1. Utbildningsnivå
Har en avslutad gymnasieutbildning. När Daniel och Caroline träffar olika arbetsgivare i regionen är det tydligt att en gymnasieexamen är avgörande.
2. Relevant utbildning för det jobb du söker
Har ett tydligt intresse och visar ett engagemang för arbetsgivaren där du söker jobb. I många fall är arbetsgivaren villig att ”klä på dig” rätt kunskaper om du visar att du verkligen vill jobba hos just dem.
3. Hur du agerar i möten med andra
Tänker på din attityd och ditt personliga varumärke. Vad du visar utåt vid ett fysiskt möte är viktigt, tänk på saker som att – passa tider, vara trevlig, visa att du är intresserad och att möta blicken hos personen du träffar. Tänk också på vad du visar i dina sociala kanaler om du har en öppen profil, räkna med att en potentiell arbetsgivare kommer att ”googla dig”.
4. “First impressions last”
Ger ett gott första intryck, eftersom det varar längst. Tittar du in ögonen på den du möter? Hur hälsar du, verkar du glad och hur är ditt kroppsspråk i ett möte med en potentiell arbetsgivare?
5. Är du service minded?
Om du vill ha ett arbete inom besöksnäringen så är det viktigt att du tycker om att möta och hjälpa andra människor. Ditt första test är i mötet med din potentiella arbetsgivare.
6. Ta fram dina konkurrensfördelar
Berättar om dina erfarenheter. Vad har du gjort tidigare i form av exempelvis fritidsintressen, elevråd eller sommarjobb och hur kan du framställa erfarenheterna så att de framstår som extra intressanta utifrån det jobb du söker? Försök att sätta dig in i sammanhanget och jämför med de konkurrenter som kan finnas för samma jobb.
7. Gör din research
Söker information och kollar upp vad jobbet som du söker innebär. Var ligger arbetsplatsen? Behöver du pendla? Är jobbet du söker relevant och passar dig och dina erfarenheter? Beskriv det i så fall.