logo-reg-jh-360x100-optz
logo-eu-reg-utv-fond-250x200-optz
Jonny Lofsdalen Mats Lind

Att berätta om besöksnäringen – samlingssida

11 januari, 2023
Text: Andreas Edholm och Anne Adsten, JHT.
Jonny Larsson i Lofsdalen. Foto: Mats Lind

Här har vi samlat material för dig som är nyfiken på, eller vill berätta om besöksnäringen i samband med utbildning, studie- och yrkesvägledning (SYV) som till exempel gymnasievalet. Artikeln innehåller nedladdningsbart material, filmer och länkar till mer information om besöksnäringen i Jämtland Härjedalen.

Samlingssidan är framtagen inom projektet Morgondagens medarbetare 2.0

Joanna Gustafsson film Morgondagens medarbetare 2022
Joanna Gustafsson berättar i filmen Morgondagens medarbetare om sitt val att studera turism vid Mittunniversitetet i Östersund. Filmen är skapad av Aloq 2022

En bra start

1.Börja till exempel lektionen eller tillfället där du berättar om besöksnäringen, med att visa filmen Morgondagens medarbetare. Den finns i en längre variant som är 10 min lång och har du kortare tid på dig så finns en kortare variant som är drygt 4 minuter lång. Dessutom finns de som intervjuas i den större filmen som enskilda kortare filmer när du vill visa ett specifikt yrke: Joanna studerar turism, Fio läser HT på gymnasiet och gillar att jonglera med flaskor på fritiden, Josefin ansvarar för skidskola, Thomas är skoterguide, Emma är receptionist och Rickard är VD för en fjällanläggning. I en annan serie finns Elisabeth som är marknadsstrateg för ett destinationsbolag, Pelle egenföretagare och eventmakare, Peter VD för ett transportföretag och Latti som är expert på att fixa längdspår.

2. Efter en inledande film kan du visa presentationen. Om du håller presentationen för en klass så kan du avsluta med en repetitionsfråga: Nämn egenskaper/hur man behöver vara för att få jobb i besöksnäringen.

3. Har du lite mer tid på dig så kan den andra delen av lektionen/tillfället vara att du delar upp eleverna/åhörarna och ber dem samtala om framtidens turism. Ge varje grupp ett A3 papper för att sammanfatta diskussionerna i en plansch/poster som ska marknadsföra det som de ser som framtidens turismprodukt/tjänst.

Ladda ned filmerna till din presentationsdator från Vimeo

En kort presentation om besöksnäringen i Jämtland Härjedalen

Presentationen passar väl för 8:e, 9:e klassare, gymnasium och yrkesutbildningar. Den är lagom lång för att fylla ett pass om ca 30-40 min inklusive den längre varianten av filmen Morgondagens medarbetare, samt frågor.

Ladda hem presentationen som pdf via länken längst ned på denna sida.

För att poängtera besöksnäringens roll för regional utveckling i Jämtland Härjedalen finns filmen “Jämtlandsmodellen“. Filmen är ca 4 minuter lång och finns även i en textad variant.

Latti Östlund pistmaskin Mats Lind
Latti Östlund vid sin pistmaskin i Vålådaalen. Foto: Mats Lind

Porträtt i form av filmer och läsvärda artiklar med goda föredömen för besöksnäringen

När du vill beskriva specifika yrken finns filmer och porträtt framtagna för några av de 100 jobb som vi räknar med i besöksnäringen i Jämtland Härjedalen.

Filmer

  • Emma Thalin, receptionist L Home i Lofsdalen. Trivs med jobbet som innebär uthyrning av boende, skoteruthyrning och restaurang. 50 sekunder.
  • Thomas Bäckman, guide och mekaniker hos Skoterhuset i Lofsdalen. 50 sekunder.
  • Fio Chanon Sunun, student Hotell och Restaurangutbildningen vid JGY, Jämtlands gymnasium, med önskan om att jobba som bartender och som gillar Bartender jonglering – Flairing, med flaskor. 50 sekunder.
  • Joanna Gustafsson, student vid Turism och destinationsutvecklingsprogrammet vid Mittuniversitetet i Östersund. 50 sekunder.
  • Josefin Bergström, skidlärare i Bydalsfjällen som älskar att jobba med gäster i alla åldrar. 50 sekunder.
  • Rickard Svedjesten, VD Bydalsfjällens värdshus. “Man ska vara Service Mindly i besöksnäringen” och “Det finns inget bättre jobb i hela världen”. 60 sekunder.
  • Elisabeth Richardsson, marknadsansvarig Destination Östersund. 2,21 min.
  • Pelle Bergvall, turismutvecklare, eventarrangör, stuguthyrare, auktionist, underhållare och begravningsentreprenör i Ragunda. 2,46 min.
  • Peter Ekholm, tidigare VD för Inlandsbanan. Om kopplingen utbildning och yrken inom besöksnäringen. 2,45 min.

Artiklar

Fler artiklar med fördjupningar kring praktik, utbildning, säsongsjobb och arbete

Specifika artiklar och material för dig som på olika sätt vill beskriva besöksnäringen i Jämtland Härjedalen

Nyhetsbrev från JHT inklusive trender och omvärldsbevakning

Du är även välkommen att prenumerera på nyheter från oss på JHT. Vårt nyhetsbrev kommer ut var 3:e vecka och innehåller nyheter om vår verksamhet samt länkar till artiklar med bäring på JHT:s verksamhet. Prenumerera genom att lägga in din mailadress i det gula fältet på den här sidan.

Den kortare varianten av filmen “Morgondagens medarbetare”, framtagen 2022 av Aloq.
Skip to content