Jägare Räv, alias Allan Borgsten, vid Glösa hällristningar

JHT nyhetsbrev v32 2023

11 augusti, 2023
Text: Anne Adsten, JHT
Jägare Räv, alias Allan Borgsten, berättar historien kring hällristningarna i Glösa. Foto: Johan Ericson, JHT

Reportage om Visit Swedens kännedomsresa i Jämtland Härjedalen juni 2023, Kunskap om hur våra gäster bor när de besöker oss. Gästnattsstatistik för maj och juni. Antal fritidshus per invånare i Jämtland Härjedalen. Lägesrapport från projektet Organisering av vandringsleder. Samt möjligheter via JHT:s medlemskap i Svenska handelskammaren i Tyskland och Storbritannien.

Rader från oss på JHT

Sommaren började blygsamt för att kulminera med evenemang som Storsjöcupen, O-ringen, Game fair och Storsjöyran för att nämna några. Tyvärr ser det ut som om nuvarande väderförutsättningar prövar både besökare och företagare. Nu tar vi nya tag och hoppas på en fin sensommar.

Kom med till Geopark Indalsälven (buss avgår från/åter Östersund) med föreläsningar och slutredovisning av Jämtland Härjedalen Turisms projekt Besöksnäringens roll för regional utveckling 29 augusti. Bland annat får vi höra mer om besöksmålet Trolska skogen vid Mellanfjärden.

Turismdagen arrangeras i år på Copperhill Mountain Lodge i Åre19 oktober. Vi lovar ett strålande program med information om trender, hur författare och filmskapare påverkar turism, politikers syn på turismnäringens betydelse och dessutom en fantastisk middag tillsammans. Säkra din plats!

Kännedomsresa Visit Sweden

För att bli bättre på Sveriges turistiska utbud testar Visit Sweden ett helt nytt grepp i år för sin personal. Styrkan delades upp i sju grupper som besökte de norra delarna av Sverige i 1,5 dagar (12-13 juni) för att sedan samlas och berätta i ord och bild för varandra om sina upplevelser.

Inom ramen för projektet Välkommen åter planerades besöket i Jämtland Härjedalen med ambitionen att få med exempel på natur, kultur, historia och gastronomi i regionen under 1,5 dagar.

Läs mer

Så bor våra gäster

SÅ BOR VÅRA GÄSTER: Det är stora skillnader i Jämtland Härjedalen mellan olika marknaders val av boendeform. Utländska gäster bor i högre grad på camping och hotell jämfört med svenska gäster, medan motsatsen gäller för vandrarhem, förmedlat boende och i viss mån stugbyar.

Läs mer om hur våra gäster bor

GÄSTNATTSUTVECKLING I MAJ & JUNI 2023: Den kommersiella gästnattsstatistiken visar att både maj och juni backar med -7% jämfört med samma månder 2022. Det är framförallt den svenska marknaden som backat, medan norrmännen och andra utländska marknader ökar något.

Läs mer om gästnattsutveckling i maj
Läs mer om gästnattsutveckling i juni

ANTAL FRITIDSHUS PER INVÅNARE I JÄMTLAND HÄRJEDALEN: 5,4% av Sveriges fritidshus finns i Jämtland Härjedalen 2022 och 1,3% av Sveriges befolkning. Härjedalens kommun har allra flest fritidshus per kommuninnevånare; 0,94 st.

Läs mer om fritidshus i Jämtland Härjedalen

Status: Organisering av vandringsleder

Utifrån den kartläggning av ca 265 mil vandringsled på privat mark som tidigare genomförts inom projektet, så har ett urval av lederna kvalitetskontrollerats under sommaren. Med utgångspunkt från Nationella Ramverkets kvalitetskriterier så har vi tagit fram en mall för kvalitetskontroll som är anpassad utifrån våra förhållanden och förutsättningar i Jämtland Härjedalen.

Läs mer

Svenska handelskammaren i TY & UK

Redan i ett tidigare exportinriktat JHT-projekt gjorde Jämtland Härjedalen Turism valet att gå med i Svenska handelskammaren i Storbritannien samt i Tyskland. Via dem finns möjligheter till samarbeten och direktkontakt med företag som redan i grunden har stor kännedom om Sverige och som både kan vara direkt intresserade av att besöka vår region samt behjälpliga med att sprida kunskap och kännedom om Jämtland Härjedalen och Sverige vidare.

Läs mer 

Rekord i skiddagar 2023

Skidåkning är den aktivitet som lockar mest vintertid. Det totala antalet skiddagar (1 person som åkt skidor under 1 dag) på länets skidanläggningar uppgick vintersäsongen 2021/2022 till 3,38 miljoner, vilket är ”all time high” och en ökning med +436 000 skiddagar, motsvarande +15% jämfört med föregående säsong.

Läs mer 

Läs hela Jämtland Härjedalen Turisms nyhetsbrev v32 2023

Skip to content