasset.

Efter lunchen besöktes butiker i byn, inklusive Vemdalens Bovre, Ekbergs fiske och Vemdalia med skidmuseet. De fick även en rundtur i Björnrike. Under kvällen hade vi turen att få en privat visning av Storhognas högfjällshotell & spa innan vi njöt av middagen i vackra vinterträdgården. Vi är säkra på att våra gäster somnade ovaggade på Hovde hotell.

Under torsdagsmorgonen provade vi ut turutrustning hos Vemdalen Ski Shop och följde med Äventyrsguidernas Caroline till Trumvallen för att gå på tur till Trumvallens jakt och glamping för lunch. Både Emma och Susser njöt av naturen och att turskidor är så bekväma att ta sig fram på – som att vandra på skidor!

Pernilla Stennek och Anders Stensson på Trumvallens jakt och glamping hade förberett en festlig lunch av tjäder stekt på Murikka i en tältkåta och besökarna lät sig väl smaka medan Anders berättade historier om bygden innan det blev dags att skida tillbaka till byn.

Åter på Åre Östersund Airport möttes grupperna igen och vi såg första direktflyget från Köpenhamn landa innan vi vinkade av våra gäster och välkomnade de anländande tillsammans med Peter Fahlén flygplatschef som bjöd på SAV glögg och pepparkakor.

Fördelar med att bjuda in till journalistresor

Att bjuda in journalister att uppleva Jämtland Härjedalen är ett kostnadseffektivt sätt att få redaktionella artiklar om regionen för en tänkt målgrupp, i detta fall potentiella besökare från Danmark. Självklart kan vi som värdar inte styra över vad och hur journalisterna väljer att beskriva oss, men erfarenheten är att resereportage efter journalistresor ofta är värdefulla för att skapa ökad kännedom om en region. Vi hoppas nu på att få se reportage i danska media, gärna redan i vinter, men senast inför kommande säsong.

De resmål och aktiviteter som ingick i journalistresorna är utvalda på så sätt att en fråga gått ut till Jämtland Härjedalen Turism:s medlemsdestinationer kring vilka som är intresserade av att ta emot journalister och därefter har respektive destination: Vemdalen, Åre och Östersund skapat ett program med exportmogna aktörer inom respektive destination. Projektet Välkommen åter har under hösten innehållit ett utbildningsprogram för att skapa fler exportmogna turismföretag och vidareutveckla de som redan idag verkar på en internationell marknad.

Maria Dohmen in Åre 2023
Maria Dohmen från RND i Åre december 2023. Foto: Maria Wilhelmsson

Om de media som deltagarna representerar

Berlingske är den äldsta nu existerande tidningen i Danmark. Den publiceras nationellt och i en upplaga om ca 100 000 ex. Berlingske hade tidigare en veckovis resesektion med namnet Rejseliv (Travel Life) men numera är resesidorna en del av sektionen som kallas FRI och publiceras med tidningen på lördagar.

Jysk Fynske Medier (JFM) med en upplaga/reach: 605 000 läsare/vecka är Danmarks näst största privata mediekoncern och täcker hela landet. Jysk Fynske medier ger ut totalt 15 dagstidningar med 605 000 läsare varje vecka och 54 veckotidningar med ca. 903 000 läsare.

RND är ett magasin och en online reseplattform www.reisreporter.de. Det är en del av the MADSACK Media Group – som arbetar online around the clock, varje lördag i dagliga tidningar samt två gånger i veckan via reklamfinansierade upplagor. RND kan jämföras med en tysk variant av TT med resereportage.

Tyska Maria Dohmen från RND:s artikel finns att läsa på Reisereporter.de:s Reseportal och den har publicerats i följande tidningar:

 • Kölner Stadt-Anzeiger (KSTA)
 • Leipziger Volkszeitung  (LVZ)
 • Dresdner Neueste Nachrichten (DNN)
 • Märkische Allgemeine Zeitung, Potsdam  (MAZ)
 • Hannoversche Allgemeine Zeitung (HAZ)
 • Neue Presse Hannover (NP)
 • Hildesheimer Allgemeine (HIAZ)
 • Lübecker Nachrichten (LN)
 • Ostsee Zeitung (OZ)
 • Kieler Nachrichten (KN)
 • Göttinger Tageblatt (GT), Eichsfelder Tageblatt (ET)
 • Aller Zeitung, Gifhorn (AZ), Wolfsburger Allgemeine (WAZ), Peiner Allgemeine (PAZ)
 • Schaumburger Nachrichten (SN)
 • Deister-Weser-Zeitung Hameln (DWZ)
 • NEU: Gießener Anzeiger (GA)
 • Samt i två olika format i partnertidningarna der HAZ (BFP und DHN) – och dit hör exempelvis die Cellesche Zeitung, die Elbe-Jeetzel-Zeitung och die Harke Nienburg.
 • Dessutom publiceras resereportage från Reiseportal.de även i den digitala söndagstidningen der Nordwest-Zeitung (NWZ).

 

 

 

 

Skip to content