Erik Niva Severus Tenenbaum

Nyhetsbrev v21 2021

27 maj, 2021
Text: Anne Adsten, JHT
Erik Niva. Foto: Severus Tenenbaum
Dela på twitter
Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på email

Rader från VD, Eldsjälen från Ragunda – Pelle Bergvall, JHT startar pod – först ut är sportjournalisten Erik Niva, Save the date: Turismdagen 18 okt 2021, 100 yrken inom besöksnäringen i JH – som pdf, Renhållning vid naturbesöksmål och gästnattsstatistik för mars 2021 +22% i jämförelse mot i fjol.

Rader från VD

Verkar man i Jämtland Härjedalen, är vi alla en del av besöksnäringen då?
Inte helt oväntat en väldigt enkel fråga att svara på för mig, ja!

I min tidigare roll besökte jag en gång en turismträff i Hemavan Tärnaby. Kvinnan längst bak i salen sa sitt namn och berättade att hon drev tandläkarpraktik på orten. Hade hon kommit på fel möte?

”Väljer man att bosätta sig och just verka här spelar det ingen roll vad man pysslar med, vi är alla en del av besöksnäringen”, var tandläkarens kommentar.

Läs mer

Följ oss gärna på vårt nya Instagramkonto @jhturism

Eldsjälen i Ragunda – Pelle Bergvall

Per Bergvall är född och uppvuxen i Ragunda och har levt där i större delen av sitt vuxna liv. Per är en nyckelperson och eldsjäl när det gäller utveckling av besöksnäringen i Ragunda. Han har varit drivande och inblandad i många olika projekt, event och sevärdheter som t ex 200-årsjubileet för Döda fallet, TV-serien ”Allt för byn”, det välkända eventet Kruskalaset i Böle Hoo och Thailändska paviljongen i Utanede. Idag driver han bland annat begravningsbyrå, auktionsfirma och en stugby.

Videoporträttet av Pelle är en del i en porträttserie inom JHTs projekt Morgondagens medarbetare.

Läs mer

Pod om besöksnäringens betydelse

JHT startar en ny Pod-serie inom projektet Besöksnäringen roll för regional utveckling med syfte att belysa just som titeln på projektet handlar om; besöksnäringens betydelse, vitt och brett samt ur många olika perspektiv.

Först ut är sportjournalisten Erik Niva som berättar personligt om sin syn på besöksnäringen och hur han tror att Malmberget skulle ha kunnat se ut idag om man satsat på turism.

Läs mer 

100 jobb i JH besöksnäring

För att beskriva att turism är så mycket mer än Hotell- och restaurangnäringen så beslöt vi oss för att ta fram en bild som beskriver mångfalden av yrken inom besöksnäringen i Jämtland Härjedalen. De mörkröda representerar direkt associerade yrken, de vita är semidirekta och de grå är yrken som är absolut nödvändiga för turismen i vår region – men som kanske inte räknas in vid en första anblick.
Illustrationen finns som nedladdningsbar pdf och som ppt i tre lager.

Läs mer 

Save the date: Turismdagen 18 okt

En dag för att uppmärksamma besöksnäringen och dess betydelse för Jämtland Härjedalen. Årets tema är Ledarskap, utan ett gott ledarskap är det svårt att skapa företagsutveckling.

Turismdagen består av en gemensam lunch, en eftermiddag med seminarier och middag med utdelning av priset Årets Turismföretagare 2021. Dagen genomförs av Jämtland Härjedalen Turism med Etour som Co-host.

Läs mer 

Renhållning vid naturbesöksmål

Trenden fanns sedan tidigare och i och med pandemin har restriktioner fått ännu fler att upptäcka det rörliga friluftslivet. Det positiva med att fler upptäcker vår fantastiska natur har en baksida med ökat slitage och på vissa håll även nedskräpning. Hur kan vi inom besöksnäringen agera för att det ska vara lätt att göra rätt?

Läs mer 

Gästnattsstatistik för mars, +22%

Gästnattsstatistiken för mars 2021 innehåller intressanta siffror och är inte en helt enkel månad att analysera. Pandemin slog ju till med full kraft under mars månad 2020 vilket innebar att första delen var ”normal” medan andra delen av mars ifjol präglades av ”panik” och därmed en synnerligen kraftig påverkan på gästnattsstatistiken.

Läs mer 

 

Läs hela JHT nyhetsbrev inkl länktips här

Skip to content