Dag 2 – 9 maj
Orbadens camping
Efter en god nattsömn styrdes färden norrut igen med första stoppet vid Hälsinglands riviera och Orbadens camping. Här tog Anders emot och gav oss en presentation av campingen och de planer som finns framåt. Den långa och vackra sandstranden längs Ljusnan är det stora dragplåstret och campingen har funnits sedan 1964, sedan 2008 i Anders regi. Tidigare har han satsat på restaurang på campingen, men har gått över till att ha ett bra samarbete med grannarna på Orbaden spa och resort istället.
I dag är campingen bara öppen på sommaren, men målet är att kunna ha öppet året runt och det finns stora planer för framtiden. Nu finns 80 platser och 17 stugor, men tanken är att bygga fritidslägenheter, nytt servicehus och nya stugor på området. Processen kring detaljplanen är i gång, men en stor utmaning är att skapa ett dragplåster även vintertid när inte badet lockar.
Follingers och Kojbyns camping
Med bussen i rullning igen gick mikrofonen runt och utöver de senaste trendspaningarna inom camping från oss på JHT fick vi även höra mer av några av deltagarna på studieresan, som berättade om platser vi passerade eller om den egna verksamheten.
Dagens andra stopp blev vid Kojbyn vid Rätanssjöns strand där familjen Follinger tagit över och här blev det även lunch. Området rymmer dels Follingers bröd och mathantverk och dels Kojbyns camping. Maria och Bernt hade tillbringat 25 år som besökare i Jämtland Härjedalen och kände till slut att det var lika bra att flytta upp hit från Stockholm och sedan april 2022 arrenderar och driver de nu anläggningen längs E45:an. Först var tanken att de bara skulle ha restaurangen men sen blev det att även campingverksamheten hamnade i deras omsorg.
Nu är utvecklingen i full gång med restaurangen i full fart och ett nytt bageri som håller på att byggas. Sex nya stugor håller på att färdigställas, tillsammans med 25 nya el-platser och ett nytt servicehus. Det är ett tydligt hållbarhetstänk med närproducerade råvaror som gäller i restaurangen och i mitten av juni är det tänkt att allt ska vara klart, inklusive ett kafé.
Rätans camping
På andra sidan sjön från Kojbyn hittar vi Rätans camping, som blev resans sista stopp. Jenny, som följt med oss under hela resan, driver sedan 2009 campingen och badet och här finns 32 platser för husvagn och husbil, samt åtta stycken stugor. Badet, som består av två stycken pooler, ingår i priset för campingens gäster och har öppet under sommarmånaderna. Campingen har öppet året om, men är bara bemannad från midsommar till augusti.
De har ett samarbete med en i byn som bakar bröd och det finns möjlighet för gästerna att beställa frukost dagen innan och få färskt bröd. I receptionen finns även en kiosk.
Lärorika dagar
Det var två rätt intensiva dagar med många intryck och lärdomar. Resans rutt och urval av campingar uppskattades av deltagarna som tyckte att mixen var bra med olika förutsättningar, planer och geografiska lägen. Bland dem vi besökte fanns både privat- och kommunägda campingar, arrendatorer och stora och små. Några satsade på aktiviteter, restaurang och bad medan andra höll det mer småskaligt.
Något som kom upp flera gånger under besöken var frågan om säsongsgäster. Flera av dem vi besökte hade aktivt valt att inte erbjuda plats åt långliggare, medan andra erbjöd den möjligheten. Om man som campingaktör vill ha långliggare är det viktigt att det finns tydliga avtal som beskriver vad som gäller kring besittningsrätt och markåterställning på platsen för att undvika strul om situationen skulle förändras och gästen inte kan stå kvar.
Det känns väldigt roligt att vi kunde få till den här resan och att deltagarna var både intresserade och aktiva. Tack till alla som följde med, tog emot oss och gjorde resan möjlig!
Fler bilder från studieresan finns att se i dokumentet nedan.