logo-reg-jh-360x100-optz
EU Medfinans
Emil Eklöv spelar gitarr på Andersön för utländska researrangörer

Nuläge: Välkommen åter hösten 2023

16 november, 2023
Text: Johan Ericson, JHT

Tiden går fort och snart har projektet Välkommen Åter varit igång i ett år. Vi har hunnit med mycket och har många saker på gång. I stort sett allt vi har gjort i projektet har finns det artiklar om på projektsidan, men för att få ett grepp om våra aktiviteter så har vi gjort en sammanfattning som sträcker sig fram till 31/10 2023.

Thomas Elmentaler Nordis
Thomas Elmentaler för tyska skandinavienmagasinet Nordis.

Spellbound by Sweden

Via ett samarbete med Visit Sweden anordnade vi en visningsresa 25-29 september för utländska researrangörer och agenter där vi besökte destinationer och företag runt om i Jämtland Härjedalen. Visit Sweden satte temat Spellbound by Sweden i syfte att lyfta vad Sverige som besöksmål har att erbjuda inom budskapet mytomspunna skogar. Planeringen för denna visningsresa började redan i mars månad för våran del. Via vår kontaktperson på Visit Sweden, Gabriel Dorch, har vi haft åtskilliga mailkonversationer och telefonsamtal för att spika vårt schema denna vecka. När vi mötte upp våra researrangörer, samt en representant från Visit Sweden, på Åre/Östersund flygplats på måndag förmiddag var det en tystlåten men förväntansfull grupp. Men efter vi bjudit alla på en kanelbulle och lite chokladbitar i vår minibuss på väg till första stoppet började tystnad gå över till småprat och ju längre veckan gick lärde arrangörerna känna varandra och blev en tajt och härlig grupp. Hela veckan blev superbra och alla var jättenöjda med vad det hade fått sett och uppleva i de härliga höstfärgerna runt om i våra fjäll och natur. Nu hoppas vi att researrangörerna tillsammans med våra destinationer och företag hittar ett samarbete för att skapa paketresor till Jämtland Härjedalen.

Läs mer i en separat artikel om vad vi gjorde dag för dag här.

Uppstart för höstprogrammet 2023

Exportdag med Bianca Brandon-Cox

Den 4 oktober drog vi igång höstens utbildningsprogram där 14 tillfällen är inplanerade med föreläsningar och workshops där syftet är att hjälpa våra företag och destinationer inom besöksnäringen är bli mer exportmogna. Det är en blandad utbildningshöst där det kommer föreläsas om utvalda marknaders gäster och deras sätt att resa, leva och bo när de turistar och det har förelästs om hur man på bästa sätt kommunicerar via hemsidor och sociala medier.

Först ut var Bianca Brandon-Cox som intog Hotell Östersund med en heldag där temat var “Morgondagens gäst – vem är det och hur tar vi han dom dem?”. Vi hade också med oss ett 10-tal på länk via Zoom hela dagen. Första delen av dagen gick Bianca genom mycket siffror kring turism och den utländska gästen. Där konstaterades att vi nästan är uppe i 2019 års nivåer (innan pandemin) av gäster som reser. Sverige anses vara ett hållbart land och många utländska gäster reser hit för att uppleva svenska traditioner och vårt sätt att leva. Rundresor och temaresor som är paketerade är önskvärt med natur, kultur, mat och upplevelser. Klassisk Swedish fika ska kommuniceras för det är något som många via ha med sig på sin resa. Ett tips som Bianca gav till deltagarna denna dag var att i den mån det går servera lokala produkter vid måltider. Alla vet att det är en extra kostnad då råvaror lokalt oftast är dyrare, men marknadsföringsmässigt är det mycket bättre och upplevelsen för gästen blir bättre vilket kan gynna företag framåt. Bianca menar att en extra kostnad för råvaror skulle kunna tas från marknadsföringens budget.

Bianca hade besök några av företagens och destinationernas hemsidor och sociala medier innan föreläsningen. Här visade hon oss exempel på det hon sett med utgångspunkt vad en internationella gästen söker efter. Det finns många bra artiklar att läsa om Jämtland Härjedalen vilket bra för marknadsföringen av regionen. Det som saknas är framförallt upplevelser inom mat och dryck som ex “Mat- och dryckesfestival”, “Besöka en matproduktion” och “Äta hemma hos”.

Efter lunch fick deltagarna sitta och inventera vilka resurser de har i sina verksamheter och se om det har möjlighet till ett hållbart upplevelsepaket mot morgondagens gäst och hur de skulle kunna se ut. Vilka samarbetspartners skulle kunna vara intressanta i så fall? Sedan fick de sitta i grupper och diskutera vad de kommit fram till och få hjälpa varandra. Dessa underlag fick de sedan ta med sig hem och fortsätta undersöka om det skulle vara möjligt att utveckla.

Bianca gick också genom Chat GPT. Här visade hon hur man kan mata in en kunskapstext och be Chat GPT att skapa optimala upplevelser. Viktigt att man inte helt kopierar vad Chat GPT tar fram, men det går att få inspiration på hur man skulle lägga upp en text och sno åt sig delar och formulera om så det blir företagets eller destinationens egna formulering. Till sista tog hon upp saker att tänka på för att få fram bra information så att sin hemsida blir en bra SEO optimering.

3 föreläsningar inom kommunikation med Bonda

En del av höstens exportprogram är att få mer kunskap om hur företagen och destinationerna kan tänka när det marknadsför sig mot utländska gästen. Till vår hjälp då hade vi Annethe Andersson som driver kommunikationsbyrån Bonda. Via 3 st digitala föreläsningar tog hon deltagarna genom hemsidor, sociala medier och hur de ska tänka för att det ska bli så bra som möjligt.

Den första föreläsningen hade vi på förmiddagen 11/10. Den föreläsningen kallade Annethe för “Vem är din dröm & hur fångar du den?”. Här pratade hon om att skapa innehåll på sina plattformar som”flyger internationellt”. Man skulle fundera på hur man kan twista sina erbjudanden, med vad ska man synas och vem vill du fånga? Att leva som vi svenskar så som  hur vi bor, äter och gör är intressant. Något som Annethe la tyngt på var att man ska “gräva där man står”. Men det mena hon att fokusera på det ni gör idag och är duktig på och gör det superbra, istället för att göra många saker halvbra bara för att kunna erbjuda så mycket möjligt. Att kunna leverera bra kvalitet på sitt utbud är viktigare och där blir helheten mycket bättre. Se hellre till att ha samarbeten med företag om utbudet ska ökas. Om man vill utveckla sin marknadsföring men inte vet på vilket sätt är tips att spana på liknande verksamheter och “låna med stolthet”. Hur uttrycker de sig? Vilka nyckelord använde de? Vilka hashtagg använder de? Vilken tonalitet? När man sedan undersökt det kan man gå tillbaka till sin verksamhet och omvandla den informationen så det passar in sin kommunikation. Förmiddagen avslutades med frågor från deltagarna och pepp för att närvara på nästa föreläsning.

Bondas andra föreläsning var på förmiddagen 17/10. Den valde Annethe att kalla “Attraktivt innehåll för utländsk gäst”. Den föreläsningen syftade på hur man som företag och destination ska kommunicera på sina sociala medier. Här gav Annethe som tips att verkligen fråga sig själv som aktör vilken som är deras gäst och skapa koncept och innehåll till den målgruppen. Den målgruppen ska du också lära känna så du vet vart du ska marknadsförs sig. Många kör enbart på Facebook och Instagram, men det finns många andra kanaler att finnas på som poddar, magazin, tiktok, snapchat mm. Våga kliva ut och testa andra möjligheter för att fånga dina kunder, gör en bra omvärldsbevakning helt enkelt. En målgrupp är inte alltid en person eller familj, det kan vara företagare, en grupp eller par. Växla därför också din marknadsföring mot olika årstider, de som gillar mys och äventyr. Gör topplistor och tips på vad som går att göra. Frågan kom upp hur man ska göra med språket, ska man skriva på engelska eller svenska. Annethe menar att det är oftast är bilderna som talar språket och att det är helt okej att skriva på svenska men att man använder det utländska hashtaggen för kunna fånga gästerna. Idag har fler plattformar utformat en översättningsfunktion som gör att du kan få en översättning direkt på inlägget vilket gör det lättare nå ut till sin marknad.  Även denna förmiddag avslutas med frågor och diskussioner med deltagarna.

Den tredje och sista föreläsningen med Bonda och kommunikation mot utländsk marknad döptes till “Bästa hemsidan för utländsk gäst”. Annethe började med att förklara att hemsidan är navet till all marknadsföring. Om du har en cirkel och hemsidan är i mitten så är alla plattformar som ben ut i världen mot ex Facebook, LinkedIn Tripadvisor, Google mm. Hemsidan är som ett skyltfönster och frågan är vad du ska fylla den med. Något dom visar sig vara populärt och framgångsrikt är att skapa samma innehåll men som vinklas till olika målgrupper. Målgrupper kan vara gänget, företaget, familjen eller kärleksparet och dessa målgrupper kan klicka på undersida på hemsidan. På undersidan sen finns samma innehåll sommar som vinter men de är skapat i olika former och designer. Bara genom dessa uppdelade sidor skapar man ett “personlig” intresse hos den utländska målgruppen. Vilka bilder man välja på sin hemsida är svårt och här måste man också göra klart till vem man ska skapa innehåll till. Vissa länder och målgrupper vill ha fjäll, natur och inga människor på bilder, medans andra marknader vill se hur människor lever, rör sig och vad man kan göra för utflykter i sin region. På hemsidan ska man försöka hitta sin dragare, våga lyfta fram något specifikt som lockar kunder att stanna på hemsidan och utforska den. Har man inget som lockar så hitta samarbete lokalt och hjälps åt att skapa intresse i ert område. För att skapa stor trovärdighet kan man berätta en story om sig själv eller företaget. Varför ni gör det ni gör, er passion och hur mycket man älskar sitt företag. Det går även bra att berätta storys om Sverige och svenskar. Och för att hålla kontakt med sina utländska gäster erbjuder man nyhetsbrev även på engelska.

Samarbete med Almi Mitt

I vårt höstprogram har vart att samarbeta med Almi företagspartner Mitt. Tanken var att vid 3 tillfällen bjuda in företag inom besöksnäringen till sitt kontor och prata om Hållbarhet mot utländsk gäst, ekonomikunskap och att lära sig pitcha. Tyvärr blev deltagande för få vid första tillfället så de valde att ställa in men valde i stället att ställa om sina workshops till digitala. Så den 18/10 har sin första träff digitalt och där pratade de om ekonomi och värdskap. Mariann på Almi hade en grundlig genomgång kring ekonomin och   berättade hur vi är finansierade med balansräkning, tillgångar, skulder, intäkter och kostnader. På så sätt också komma fram till hur man får fram sin resultaträkning. Hon gav flera exempel på hur en ekonomi kan se ut i olika branscher och det blev en intressant förmiddag. Almi har en workshop kvar den 16/11 där de kommer prata om att pitcha sitt företag.

 

Bianca Brandon-Cox föreläser på Hotell Östersund för JHT
Bianca Brandon-Cox föreläser om Morgondagens gäst på Hotell Östersund. Foto. Johan Ericson, JHT

Direktflyg Köpenhamn-Åre/Östersund

Utifrån SAS direktflyg CPH-OSD vintern 2023/24 har vi inom projektet valt att satsa på den danska marknaden inför vintersäsongen i ett samarbete med SAS, Swedavia, Strawberry och Visit Sweden tillsammans med åtta av våra vinterdestinationer: Östersund, Storlien, Bydalsfjällen, Trillevallen, Åre, Vemdalen, Lofsdalen och Funäsfjällen. Kampanjen består av:

  • En journalistresa 18-21 december till Östersund och Vemdalen samt enskilda journalistresor på egen hand eftersom intresse uppstår i samarbete med Visit Sweden.
  • En SoMe-kampanj i Danmark med både bildkaruseller och små filmer som visar 8 destinationer i Jämtland Härjedalen (en karusell och en film per destination): Storlien, Trillevallen, Bydalsfjällen, Åre, Östersund, Vemdalen, Funäsfjällen och Lofsdalen. Kampanjen leder till en landningssida på vår plattform. Och därifrån finns en artikel om vardera åtta destinationer samt en artikel om hur barnvänliga vi är och en om hur man reser till oss (flyg, tåg, färja+bil).
  • Pressmeddelande och presskontakter via en dansk byrå.

Cykelartikel via Nordis

21-25 september reste cykeljournalisten Thomas Elmentaler till regionen. Han åkte runt med husbil och testade cykling i Lofsdalen, Åre och Östersund under fyra dagar. Därefter fortsatte han till södra Sverige för ytterligare ett reportage. Thomas kommer att skriva och fotografera för en flersidig artikel som kommer att publiceras i en cykelbilaga via tyska magasinet för skandinavienfrälsta, Nordis. Magasinet distribueras dessutom vid 6 olika resemässor i Tyskland, via deras SoMe och web under 2024.

Kinfolk book about journeys skriver om Vildmarksvägen

Kinfolk resehandböcker handlar om konsten att resa medvetet. De är pionjärer inom så kallad Slow travel – där man tar sig tid att verkligen lära känna de områden man reser till. Filosofierna som genomsyrar Kinfolk resehandböcker är enkelhet, äkthet, avsiktlighet och omsorg om samhället. Sedan tidigare finns böcker om allt från museiresor i Tasmanien till fågelskådning i London och nu kommer dessutom en bok att innehålla en resa längs Vildmarksvägen! Läs mer om när Kinfolk var på här

Intressant studie kring biltåg

Inom projektet har vi också tagit till oss en presentation av Albin Kvarnefalk, som är utredare på tågtrafik och logistik på Sweco, som utrett möjligheter kring biltåg och ser stora kompletteringsmöjligheter till befintliga trafik. Vi är övertygade om att vi kommer att behöva en utveckling av samtliga trafikslag för ökad hållbarhet i besökares resor till regionen. Biltåg kan vara ett medel för att minska turistresors miljöpåverkan då det kombinerar järnvägens energieffektivitet och låga utsläpp med bilens räckvidd, bekvämlighet och flexibilitet. Biltåg är inget nytt koncept för Sverige. På 1950- och 60-talet var det möjligt att pollettera sin bil på en godsvagn över ett rikstäckande nätverk. Det senaste biltågskonceptet som fanns i Sverige gick somrarna 1984-1992 mellan södra Sverige och övre Norrland. I Finland, Tyskland, Österrike med flera länder har däremot systemet vidareutvecklats och är idag ett bekvämt sätt att ta sig längre sträckor med sin bil utan att själv behöva köra. Läs hela artikeln om presentationen här

Swedish workshop i London

Swedish Workshop UK (tidigare Swedish Matchmaking) är ett tillfälle att träffa utvalda, kvalitetssäkrade researrangörer som alla är intresserade av att paketera, marknadsföra och sälja resmålet Sverige på den brittiska marknaden. Tillfället anordnas av Visit Sweden och via dem kan köpare och säljare boka mötestider i 20 minuters intervaller. JHT har tillfrågat 17 researrangörer om möten och hittills har 15 tackat ja inför mötesdagen 7 november i London. Anne Adsten från JHT och Elisabeth Richardsson från Destination Östersund kommer att åka London och representera Jämtland Härjedalen

Bild/film-avrop

De aktörer som vi genom projektet har avtal med om bilder/filmer har tillfrågats om vilka arkivbilder de kan ha till salu för projektets räkning. De förväntas skicka in förslag senast 31 oktober enligt en lista med önskvärda motiv för framtida presentationer/marknadsföring inom projektet. Kostnaderna för bild/filminköpet kommer att tas inom projektet.

Har du frågor om projektet, kontakta Anne Adsten

Har du frågor om höstprogrammet inom export, kontakta Johan Ericson

Skip to content