Fröå gruva Sandra Lee Pettersson

Reseguide Jämtland Härjedalen 2021 – Svemester edition

27 november, 2020
Text: Anne Adsten, JHT
Foto: Sandra Lee Pettersson
Dela på twitter
Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på email

Sommaren 2020 med påverkan av Corona-pandemin innebar ett ökat intresse av att Hemestra/Svemestra. Turistinformatörerna i regionen upplevde att många besökare saknade tidigare erfarenhet av området, friluftsliv, att vistas till fjälls och om Allemansrätten. Tillsammans beslutade därför gruppen av Turistinformatörer i september 2020 att skapa en Corona-utformad Svemesterguide för regionen med en längre livslängd, utan datum.

Förutsättningar för den nya reseguiden

 • Gästskap är centralt – hur får vi nya gäster att bli bra gäster som hjälper oss med att förbättra hållbarheten?
 • Svemester/Hemester-fokus – Vad behöver gästen som aldrig besökt Jämtland Härjedalen tidigare?
 • Alla kostnader för produktionen täcks av projektmedel. Turistinformatörer i regionen står för arbetstid och bidrar med bilder.
 • Allt måste vara betalt och klart senast i mitten av december 2020.
 • Inga annonser. Vi har inte tid med införsäljningen och det är svårt att säkerställa att annonser gäller för en längre tid.
 • Inga destinationssidor (endast korta destinationspresentationer med adresser inklusive web, soc media, #hashtags, i anslutning till karta).
 • Inga datum! Inga årtal annat än tryckår. Vi lyfter enbart attraktioner/sevärdheter som förväntas finnas även om ca tre år.
 • Grundmaterial är tidigare texter – vi har inte möjlighet att producera allt på nytt med de resurser vi har.
 • Tryck, papper och format – så kostnadseffektivt som möjligt.
 • Korta sammanfattningar på engelska på varje sida.
 • Omfång: 32 sidor inlaga samt omslag.
 • Distribution: Det finns inga medel avsatta för distribution. Tanken är att Turistinformationer i JH distribuerar guiden inom respektive destination till InfoPoints etc där de anser att de ska finnas tillgängliga.
 • Samdistribution: JHT samarbetar med Region Jämtland Härjedalens projekt ”En attraktiv region” där ett magasin produceras med utgivning inför jul 2020. Viss samdistribution är möjlig.

Redaktionskommité

Annika Baudin från Strömsunds Turistinformation, Joakim Kihlberg från Visit Östersund Turistcenter, Linnea Frisk och Kenneth Grym från Destination Vemdalens turistinformation tillsammans med Anne Adsten Jämtland Härjedalen Turism.

Innehåll i reseguiden

Reseguiden 2021 innehåller texter om att resa i regionen med pluspoäng; med ett större ansvar för natur och kultur. Följande avsnitt ägnas lokal gastronomi, annorlunda boenden inklusive bröllopstips, tillgängliga attraktioner, kulturhistoriska höjdare, viltsafaris, sommaraktiviteter, vattenfall i regionen, vandringstips, cykling, paddling, fiske. Ett kapitel ägnas åt tips på rundturer genom flera av regionens destinationer och ett annat har temat resa med barn, resa med hund och resa med husbil. Vinteraktiviteter inklusive alpin skidåkning och längdåkning finns i slutet av reseguiden. Längst bak finns en utvikningsbar karta över Jämtland Härjedalen.

Produktion

Redaktionskommitén har tillsammans tagit fram och bearbetat texter och efterfrågat bilder och uppgifter från samtliga Turistinformationer i Jämtland Härjedalen. Gustav Kron Frändén har stått för layout och GTC har valts ut med mest fördelaktiga pris kring tryck.

Distribution

Reseguiden trycks i början av december 2020 och distribueras därefter på plats via Turistinformationer, Turistcenter och InfoPoints i Jämtland Härjedalen.

Skip to content